Pula

Pula
Ukratko

Zračna luka Pula (IATA: PUY, ICAO: LDPL) međunarodna je zračna luka otvorena za redovni promet, smještena na istarskom poluotoku, svega 10 kilometara udaljena od centra grada Pule. Otvorena je za redovni promet u svibnju 1967. godine, te je, kao i ostale zračne luke na obali Jadrana, izrazito sezonalnog karakera, naime, većina prometa odvija se u ljetnim mjesecima, u razdoblju od svibnja do rujna.

Zračna luka u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske, a na njenom je području ranije bila i baza hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Najveći broj putnika u jednoj godini Pula je imala 2019. godine, njih 777 tisuća, no nakon izbijanja globalne pandemije i lockdowna u Europi, brojke su ostale razmjerno niske. Naime, u 2022. godini Pula je zabilježila tek 383 tisuće putnika, djelomično i zbog rata u Ukrajini s obzirom na to da je značajan udio gostiju u Pulu dolazio aviolinijama iz Rusije i Ukrajine.

Promet u Puli uglavnom ovisi o niskotarifnim avioprijevoznicima koji imaju više desetaka linija u ljetnim mjesecima, prije svega su to Eurowings, Ryanair, Easyjet, Norwegian i Transavia, no prisutni su i drugi prijevoznici poput Lufthanse i British Airwaysa. Jedine cjelogodišnje linije u Puli su one domaće, PSO linije. Croatia Airlines kroz cijelu godinu povezuje Zadar, Pulu i Zagreb, dok Trade Air povezuje Osijek, Pulu i Split.

Kako doći do zračne luke

Do pulske zračne luke moguće je doći kratkom taksi vožnjom iz centra Pule koja nije skupa, što i ne čudi s obzirom na to da se radi o u daljenosti od svega 6 kilometara.

Dodatno, između centra Pule i zračne luke prometuje shuttle bus koji prometuje prema redu letenja aviokompanija a redovno se ažurira na stranici zračne luke te isti možete provjeriti ovdje Shuttle bus – Airport Pula (airport-pula.hr). Cijena vožnje u jednom smjeru iznosi 6 eura. Detaljnije informacije putnici mogu dobiti na broj  +385 52 550 926

Parking

Prvih 10 minuta na parkingu je besplatno, dok se dulje parkiranje naplaćuje ovisno o razdoblju u godini te ovisno da li se radi o kraćem ili duljem zadržavanju. Detalje parking opcija te cijene istog možete provjeriti ovdje.

Kontakti

Informacije i red letenja dostupan je na broj +38552550926, a upit je moguće poslati i mailom na informacije@airport-pula.hr

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer