AVGEEK

Što je Foreign Object Debris (FOD)?

Foreign Object Debris (skraćeno FOD) u zrakoplovnom rječniku predstavlja svaki predmet na području zračne luke koji se nalazi na neprimjerenom mjestu te kao takav može uzrokovati oštećenje opreme ili ozljedu ljudi. Drugim riječima, FOD se odnosni na sve strane objekte koji predstavljaju opasnost za zrakoplove, ljude, opremu i ostale objekte. Pojam FOD podrazumijeva dugu listu stranih objekata poput vijaka, komada asfalta, kamenčića, pijeska, krhotina putničke prtljage pa čak i divljih životinja. Takve predmete može se naći bilo gdje na području zračne luke, dakle od cargo termina preko stajanki i uzletno-sletne staze pa sve do putničkog terminala.

Što je Foreign Object Debris (FOD)?
Photo: U.S. Air Forces Central Command

Postoje tri glavna područja koja zahtijevaju visok stupanj pažnje glede lociranja i uklanjanja FOD-a:

  • FOD na uzletno-sletnoj stazi – Odnosi se na različite predmete koji u kontaktu sa zrakoplovom u kretanju mogu izazvati ozbiljnu štetu. Zapravo, ovi predmeti predstavljaju najveći rizik za sigurnost zrakoplova i putnika. Primjeri takve vrste FOD-a su objekti koji padnu sa zrakoplova ili ostalih vozila koja se smiju kretati po uzletno-sletnoj stazi, ali i često ptice.
  • FOD na stajanci, odnosno rulnicama – Zbog snažnog potiska zrakoplovnih motora većina predmeta koji se nalaze oko zrakoplova vrlo jednostavno mogu postati opasan FOD. Primjerice, ULD (Unit Load Device) za prtljagu koji nije smješten unutar sigurne zone na stajanci može biti usisan od strane motora zrakoplova.
  • FOD na području namijenjenom za odlaganje opreme za održavanje – Dakle, alati i oprema koja se koristi za održavanje zrakoplova, ali i vozila koja rade na prihvatu i otpremi zrakoplova mogu uslijed nepravilnog rukovanja ili skladištenja postati potencijalno opasan FOD.

Postoje brojni faktori koji mogu utjecati na pojačanu opasnost od potencijalnih FOD-a. Primjerice loša i zastarjela aerodromska oprema ili nedovoljno osposobljeno aerodromsko osoblje povećavaju šansu od nastanka štete zbog FOD-a. Također, vremenske neprilike poput kiše i snažnog vjetra povećavaju vjerojatnost i broj FOD-a na neprimjerenim mjestima.

Kako bi se smanjila opasnost od oštećenja i ozljeda zbog FOD-a propisane su brojne procedure za sve osoblje koje radi na području zračne luke. Neke od procedura koje su uspostavljene kako bi se spriječila šteta zbog FOD-a su:

  • Redovan i čest nadzor na svim područjima kojima se kreću zrakoplovi, kao i okolnom području. Uključujući i čišćenje snijega, ali i pregled svih površina kako bi se otkrio i uklonio led za vrijeme niskih temperatura.
  • Privremena obustava operacija zrakoplova na uzletno-sletnoj stazi u slučaju prijave FOD-a dok se isti ne uklone.
  • Redovan i čest nadzor nad stanjem svih postrojenja, objekata, vozila i predmeta na području zračne luke.
  • Nadzor na parkirnim pozicijama za zrakoplove neposredno pred dolazak, ali i odlazak zrakoplova. Pregledava se sva oprema koja će se koristiti na prihvatu i otpremi određenog zrakoplova.
  • Održavanje svih površina kojima se kreću zrakoplovi te uklanjanje potencijalnih FOD-a manualno i uz pomoć za to namijenjene opreme i vozila. Primjerice, u velikoj većini zračnih luka postoje vozila posebno namijenjena za čišćenje voznih površina. Također, koristi se i oprema poput magneta za uklanjanje metala koji se mogu zateći ispod gume zrakoplova ili nekog od vozila oko zrakoplova.

Prema nekim procjenama, šteta nastala kao posljedica FOD-a košta zrakoplovnu industriju 4 milijarde dolara godišnje.

Nažalost, postoji i određen broj zrakoplovnih nesreća i incidenata nastalih zbog FOD-a. Jedna od najpoznatijih zrakoplovnih tragedija uzrokovanih FOD-om je nesreća zrakoplova Air France Concordea koja se dogodila 25. srpnja 2000. Naime, smatra se kako je nesreću izazvao FOD, odnosno mali komad metala koji je otpao sa zrakoplova tvrtke Continental Airlines te nije bio uklonjen s piste prije polijetanja Concordea. Taj mali komad metala je zatim uzrokovao oštećenje i pucanje gume na Concordeu što je dovelo do oštećenja spremnika goriva i posljedično do pada zrakoplova na zgradu hotela nedaleko od Pariza. U navedenoj nesreći poginulo je 113 ljudi.

Bitno je ponovno napomenuti kako se pitanje sigurnosti u zrakoplovnoj industriji smatra najvećim prioritetom, stoga postoje brojne procedure uspostavljene upravo kako bi se izbjegle ovakve tragedije. Također, sve osoblje koje radi na prihvatu i otpremi zrakoplova je osposobljeno i slijedi procedure kojima se štiti sigurnost ljudi i opreme.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar