Croatia Airlines

Croatia Airlines
Odredišta
Hrvatski nacionalni avioprijevoznik prometuje prema svim hrvatskim zračnim lukama, prema određenima sezonski, u ljetnom redu letenja. 

Najveći broj linija Croatia Airlines ima iz Međunarodne zračne luke Zagreb, a u ljetnom redu letenja dostupan je velik broj linija iz Zračne luke Split. Također su dostupne i linije iz Osijeka, Dubrovnika, Pule, Rijeke, Zadra i Brača.

Flota
Croatia Airlines u floti ima više tipova uskotrupnih zrakoplova:
 • Airbus A320 (kapaciteta 174 putnika),
 • Airbus A319 (kapaciteta 144 putnika),
 • Dash 8-Q400 (kapaciteta 76 putnika).

Kompanija je najavila obnovu flote i zamjenu postojećih zrakoplova novim tipom Airbus A220. Dolazak prvog zrakoplova ovog tipa očekuje se u 2024. godini.

Kontakt
Sjedište Croatia Airlinesa je u Zagrebu. Kompanija ima predstavništvo u zagrebačkoj i splitskoj zračnoj luci, gdje je prisutno i osoblje aviokompanije. U zadarskoj, pulskoj i dubrovačkoj zračnoj luci kompanija preko osoblja zračne luke pruža brojne usluge putnicima.
Kontakt centar Croatia Airlinesa (telefonska prodaja) moguća je, osim u spomenutim zračnim lukama i online, i putem telefona na brojeve 072500505 te 016676555 od ponedjeljka do petka od 08:00 do 20:00 sati, te vikendom i praznikom od 09:00 do 15:00 sati.
 
Prijava na let
Online prijava na letove Croatia Airlinesa moguća je od 36 sati do 1 sata prije planiranog polijetanja zrakoplova. Online prijavu na let moguće je obaviti OVDJE.

Prijava na let moguća je i u zračnoj luci, usluga je besplatna. U slučaju da putujete Croatia Airlinesom iz Dubrovnika, Splita, Zadra ili Pule, prijava na let moguća je online no uz ADVANCED SEARCH opciju, a razlog tome jest drugačiji sustav check-ina u navedenim zračnim lukama.

Prtljaga

Ručna prtljaga:

Na svim letovima Croatia Airlinesa putnik ima pravo ponijeti sa sobom u putničku kabinu jedan komad ručne prtljage i dodatno jedan manji komad osobne prtljage (npr. 1 žensku ručnu torbu ili 1 torbu za laptop ili 1 torbu za spise). U slučaju putovanja u poslovnoj klasi, putnik ima pravo dva komada ručne prtljage.

Ručna prtljaga ne smije biti teža od 8 kilograma. U slučaju putovanja manjim zrakoplovom tipa DashQ400, ručna prtljaga ostavlja se na kolicima ispred ulaza u zrakoplov, te se po slijetanju prtljagu kupi također ispred zrakoplova. Razlog tome jest mali kapacitet spremnika iznad sjedala u tom tipu zrakoplova.

Predana prtljaga:

Na svim letovima Croatia Airlinesa putnici imaju pravo na besplatan prijevoz prtljage ovisno o tarifi koju su kupili, kao i o statusu u Star Alliance grupaciji. Grafički prikaz koji aviokompanija ima na web stranici tumači tko ima pravo na predanu prtljagu, dostupan je i ovdje: 

Croatia Airlines

U slučaju kupovine karte u FlyEasy tarifi koja ne uključuje predanu prtljagu, a putniku je ista ipak potrebna, moguće je nadoplatiti komad predane prtljage. Za letove unutar Hrvatske predana prtljaga u jednom smjeru do 24 sata prije leta košta 11 eura + PDV, a unutar 24 sata prije leta 16 eura + PDV. U slučaju međunarodnog putovanja, predana prtljaga po smjeru do 24 sata prije leta košta 30 eura, a unutar 24 sata prije leta 40 eura.

Ovu je uslugu moguće kupiti tijekom procesa kupnje karte na web stranici, putem kontakt centra i u poslovnicama. Kupnja preko mobilnih uređaja nije moguća.

Djeca bez pratnje
Nepraćena djeca su djeca u dobi od 5 do 12 godina, koja putuju sama i o kojima prijevoznik vodi posebnu skrb. Roditelji mogu zatražiti pratnju i za djecu stariju od 12 godina.
Aviokartu za dijete koje putuje samo nije moguće kupiti na našoj web stranici. Za usluge prijevoza nepraćene djece kontaktirajte naše poslovnice ili kontakt centar ( contact@croatiaairlines.hr ; 072 500 505, +385 1 66 76 555).
Potrebno je ispuniti ovaj dokument i donijeti ga u zračnu luku na šalter za prijavu na let.

Cijena ove usluge ovisi o tome je li riječ o letu unutar Hrvatske ili o međunarodnom letu. Kod domaćih letova cijena se razlikuje ovisno o mjestu kupnje aviokarte te o tome je li domaći segment dio međunarodnog putovanja.

 • domaći let (cijena po segmentu ako je cijelo putovanje unutar Hrvatske): 30 € + 25 % PDV
  Primjer: let Zagreb – Dubrovnik – Zagreb, 2 x 30 € + 25 % PDV
 • domaći let (cijena po segmentu ako je cijelo putovanje unutar Hrvatske, a karta kupljena u inozemstvu): 30 € + 25 % PDV
  Primjer: let Zagreb – Dubrovnik – Zagreb, 2 x 30 € + 25 % PDV
 • domaći let (cijena po segmentu kad je domaći let dio međunarodnog putovanja): 40 €
  Primjer: let Split – Zagreb – London, 40 € + 40 €
 • međunarodni let (cijena po segmentu): 40 €
  Primjer: let Sarajevo – Zagreb – Pariz, 40 € + 40 €
 
Životinje

Životinje u putničkoj kabini

U kabini zrakoplova (zajedno s putnikom) mogu se prevoziti samo psi i mačke, ako to ne zabranjuje država u koju se ljubimci prevoze i ako se putnik drži propisa Croatia Airlinesa. Putnik je dužan sam provjeriti propise države u koju putuje te pribaviti sve potrebne dokumente. Uslugu je potrebno ranije rezervrati.

Cijena prijevoza kućnog ljubimca u kabini zrakoplova iznosi:

 • domaći promet 20 eura + PDV,
 • letovi unutar Europe 50 eura.

Životinje u prtljažniku zrakoplova

Životinje (psi ili mačke) koje se zbog svoje veličine ne mogu prevoziti u putničkoj kabini, prevoze se u prtljažniku zrakoplova, ako zadovoljavaju određene uvjete. Prilikom rezervacije potrebno je navesti težinu životinje kao i dimenzije spremnika/kaveza, koji mora biti u skladu s IATA (International Air Transport Association) standardom o prijevozu spremnika sa životinjama.

Životinje koje se prevoze u prtljažniku zrakoplova u spremniku veličine do 80x55x55cm ubrajaju se u srednju kategoriju:

 • domaći promet: 33 eura + PDV,
 • letovi unutar Europe: 100 eura.

Životinje koje se prevoze u prtljažniku zrakoplova u spremniku veličine do 125x75x85cm ubrajaju se u veliku kategoriju:

 • domaći promet: 40 eura + PDV,
 • letovi unutar Europe: 200 eura.

Croatia Airlines ne prevozi životinje na letovima iz Hrvatske za Veliku Britaniju. Na letovima iz Velike Britanije moguće je prevesti životinje u Hrvatsku (izuzev zračne luke London Gatwick).

Croatia Airlines ne prevozi životinje u prtljažniku zrakoplova na letovima iz Irske za Hrvatsku. Na letovima iz Hrvatske moguće je prevesti životinje u Irsku.