Zadar

Zadar
Ukratko

Zračna luka Zadar (IATA: ZAD, ICAO: LDZD) međunarodna je zračna luka, udaljena 7 kilometara istočno od grada Zadra, u blizini naselja Zemunik Donji. Otvorena je za redovni promet 1968. godine te je ujedno jedina hrvatska zračna luka s dvije uzletno – sletne staze. Ujedno je i baza Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva ovlaštena za izobrazbu i trening profesionalnih pilota.

Zračna je luka u većinski državnom vlasništvu, a značajniji rast broja putnika bilježi od 2000. godine. U 2022. godini, po prvi puta u svojoj povijesti, prihvaćeno je i otpremljeno više od milijun putnika. Zračna luka usko surađuje s irskim niskotarifnim avioprijevoznikom, Ryanairom, koji u ljetnim mjesecima bazira više svojih zrakoplova te iz Zadra prometuje prema 40-tak odredišta u Europi, te je glavni generator rasta broja putnika u ovoj hrvatskoj zračnoj luci. 

2007. godine zračna je luka proširila putnički terminal koji je zbog kontinuiranog rasta ponovno nedostatak za prihvat i otpremu svih putnika, pa će u skoroj budućnosti doći do proširenja terminala, a u planu je i produljenje uzletno – sletne staze. 

Zadarska je zračna luka izrazito sezonalna, u zimskim mjesecima ima tek jednu redovnu liniju, onu domaću Croatia Airlinesa između Pule i Zagreba te već godinama ne uspjeva osigurati povećanje prometa van ljetnih mjeseci. 

Kako doći do zračne luke

Do zadarske je zračne luke moguće doći javnim prijevozom, taxi prijevozom ili osobnim automobilom. Taxi prijevoz je prisutan kontinuirano ispred zračne luke, a u ljetnim mjesecima moguće je koristiit popularne aplikacije poput Ubera i Bolta.

Javni prijevoz prometuje između centra Zadra i zračne luke na sljedećoj relaciji: Poluotok – autobusni kolodvor – trajektna luka Gaženica – zračna luka. Prijevoz obavlja tvrtka Liburnija, cijena jednosmjerne vožnje iznosi 4,65 eura, a red vožnji kontinuirano se objavljuje na stranicama same zračne luke: Javni prijevoz | Zračna luka Zadar – Zadar Airport (zadar-airport.hr) 

Parking

Zračna luka Zadar ne naplaćuje zadržavanje osobnih automobila do 10 minuta. Parkiranje za prvi sat iznosi 3,50 eura, za drugi sat 2 eura, za treći sat 1,50 eura, a svaki idući sat naplaćuje se 1 euro.

Kontakti

Zračna luka nudi dva kontakta za putnike. 

Informacije: 060 355-355 (0,23 eur po minuti za pozive iz fiksne mreže, 0.39 eur po minuti za pozive sa mobilne mreže).

Lost and found: +385 23 205 904, lost-found@zadar-airport.hr

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer