Dubrovnik

Dubrovnik
Ukratko

Zračna luka Dubrovnik (IATA: DBV, ICAO: LDDU) međunarodna je zračna luka na samom jugu Republike Hrvatske, u Čilipima, 20 kilometara od centra grada Dubrovnika. Od 1960. godine dubrovačka se zračna luka nalazi na današnjoj lokaciji.

Zračna je luka izrazito sezonalna te se glavnina prometa odvija u špici ljetne sezone, u razdoblju od lipnja do rujna. Prije izbijanja globalne pandemije, u rekordnoj 2019. godini, ova je zračna luka gotovo dosegla brojku od 3 milijuna putnika u jednoj godini. Zračna luka trenutno bilježi slabiji oporavak prometa, prvenstveno u usporedbi sa Splitom i Zagrebom.

Dubrovnik

Dubrovačka je zračna luka u ljetnim mjesecima povezana s nizom međunarodnih odredišta, a ujedno je i jedina hrvatska zračna luka koja ima direktnu vezu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Još 2019. godine American Airlines uveo je redovnu liniju između Dubrovnika i Philadelphije (ukinuta netom prije globalne pandemije), da bi nakon lockdowna u Europi američki prijevoznici Delta Air Lines te United Airlines uveli redovne sezonske linije iz New Yorka za Dubrovnik. Američka Delta se nakon jedne sezone povukla s spomenute linije, dok United Airlines i dalje prometuje između dva grada u razdoblju od lipnja do listopada.

Zračna luka Dubrovnik ima paralelnu rulnicu u cijeloj duljini uzletno – sletne staze, a ujedno je i prva hrvatska zračna luka na kojoj su ugrađeni aviomostovi za komforniji ukrcaj i iskrcaj putnika. U veljači 2017. godine otvoren je novi, moderni terminal za prihvat i otpremu putnika.

U zimskim mjesecima promet je u Dubrovniku skroman, iako gotovo svake zimske sezone određeni strani prijevoznici pokušaju zadržati promet prema Dubrovniku, poput Iberije iz Madrida, LOT-a iz Varšave ili pak British Airwaysa iz Londona.

Kako doći do zračne luke

Do same zračne luke moguće je doći automobilom, taksijem, javnim prijevozom ili shuttle busom.

Shuttle bus prometuje između zračne luke i autobusnog kolodovora u Dubrovniku. Cijena vožnje u jednom smjeru iznosi 9 eura. Karte je moguće kupiti online na stranici avioprijevoznika, kao i provjeriti sami red vožnje Platanus Travel Agency – Shuttle bus

Do grada Dubrovnika moguće je doći i javnim gradskim prijevozom kompanije Libertas, detalje možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici Mreža linija | Libertas (libertasdubrovnik.hr)

Taxi prijevoz u Dubrovniku je vrlo skup. Preporuča se korištenje popularnih aplikacija poput Bolta i Ubera. Obratite pažnju da će vozači vrlo često otkazivati vožnju u ljetnim mjesecima te zauzvrat tražiti prijevoz koji ćete platiti u gotovini, kako ne bi morali određeni dio dati upravo Boltu ili Uberu. 

Parking

Zadržavanje ispred putničkog terminala do 15 minuta se ne naplaćuje. Postoji nekoliko kategorija parkinga u Zračnoj luci Dubrovnik, ovisno o lokaciji i zadržavanju, pa je cijene najbolje provjeriti na službenoj stranici zračne luke: Parking – Zračna luka Dubrovnik (airport-dubrovnik.hr)

Kontakti

Postoji nekoliko kontakta, ovisno o potrebama putnika:

Informacije: +385 20 773 100, informacije@airport-dubrovnik.hr

Lost and found: +385 20 773 328, lost-found@airport-dubrovnik.hr 

Pritužbe, reklamacije i prijedlozi: reklamacije@airport-dubrovnik.hr

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer