Zračna luka Zagreb

Zračna luka Zagreb
Ukratko

Međunarodna zračna luka Zagreb (IATA: ZAG, ICAO: LDZA) glavna je zračna luka Republike Hrvatske te je u 2022. godini ujedno bila i najprometnija zračna luka u zemlji s ukupno 3,1 milijuna putnika. Novi putnički terminal svečano je otvoren 21. ožujka 2017., a za promet je otvoren 28. ožujka iste godine. Terminal je nazvan po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Zračna luka nalazi se 10 kilometara jugoistočno od središta Zagreba, teritorijalno, na području grada Velike Gorice. Služi primarno za civilni promet, u manjoj mjeri i za vojni s obzirom da se u njoj nalazi i vojna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na području zračne luke nalazi se i sjedište Hrvatske kontrole zračne plovidbe, srednja zrakoplovna škola i tehnička baza hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.

Zračna luka Zagreb
Photo: Josip Skof

Zračna luka u koncesiji je od 2012. godine na temelju ugovora kojeg je Vlada Republike Hrvatske sklopila s francuskim konzorcijem ZAIC (Zagreb Airport International Company) na razdoblje od 30 godina. Ugovor je sklopljen pod uvjetom da koncesionar izgradi novi putnički terminal te poveća promet za što je dobio i upravljačka prava nad zračnom lukom. Postoje velike kontroverze oko samog ugovora o koncesiji s obzirom na to da brojni aneksi nisu dostupni javnosti.

Zračna je luka, kao i sve druge zračne luke u Republici Hrvatskoj, izrazito sezonalna, no u značajno blažoj mjeri u odnosu na zračne luke na Jadranu. Brojni avioprijevoznici prema Zagrebu prometuju kroz cijelu godinu, poput poznatih prijevoznika kao što su Lufthansa, KLM, Air France, Austrian Airlines, British Airways, LOT Polish Airlines, ali i niskotarifni prijevoznici poput Ryanaira i Eurowingsa. Zagrebačka je zračna luka ujedno i glavna baza hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, Croatia Airlinesa. Više o prijevoznicima možete pronaši u kategoriji Aviokompanije.

Kako doći do zračne luke

Do same zračne luke moguće je doći na više načina: automobilom, taksijem, javnim prijevozom ili shuttle busom.
Do odnosno od zračne luke moguće je doći taksijem no to je ujedno najskuplji način. Daleko jeftinija opcija su popularne aplikacije za prijevoz poput Bolta i Ubera koje su daleko jeftinije od klasičnih taksi prijevoznika.

U slučaju da ste doputovali u Zagreb te čekate uslugu prijevoza Bolta ili Ubera, vozač će vas čekati u zoni odlazaka, tzv. Kiss and Fly zoni koja se nalazi na katu.

Do putničkog terminala moguće je doći redovnom ZET-ovom linijom koja prometuje između Kvaternikovog trga do Velike Gorice uz zaustavljanje ispred putničkog terminala same zračne luke. Ovo je ujedno i najpovoljniji način kako doći iz grada do zračne luke i obratno. Raspored vožnji možete provjeriti ovdje 290 (zet.hr)

Uz redovnu liniju ZET-a, do zračne je luke iz centra Zagreba moguće doći i shuttle autobusom Pleso Prijevoza koji prometuje između zagrebačkog autobusnog kolodvora i samog putničkog terminala. Vožnje u oba smjera kreću svakih 30 minuta, a cijena u jednom smjeru iznosi 5,97 eura. Također valja napomenuti kako nakon 20 sati autobusi prema autobusnom kolodvoru polaze po slijetanju zrakoplova, dok je posljednja vožnja najkasnije u ponoć.

Parking

Zračna luka posjeduje parking kapaciteta otprilike 800 vozila koji je izgrađen u vrijeme gradnje novog putničkog terminala. Osim same pogodnosti što se nalazi ispred putničkog terminala, drugih prednosti zapravo i nema. Jedna od najvećih mana jest činjenica da je parking nenatkriven, no očito je da je koncesionar tražio najjeftinije rješenje.

Valja također spomenuti kako je parking vrlo skup. Jedan sat košta 3,50 eura, a razdoblje od 12 do 24 sata košta 21,00 euro. Na službenoj web stranici zračne luke nalazi se parking kalkulator pa cijene za traženi period možete provjeriti ovdje.

Kontakti

U zoni odlazaka, na drugom katu putničkog terminala, nalazi se Info desk na kojem je moguće dobiti odgovore na brojna pitanja.
Informacije putem telefona moguće je dobiti na broj 060 320 320 s time da valja napomenuti kako se ne radi o besplatnom telefonu, već se isti naplaćuje po minuti poziva.

U slučaju da trebate informacije a zovete iz inozemstva, potrebno je birati broj +385 1 562 170.

Zračna luka Zagreb na svojim službenim stranicama nudi i kontakt u slučaju gubitka stvari u putničkom terminalu ili u slučaju gubitka prtljage na letu. Tada je potrebno nazvati na broj +385 1 456 2229. Služba je dostupna i putem maila na zagll@zag.aero

Statistika
Chart by Visualizer

Chart by Visualizer