Split

Split
Ukratko

Zračna luka Split (IATA: SPU, ICAO: LDSP) druga je po prometu putnika zračna luka u Republici Hrvatskoj. U 2019. godini, rekordnoj prije izbijanja globalne pandemije, zračna je luka prihvatila i otpremila više od 3,3 milijuna putnika.Zračna luka Split smještena je svega 6 kilometara od centra Trogira, te 20 kilometara od centra grada Splita. Nalazi se u predjelu Resnik, zapadno od Kaštel Štafilića.

Zračna luka Split otvorena je za redovni promet 25. studenog 1966. godine, praktički od svog otvaranja bilježi kontinuirano povećanje prometa, uz oscilacije u vremenima krize te u slučaju zatvorenosti što se i dogodilo u razdoblju od 1991. do 1992. zbog Domovinskog rata.

Zračna je luka, kao i sve druge zračne luke u Republici Hrvatskoj, izrazito sezonalna, glavnina prometa odvije se u razdoblju od lipnja do rujna, primjerice, u 2022. godini u spomenutom razdoblju kroz zračnu je luku prošlo više od 2 milijuna putnika. Split je u ljetnom redu letenja povezan s nizom međunarodnih destinacija, u njoj su prisutni gotovo svi europski avioprijevoznici.

Nakon gotovo 3 godine radova, u srpnju 2019. godine otvoren je novi putnički terminal Zračne luke Split koji je omogućio povećanje putnika i značajno smanjenje gužvi u ljetnim mjesecima. Planirana rekonstrukcija starog terminala s kojim je novi terminal povezan te čini jednu cjelinu, odgođena je zbog globalne pandemije, no u bliskoj budućnosti pristupit će se dodatnim radovima koji će za rezultat imati jedinstven prostor prihvata i otpreme putnika kapaciteta do 5 milijuna putnika u jednoj kalendarskoj godini.

Kako doći do zračne luke

Do putničkog terminala splitske zračne luke moguće je doći na više načina. Osim osobnim automobilom, postoje opcije shuttle prijevoza, redovnog gradskog prijevoza te taxi opcija.

Pored zračne luke je stajalište autobusnih linija br. 37 (Split –Trogir; Trogir – Split), br. 38 (Zračna luka – Kaštel Stari – Split; Split – Kaštel Stari – Zračna luka) i br. 2 (Zračna luka- Kaštel Sućurac- Split; Split – Kaštel Sućurac – Zračna luka). Informacije o redu vožnji možete pronaći na službenoj stranici gradskog linijskog prijevoznika www.promet-split.hr

Pleso prijevoz nudi opciju shuttle prijevoza iz zračne luke do centra grada Splita (autobusni kolodovor). Trajanje vožnje je do 30 minuta, izuzev ljetnih mjeseci kada vožnja može trajati značajno dulje zbog gužvi u gradu i na prilaznim cestama oko zračne luke. Pleso prijevoz jednosmjernu vožnju na ovoj liniji naplaćuje 5,97 eura. Valja također napomenuti kako se vozači u ljetnoj sezoni ne drže reda vožnje već kreću iz oba pravca u onom trenutku kada popune autobus.

Taxi prijevoz je iznimno skup pa je preporučljivo koristiti aplikacije poput Bolta i Ubera. Skrećemo pažnju da će vozači tražiti otkazivanje vožnje i plaćanje u gotovini, kako ne bi svoj dio zarade morali dati spomenutim pružateljima usluga. U ljetnim mjesecima cijena vožnje iz smjera zračne luke prema gradu Splitu zna koštati između 40 i 80 eura.

Parking

Splitska zračna luka nudi dva parkinga za posjetitelje, sjeverni i južni. Na sjevernom parkingu moguće je zadržavanje osobnog automobila zbog iskrcaja ili ukrcaja putnika do 5 minuta te je isto besplatno. Na južnom parkingu određen je prostor za dulji parking osobnih automobila. Cijena do 1 sata iznosi  1 euro, do 2 sata 2 eura, a svaki sljedeći sat košta 0,50 eura.

Na sjevernom parkingu, bližem terminalnoj zgradi, moguće je parkiranje isključivo kombija ili autobusa. Južni parking povezan je s putničkim terminalom staklenim mostom s pokretnim trakama tako da nije potrebno prelaziti samu prometnicu.

Kontakti

Zračna luka ima dva kontakta za putnike, jedan za općenite informacije te drugi za slučaj gubitka predmeta u zračnoj luci ili putničke prtljage.

Informacije: +38521203589, informacije@split-airport.hr

Lost and found: +38521203218, lost.luggage@split-airport.hr

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer