Osijek

Osijek
Ukratko

Zračna luka Osijek (IATA:OSI, ICAO: LDOS) međunarodna je zračna luka smještena 20 kilometara jugoistočno od grada Osijeka, u blizini naselja Klisa, uz cestu koja povezuje gradove Osijek i Vukovar. Otvorena je za javni promet u svibnju 1980. godine te od tada nema značajan putnički promet. U povijesti je značajan udio prihoda ostvarivala zahvaljujući cargo letovima, no propadanjem industrije i poljoprivrede, u ovoj zračnoj luci više nema ni teretnog prometa. U Domovinskom ratu zračna je luka teško oštećena te je bila zatvorena za promet sve do obnove u listopadu 2001. godine. 

Najveći broj putnika u jednoj godini zračna je luka imala 2018. kada je prihvaćeno i otpremljeno ukupno 65.017 putnika, no od tada brojke ponovno značajno padaju. Zračna luka Osijek pokušavala je postići dogovore s brojnim avioprijevoznicima, prije svega niskotarifnim, koji su u kraćem vremenskom razdoblju prometovali prema ovoj zračnoj luci, primjerice Ryanair, Wizz Air te Eurowings, no sve spomenute aviokompanije povukle su se iz zračne luke Osijek te na Klisi trenutno nema niskotarifnih avioprijevoznika. 

Osijek trenutno najviše ovisi o domaćim PSO letovima koji kroz cijelu godinu povezuju ovu zračnu luku s Zagrebom, Pulom, Rijekom, Splitom i Dubrovnikom. Na linijama prometuje hrvatska privatna kompanija Trade Air. U ljetnim mjesecima Croatia Airlines prometuje direktno između Osijeka, Splita i Dubrovnika. 

U rujnu 2021. godine Croatia Airlines najavila je uvođenje redovne linije između Osijeka i Munchena koja je i danas u prometu, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, što je ujedno i jedina redovna međunarodna linija iz Zračne luke Osijek.

Osječki terminal je malen, no dostatan za prihvat i otpremu do 200 tisuća putnika na godišnjoj razini, dok su trenutne brojke putnika daleko od maksimalnog kapaciteta samog terminala. Najavljena su daljnja ulaganja u infrastrukturu ove zračne luke, iako bi kao imperativ trebalo biti ulaganje u povezivanje Osijeka s međunarodnim destinacijama u Europi.

Kako doći do zračne luke

Do Zračne luke Osijek moguće je doći isključivo osobnim automobilom ili taksijem. Ne postoji organizirani javni prijevoz, kao ni shuttle prijevoz u vrijeme najavljenih letova. 

Taxi prijevoz na relaciji između Osijeka i zračne luke obavlja tvrtka Osječki taxi. Zainteresirani putnici vožnju mogu naručiti na broj 031200200, vožnja u jednom smjeru iznosi do 15 eura.

Parking

Zračna luka Osijek jedina je zračna luka u Republici Hrvatskoj s besplatnim parkingom. Putnicima je na raspolaganju otvoreno parkiralište s gotovo 300 parkirnih mjesta.

Kontakti

Zračna luka ima tri kontakta za putnike, jedan za općenite informacije, kontakt u slučaju gubitka predmeta u zračnoj luci ili putničke prtljage, te kontakt putničke agencije za kupovinu aviokarata.

Informacije: +385 31 284611 (pon – pet: 08:00 – 16:00)

Lost and found: +385 31 514453 ili +385 31 514401 (pon – pet: 08:00 – 16:00)

Putnička agencija: +385 31 284611, agencija@osijek-airport.hr (pon – pet: 08:00 – 16:00)

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer