Brač

Brač
Ukratko

Zračna luka Brač (IATA: BWK, ICAO: LDSB) međunarodna je zračna luka smještena na otoku Braču, iznad mjesta Bol. Otvorena je 06. svibnja 1993. godine, a 2007. godine otvorena je ne nova funkcionalna zgrada putničkog terminala. Nalazi se 540 metara nad morem što je čini zračnom lukom na najvišoj nadmorskoj visini u Republici Hrvatskoj.

Zračna je luka izuzetno sezonalnog karaktera uz manji broj redovnih komercijalnih i charter linija. U ljetnom redu letenja Croatia Airlines povezuje Brač i Zagreb dva puta tjedno kroz nacionalni PSO projekt, a u ljeto 2023. godine Croatia Airlines uvodi i redovnu liniju za Munchen. Glavninu prometa čini charter prijevoz uglavnom prema odredištima u Austriji, a sam promet ovisi o popunjenosti zrakoplova od strane tour operatora. 

Zračna je luka produljila svoju uzletno – sletnu stazu te time omogućila prihvat većih zrakoplova (A319, E195), no u daljnjoj fazi planirano je dodatno proširenje koje bi za posljedicu imalo neometano slijetanje svih tipova zrakoplova iz A320 i B737 obitelji.

U najboljim godinama ova je zračna luka prihvaćala i otpremala oko 30 tisuća putnika na godišnjoj razini, no globalna pandemija uzrokovala je značajan pad broja putnika te je u 2022. godini zabilježeno njih gotovo 16 tisuća. Zračna luka velik dio svog poslovanja posvećuje privatnim charter letovima koji u zračnu luku dolaze iz cijele Europe i svijeta.

Kako doći do zračne luke

Do zračne luke moguće je doći isključivo automobilom ili taxi prijevozom. Postoji nekoliko taxi tvrtki koje rade na poziv, no cijena prijevoza do Bola nerijetko iznosi i 50 eura po smjeru.

Parking

Pored aerodromske zgrade nalazi se parking za osobne automobile koji se ne naplaćuje. Parkiralište nije natkriveno ali je kontinuirano pod video nadzorom.

Kontakti

Sve potrebne informacije moguće je dobiti na broj +385 (0)21 559 701

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer