KLM

KLM
Odredišta
Odredišta KLM-a u Hrvatskoj:
 • Zagreb (cijelogodišnja),
 • Split (cijelogodišnja),
 • Dubrovnik (sezonski).
Flota
KLM u floti ima razne tipove uskotrupnih i širokotrupnih zrakoplova, no prema hrvatskim zračnim lukama koristi sljedeće tipove zrakoplova:
  • Embraer 175 (kapaciteta 88 putnika),
  • Embraer 190 (kapaciteta 100 putnika),
  • Embraer 195-E2 (kapaciteta 132 putnika),
  • Boeing 737-700 (kapaciteta 142 putnika),
  • Boeing 737-800 (kapaciteta 186 putnika),
  • Boeing 737-900ER (kapaciteta 188 putnika).

Embraer flotu KLM koristi uglavnom prema Zagrebu i to u zimskom redu letenja, dok u ljetnim mjesecima iz Amsterdama prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku prometuju uglavnom spomenuti zrakoplovi iz Boeing obitelji.

Kontakt
Telefonska centrala (kupnja karte, promjene datuma putovanja, otkazivanja, upgrade i sl. upiti) na broj +31204747747 ili na +38517776142. Kontakt je moguće ostvariti i preko aplikacija poput Whatsappa i Vibera. Sve usluge moguće je obaviti i u zračnim lukama, na šalteru za prijavu na let.

Internetska prodaja dostupna je uvijek putem službene stranice www.klm.hr.

Prijava na let
Online check-in (prijavu na let) možete obaviti na sljedećem LINKU. Online prijava na let moguća je 30 sati prije početka putovanja, odnosno 24 sata ukoliko putujete prema ili iz SAD-a.

Prijava na let u zračnoj luci moguća je na šalteru ili korištenjem kioska. Šalter za prijavu na let na europskim linijama KLM-a otvoren je do 40 minuta prije planiranog polaska zrakoplova. Putnici koji su zatražili asistenciju u zračnoj luci, šalju na put malo dijete bez pratnje ili putuju s kućnim ljubimcem nisu u mogućnosti napraviti prijavu na let na kiosku, već isključivo na šalteru.

Prtljaga

Ručna prtljaga:
Putnici ekonomske klase sa sobom mogu uzeti:
– Jedan komad ručne prtljage maksimalnih dimenzija 55x35x25 cm uključujući kotačiće i ručku,
– Jednu manju torbu (ruksak, torba za laptop ili torbica) maksimalnih dimenzija 40x30x15cm.
Navedena prtljaga zajedno može težiti do 12 kilograma.

Putnici poslovne klase sa sobom mogu uzeti:
– Dva komada ručne prtljage maksimalnih dimenzija 55x35x25 cm uključujući kotačiće i ručku,
– Jednu manju torbu (ruksak, torba za laptop ili torbica) maksimalnih dimenzija 40x30x15cm.4
Navedena prtljaga zajedno može težiti do 18 kilograma.

S obzirom na visoku popunjenost zrakoplova, relativno se često događa situacija gdje sva ručna prtljaga ne može stati u pretince u putničkoj kabini. U tom slučaju ručna prtljaga uzima se besplatno kao predana na check-inu ili boarding gateu.

Predana prtljaga:
Ovisno o tipu kupljene karte, putnici ekonomske klase mogu:
– Kupiti kartu koja ne uključuje predanu prtljagu,
– Kupiti Standard ili Flex kartu koja uključuje jedan komad predane prtljage maksimalnog zbroja dimenzija do 158cm i maksimalne težine do 23 kg.

Poslovni putnici mogu predati dva komada prtljage, maksimalnog zbroja dimenzija do 158cm te maksimalne težine do 32kg.

U slučaju da ste kupili kartu koja ne uključuje predanu prtljagu a ista vam ipak treba, to možete napraviti naknadno, u samoj zračnoj luci. U slučaju da imate prtljagu težu od propisane, na šalteru za prijavu putniku biti će vam naplaćeno od 70 do maksimalnih 200 eura.

Djeca bez pratnje
KLM nudi UMNR uslugu odnosno putovanje djeteta bez pratnje odrasle osobe. Usluga je moguća na svim direktnim linijama, a na transfernim letovima usluga je moguća samo ako dijete nastavlja putovanje sa KLM-om, Air France-om ili Delta Air Linesom.
Usluga je obavezna za djecu koja putuju sama starosti između 5 do 14 godina, dok je ista opcionalna za mlade starosti između 15 do 17 godina. Uslugu je moguće rezervirati isključivo putem KLM kontakt centra.

Na dan putovanja dijete mora biti dopraćeno u zračnu luku 2 i pol sata prije planiranog polijetanja zrakoplova, a pratnja mora ostati u zračnoj luci sve do polaska zrakoplova. U zračnu luku je potrebno donijeti četiri ispunjena primjerka ovog dokumenta

Za dijete koje putuje samo potrebno je kupiti kartu za odraslu osobu te dodatno platiti naknadnu u iznosu od 100 do 150 eura, ovisno o duljini leta. U slučaju da dijete ima transfer na sljedeći let, cijena usluge varira između 200 do 300 eura. Ovdje govorimo o cijeni usluge u jednom smjeru.

Životinje

Životinje u kabini:

KLM prevozi kućne ljubimce (pse i mačke) u kabini i prtljažniku zrakoplova. Dozvoljeni broj kućnih ljubimaca na svakom je letu limitiran, a ovisi o tipu zrakoplova i odredištu. Iz tog razloga potrebno je kontaktirati KLM-ov kontakt centar za putnike odmah po kupnji karte te rezervirati ovu uslugu, a najkasnije do 48 sati prije planiranog polaska zrakoplova. Kućni ljubimac mora putovati na istom letu kao i putnik te mora biti star najmanje 10 tjedana.

Nakon odobrenja iz kompanije koje možete zatražiti online ili telefonskim pozivom, u kabini se može prevoziti kućni ljubimac težine do 8 kg zajedno s transporterom. Transporter može imati dimenzije do maksimalnih 46x28x24cm. Trošak prijevoza životinje u putničkoj kabini u jednom smjeru na letovima unutar Europe iznosi 55 eura.

Životinje u prtljažniku zrakoplova:

U slučaju da je kućni ljubimac veći i teži te ne može stati u torbe propisane za prijevoz kućnih ljubimaca u putničkoj kabini, to je moguće u prtljažniku zrakoplova.

Maksimalna dozvoljena težina transportera s životinjom ne smije težiti više od 75 kg. Transporter na letovima KLM-a ne smije biti dimenzija većih od 122x81x89cm, a u slučaju da letite zrakoplovom iz Embraer flote, što je svakako moguće na KLM-ovim letovima prema odnosno iz Hrvatske, tada maksimalni zbroj dimenzija transportera ne smije biti veći od 102x69x76cm.

Usluga prijevoza životinje u jednom smjeru na letoviam KLM-a košta od 75 do čak 400 eura, što prije svega ovisi o duljini leta i odredištu, no točan iznos moguće je dobiti u kontakt centru KLM-a.