Rijeka

Rijeka
Ukratko

Zračna luka Rijeka (IATA: RJK, ICAO: LDRI) međunarodna je zračna luka smještena na otoku Krku, u blizini mjesta Omišalj, udaljena oko 25 kilometara od centra grada Rijeke, otvorena je za redovni promet 02. svibnja 1970. godine.

Kao i ostale zračne luke na Jadranu, i riječka je zračna luka izuzetno sezonalnog karaktera, pa se većina prometa odvija u razdoblju od lipnja do rujna. Za razliku od susjednih zračnih luka, poput Pule i Zadra, riječka zračna luka od svog otvorenja nije postigla značajan rezultat, naime, tek je 2019. godine ostvaren rekordni promet u pogledu broja prihvaćenih i otpremljenih putnika (200.841 putnika u jednoj godini).

Većina prometa, kako je spomenuto, odvija se u ljetnim mjesecima, a u zračnoj su luci prisutni niskotarifni avioprijevoznici, poput Eurowingsa, Ryanaira i EasyJeta. Uz niskotarifne avioprijevoznike, sezonski prema Rijeci prometuje i Lufthansa, no i drugi prijevoznici kao što su AirBaltic, AirSerbia, Condor i Transavia.

Jedine cjelogodišnje linije za Zračnu luku Rijeka su one domaće (PSO) prema Splitu, Dubrovniku i Osijeku na kojima prometuje privatni hrvatski avioprijevoznik, Trade Air. Croatia Airlines u ljetnom redu letenja prometuje na liniji prema Munchenu, a ista prometuje djelomično i u zimskom redu letenja, do sredine siječnja.

Zračna luka Rijeka u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

Kako doći do zračne luke

Zračna luka organizira redovni shuttle prijevoz iz centra grada Rijeke, a kako bi koristili uslugu prijevoza, potrebno je rezervirati sjedalo e-mailom na information@rijeka-airport.hr. Raspored vožnji prilagođava se redu letenja aviokompanija, a isti se ažurira svakog mjeseca i dostupan je na sljedećem linku Zračna luka Rijeka – Bus (rijeka-airport.hr). Cijena vožnje u jednom smjeru između zračne luke i centra grada Rijeke iznosi 9,50 eura i naplaćuje se na licu mjesta.

Do zračne luke moguće je doći i privatnim vozilom, kao i korištenjem taksi prijevoza, koji je od centra Rijeke do zračne luke vrlo skup, pa se preporuča korištenje shuttle busa.

Parking

Parking ispred terminala zračne luke besplatan je u slučaju zadržavanja do 10 minuta. Prvi sat naplaćuje se 3 eura, drugi i treći sat 1,50 eura, a svaki sljedeći 0,70 eura po satu. Parking se naplaćuje na automatu, a plaćanje je omogućeno i karticama i gotovinom.

Kontakti

Putnici tražene informacije mogu dobiti na službenoj web stranici zračne luke, no kontakt je moguć i emailom na information@rijeka-airport.hr te pozivom na broj +385995258911.

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer