AVGEEK

eDreams, Opodo, Kiwi: zašto NE kupovati karte preko posrednika!

Od početka našeg djelovanja, a osobito od trenutka izbijanja globalne pandemije, odgovorili smo na stotine upita putnika i pomogli u rješavanju njihovih problema. Najčešći problemi vezani uz putnike koji su karte kupili preko posrednika, takozvanih “online” agencija. Evo zašto bi trebali izbjegavati kupovinu preko istih.

eDreams, Opodo, Kiwi: zašto NE kupovati karte preko posrednika!

eDreams, Kiwi, Opodo, Bravofly i drugi, su tzv. online putničke agencije, zapravo posrednici u prodaji aviokarata. Putnici svoje povoljne letove uglavnom traže na popularnim pretraživačima poput Skyscannera ili Momonda, koji jednom kada pronađete let, nude i nekoliko web stranica na kojima možete kupiti samu kartu. Takvi će pretraživači ponuditi i web stranicu same aviokompanije što je zapravo najbolje mjesto za kupnju same karte. No mnogi putnici zbog 10, 20 ili 40 eura kupuju kartu preko gore spomenutih putničkih agencija kako bi uštedjeli koji eura. Koliko to ima smisla? Navodimo nekoliko razloga zašto bi ih trebali izbjegavati!

Skuplja promjena datuma ili otkazivanje karte

Jeste li znali da mnogi provideri naplaćuju svoju naknadu za promjenu i/ili otkazivanje, uz naknadu koju naplaćuje i avioprijevoznik kojim putujete? Za primjer, Priceline naplaćuje 30 USD po karti za sve promjene, otkazivanja ili povrat novca, a na to morate uračunati i samu naknadu aviokompanije. Danas većina aviokompanija još uvijek ima besplatnu promjenu datuma putovanja zbog globalne pandemije, pa ako kartu kupite direktno od kompanije, promjenu datuma možete napraviti potpuno besplatno. Ako ste let kod tog prijevoznika kupili preko neke od spomenutih agencija, platit ćete naknadu, ne zato što ju traži avioprijevoznik, već zato što je to naknada same agencije!

Vrlo često je nemoguće doći do novaca u slučaju otkazanog leta

Ako je vaš let otkazan, javite se avioprijevozniku i doći ćete do uplaćenih sredstava ili vouchera. No, ako ste kupili kartu preko nekog od spomenutih providera, nemojte se ni javljati avioprijevozniku kod kojeg je vaš let otkazan. Zašto? Zato što kartu niste kupili kod tog avioprijevoznika već kod agencije. Morate se javiti agenciji koja u vaše ime mora zatražiti povrat od aviokompanije. Da bude jasno – prioritet imaju putnici koji su kartu kupili direktno kod avioprijevoznika, a tek zatim na red dolaze agencije i njihova potraživanja. Upravo su zato brojni putnici na početku pandemije mjesecima čekali na svoj povrat, dok su oni koji su karte kupili direktno kod avioprijevoznika do svojih novaca došli puno brže.

eDreams, Kiwi, Opodo i ostali imaju katastrofalnu podršku za svoje korisnike. Danima ćete čekati da vam se netko javi na telefon, a tjednima odgovor na mail, osim onog automatskog od kojeg nećete imati nikakve koristi.

Jednom kada aviokompanija vrati vaša sredstva agenciji, koja zatim novce mora vratiti vama, agencija će odugovlačiti i pokušati zaustaviti povrat krajnjem korisniku, vama kao kupcu, te tako pokušati zadržati vaše novce za sebe. Sve to traje mjesecima, pa mnogi putnici odustanu od svojih potraživanja!

Korisnička podrška u biti ne postoji

Svatko tko je pokušao stupiti u kontakt s OTA -om u posljednjih godinu dana može vam vjerojatno ispričati horor priče o tome kako je to izgledalo. Kao prvo, većini je bilo jako teško stupiti u kontakt s agentom, a pritom su se ti pozivi i naplaćivali. Čak i ako uspijete stupiti u kontakt s nekim, morate imati sreće da će s druge strane linije biti osoba koja će vam zaista pomoći.

Kako bi smanjili svoje troškove što je više moguće, online putničke agencije općenito izbjegavaju ponuditi kvalitetnu korisničku uslugu. Umjesto toga, od vas će tražiti da dovršite sve svoje promjene i postavite bilo kakva pitanja na web stranici, putem kontakt obrasca, chata ili slično. Do broja telefona je gotovo nemoguće doći na web stranici, a jednom kada ga iskopate, na telefon će se javiti osoba u Indiji.

Karte kupljene putem posrednika na kraju često nisu povoljnije

Iako posrednici uglavnom nude povoljnije aviokarte u odnosu na samog avioprijevoznika, jednom kada krenete u proces kupnje uočit ćete dodatne troškove. Prijevoznici vrlo često dozvoljavaju carry on koji je uglavnom uračunat u cijenu karte (ne kod niskotarifnih avioprijevoznika!) no neki će provideri naplatiti čak i carry on. Već s tom naplatom karta je skuplja u odnosu na onu kupljenu kod avioprijevoznika.

Vrlo banalan primjer: let Croatia Airlinesa u jednom smjeru iz Zagreba za Split, u ponedjeljak, 18. listopada, s polaskom u 22 sata i 5 minuta na web stranici avioprijevoznika košta 73,80 eura. Radi se o tarifi koja uključuje prtljagu u kabini te predanu prtljagu od 23 kilograma. Ista ta karta na web stranici Kiwi.com košta 98 eura, pri čemu je kod ovog posrednika 30 eura cijena za predanu prtljagu.

Aviokompanije iz niza razloga mijenjaju svoj red letenja i otkazuju letove, agencije ne obavještavaju putnike

Zrakoplovni avioprijevoznici zbog niza opravdanih (ali i neopravdanih) razloga mijenjaju svoj red letenja i/ili otkazuju letove. Više puta nam se dogodilo da smo kupili kartu za let koji je trebao ići u određeno vrijeme, no par dana prije putovanja dobili smo obavijest od avioprijevoznika da je naš let pomaknut dva sata ranije iz operativnih razloga. I nije neki problem, dobili smo obavijest, prilagodili smo se i otišli na put.

U slučaju kada ste kartu kupili preko posrednika, tu obavijest gotovo sigurno nećete dobiti pri čemu su brojni putnici propustili svoje letove ili su pak došli u zračnu luku a leta nije bilo. Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Avioprijevoznik o promjenama i otkazivanjima obavještava putnike koji su karte kupili direktno kod prijevoznika, a za one koji su karte kupili preko posrednika zadužena je posrednička agencija. Aviokompanija šalje tu isto obavijest posredniku koji je zatim dužan javiti svom klijentu odnosno vama kao putniku određenu promjenu.

Kako spomenute agencije imaju užasnu korisničku podršku (čemu, između ostalog, svjedoče katastrofalne recenzije na brojnim relevantnim web stranicama i Googleu), takva obavijest gotovo nikad ne dolazi do vas kao putnika. Iz tog razloga brojni su putnici zakasnili na svoj let, računajući da se red letenja nije mijenjao, ili su se pak pojavili u zračnoj luci a let ne postoji jer je otkazan prije nekoliko dana ili tjedana.

Agencije vaše podatke prosljeđuju drugim kompanijama

Kada kupujete kartu preko posredničke agencije, pristajete na njihove Uvjete poslovanja koje, naravno, rijetki čitaju. U slučaju kada dođe do otkazivanja leta, agencije će vaše podatke proslijediti tvrtkama koje se bave naplatom putničkih potraživanja sukladno regulativi 261.

Ne bi to bilo loše kada te iste agencije ne bi uzimale bezobrazno visoku proviziju za tu uslugu. Naime, svaka je pismena osoba u mogućnosti sama ostvariti svoja putnička prava i sukladno regulativi 261 dobiti naknadu, no kada pristanete na to da druga agencija obavi isto za vas, poput, primjerice, AirHelpa, za to ćete im platiti veliku naknadu.

U slučaju da vam po spomenutoj regulativi pripada naknada od 250 eura, AirHelp će za nekoliko poslanih mailova aviokompaniji u vaše ime uzeti čak 100 eura provizije. Kada kartu kupite preko posrednika a let vam se otkaže, AirHelp će vam se u roku par sati od otkazivanja leta javiti s ponudom. Savjetujemo vam da svoja prava tražite sami, ne preko posrednika koji će za to uzeti visoku proviziju.

Nakon svih navedenih razloga, savjetujemo vam da dobro razmislite gdje ćete kupiti svoju sljedeću aviokartu.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar