AVGEEK NOVOSTI

U razgovoru sa sektorom tehničkih poslova Croatia Airlinesa o novim zrakoplovima A220

Croatia Airlines intezivno radi na dolasku i uvođenju u operacije novog zrakoplova tipa A220. Za svaku kompaniju to je velik događaj, pa tako i za hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, koji će, s dolaskom prvog zrakoplova spomenutog tipa, krenuti u jedno novo razdoblje.

U razgovoru sa sektorom tehničkih poslova Croatia Airlinesa o novim zrakoplovima A220
Tomislav Impric, Croatia Airlines

Iskoristili smo priliku te razgovarali s direktorom tehnike, Tomislavom Imprićem, te dva aviomehaničara – Ivanom Feljanom i Danijelom Crnobrnjom.

S obzirom na to da će A220 postati novi tip zrakoplova u floti Croatia Airlinesa, kako je tekao vaš proces školovanja?

Školovanje se sastojalo iz dva dijela. Prvi dio u trajanju od 6 tjedana odnosio se na teorijsko školovanje, koje je u Zagrebu održala Lufthansa Training organizacija, u sklopu kojeg smo prolazili sve sisteme koji su ugrađeni u A220. Taj je dio vrlo zahtjevan jer se u kratkom vremenu susrećemo s veoma mnogo informacija koje su specifične za svaki avion. Kako bi uspješno završili teoretsko školovanje moramo položiti i testove iz svih sistema, a minimalni postotak za prolaz je 75%, ističe Danijel.

Nakon teoretskog školovanja, praktični dio školovanja u trajanju od tjedan dana odrađen je u Mirabelu u Kanadi, gdje se nalazi tvornica zrakoplova A220. Tada smo imali priliku vidjeti proces sklapanja zrakoplova u svim fazama do isporuke kao i testni pogon, gdje se obavljaju testovi strukturalnih opterećenja krila. Tom prigodom vidjeli smo u dijelovima naš prvi zrakoplov serijskog broja 55290, koji se kasnije počeo sklapati. Osim toga, u travnju je dio tehničara obavio teoretsko i praktično školovanje za testiranje motora Airbusa A220 na simulatoru Lufthansa Training centra u Frankfurtu, dodaje Ivan.

Iako se radi o Airbusu, koliko je izazovno prolaziti proces školovanja za potpuno novi tip zrakoplova?

Nakon popriličnog iskustva na svim verzijama A320, ovo školovanje je nešto potpuno novo. Svaki je zrakoplov specifičan pa tako i A220 te ga tehnički uopće ne bih uspoređivao s A320.  Zbog tih razloga svako licencirano tehničko osoblje treba proći cijeli proces školovanja kako bi se dobilo ovlaštenje od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Naravno, tek kad se počne raditi na bilo kojem tipu zrakoplova, čovjek otkrije male tajne svakoga od njih. Svi tipovi komercijalnih zrakoplova su različiti u pogledu izvedbe sustava za upravljanje i kontrolu te konstrukcijske izvedbe, pa je i školovanje tehničara za svaki tip zrakoplova uvijek izazovno. Iako svi tehničari u Croatia Airlinesu imaju dugogodišnje iskustvo na održavanju zrakoplova Airbus A320, školovanje za ovaj tip zrakoplova je bilo izrazito izazovno, iako se i dalje radi o Airbusu, ali riječ je o dizajnerski 30 godina novijoj generaciji zrakoplova, složili su se Ivan i Danijel.

Kakvi su prvi dojmovi o samom zrakoplovu i opremi?

Danijel ne krije oduševljenje novim A220 zrakoplovima: “Ugodno sam iznenađen dizajnom i tehničkim rješenjima koja su implementirana u zrakoplov A220. Nekoliko je ključnih aspekata koji su mi se posebno svidjeli, a jedan od njih je Fly-by-wire sustav, koji je izuzetno napredan, te omogućuje lakše i brže održavanje. Nova mogućnost podešavanja komandi leta iz pilotske kabine putem OMS sustava, koji je dio standardne opreme aviona, velika je novost. Airbus A220 koristi tehnologiju koja se trenutno ugrađuje u najmodernije putničke avione kao što su A350 i B787. Tehnološki je na vrlo visokoj razini, što omogućuje precizniju kontrolu i bolju dijagnostiku problema. Naravno, trebat će određeno vrijeme da bismo dobili potpunu sliku o samom zrakoplovu, ali dosadašnji dojmovi su vrlo pozitivni.”

“Zrakoplov spada u zadnju generaciju komercijalnih zrakoplova kada gledamo izvedbu sustava zrakoplova. Opremljen je najnovijom generacijom motora sa sklopom zupčanika, što omogućava smanjenu brzinu vrtnje ventilatora (eng. fan), a samim time najveću moguću uštedu u potrošnji goriva i manju buku kod polijetanja. Kompletna krila su izrađena od karbona, što je značajno pridonijelo smanjenju težine zrakoplova, a samim time i smanjenju potrošnje goriva”, pojašnjava nam dalje Ivan.

Ivan nam je potvrdio da, iako se radi o Airbusovom zrakoplovu, oprema za održavanje se djelomično razlikuje u odnosu na A320. “Croatia Airlines Tehnički centar je nabavio sve alate koji su potrebni za linijsko održavanje zrakoplova i po tom pitanju smo u potpunosti spremni za dolazak našeg prvog A220.”

U razgovoru sa sektorom tehničkih poslova Croatia Airlinesa o novim zrakoplovima A220
Danijel Crnobrnja, Croatia Airlines

Po prvi puta Croatia Airlines će ponuditi internet na svojim letovima, to je svakako novost i za aviomehaničare?

“Tako je, WIFI je dio opreme aviona, nema razlike između tog i nekog drugog sistema. To je jedna nova specifičnost za koju smo se također školovali i u potpunosti je pod ingerencijom naše Tehnike” potvrđuje Danijel te dodaje kako se aviomehaničari kroz cijeli radni vijek dodatno obrazuju i usavršavaju, pa tako i u ovom slučaju.

S obzirom na starost postojeće flote, novi zrakoplovi u floti trebali bi biti i lakši za održavanje?

Na ovo pitanje nije jednostavno odgovoriti. Sve ovisi iz kojeg kuta gledamo situaciju. Ako je zrakoplov star, to ne znači da je loš, a radite li na njemu dugo tada stječete dragocjeno iskustvo, postajete brži i lakše rješavate probleme. S druge strane, novi zrakoplov je dobar, u početku možda nedostaje ono tips and tricks, ali vrlo brzo sve dođe na svoje mjesto, to je normalan tijek, pojašnjava nam Danijel, a Ivan dodaje: s tehničkog aspekta održavanje zrakoplova u linijskom održavanju je podijeljeno na dva dijela, a to su preventivno održavanje i servisiranje, te popravak nakon pojave kvara.

U razgovoru sa sektorom tehničkih poslova Croatia Airlinesa o novim zrakoplovima A220
Ivan Feljan, Croatia Airlines

Preventivno održavanje i servisiranje se kao i na svakom drugom tipu komercijalnih zrakoplova izvodi u definiranim vremenskim intervalima prema uputi proizvođača, a s ciljem sprječavanja pojave kvara na sustavima tijekom operacije zrakoplova i održavanja ispravnih sustava. Svaki kvar koji se pojavi na zrakoplovnim sustavima treba se otkloniti, odnosno zrakoplov se treba popraviti da bi mogao nastaviti s operacijom. Preventivno održavanje u linijskom održavanju se ne razlikuje između “starog” i “novog “zrakoplova. Količina nalaza, odnosno nedostataka koji se otkriju kod preventivnog održavanja je kao i broj kvarova u operaciji nešto manji zbog manjeg broja sati i ciklusa naleta. Starost zrakoplova nije ključan faktor koji definira količinu radova u održavanju zrakoplova, nego sati i ciklusi naleta.

U baznom održavanju, koje se najviše svodi na pregled i popravak strukture zrakoplova, količina radova po planu održavanja proizvođača će u početku biti nešto manja, kao i količina pronađenih neispravnosti koje treba otkloniti, a ponajviše zahvaljujući malom broju sati i ciklusa u operaciji. Količina radova i nalaza se povećava s naletom. Možemo reći da se količina radova, pa tako i cijena održavanja zrakoplova u linijskom održavanju ne mijenja značajno s naletom, dok se u baznom održavanju mijenja, zaključuje Ivan.

Poznate su tehničke karakteristike zrakoplova, performanse u vidu smanjene potrošnje goriva, manje razine buke, no s tehničkog aspekta, široj javnosti nije poznato koliko je teško održavati jedan zrakoplov. Kakvi su komentari u vašim krugovima? Pozitivni ili negativni, usporedivi po pitanju održavanja s nekim drugim tipom zrakoplova?

A220 je moderan zrakoplov, ima malu potrošnju goriva, naravno i emisiju CO2, buka je niža, sve to dolazi s razvojem tehnologije. Kao i kod svake nove tehnologije katkad dođe do određenih izazova, no proizvođači ih na kraju uvijek riješe. Poznata je potrebna intervencija kod motora što se odnosi i na druge tipove aviona, ne samo na A220, nije to nikakva tajna, koliko sam informiran napravljeno je nekoliko modifikacija pa se nadamo da je sada stvar puno bolja. Što se tiče održavanja, opet kažem, svaki je poseban, ali to je naš posao koji radimo svaki dan i ne očekujem prevelike poteškoće. Sastavili smo vrhunski tim naših stručnjaka koji su potpuno spremni za početak operacije s A220, pojašnjava nam Danijel.

“Ovaj zrakoplov će za nas tehničare biti specifičan jer ćemo imati priliku mijenjati software unutar pojedinih upravljačkih jedinica sustava zrakoplova. Na zrakoplovima koje sada održavamo smo, kada je došlo do potrebe za promjenom softwarea, mijenjali cijelu upravljačku jedinicu, a sada ćemo s USB stickom mijenjati software, a samim time i performanse zrakoplova bez zamjene komponente sustava. Da bi se smanjila količina različitih upravljačkih jedinica po sustavima zrakoplova, proizvođač je ugradio konstrukcijski iste upravljačke jedinice, jedino ih razlikuje software  koji se u njih “ubaci” s obzirom na funkciju koju trebaju obavljati u pojedinom sustavu. Time se smanjuje potreba za velikom količinom skupih rezervnih dijelova na skladištu. Prema iskustvima naših kolega iz drugih kompanija velika većina popravaka u linijskom održavanju se odrađuje određenim resetiranjem sustava iz pilotske kabine zrakoplova. Samo činjenica da Airbus A220 spada u noviju generaciju zrakoplova, čini ga poželjnim kod tehničara u održavanju zrakoplova, navodi Ivan.

Razgovor nastavljamo s direktorom Sektora tehničkih poslova Croatia Airlinesa, Tomislavom Imprićem.

Koliko je aviomehaničara školovano i koliko ih trenutno ima licencu za 220?

Dosad je odškolovano 12 mehaničara i 2 C staffa, te 10 inženjera/rukovoditelja da bi se ostvarili minimalni zahtjevi potrebni za certificiranje Part 145 i CAMO organizacije za novi tip zrakoplova. Potkraj kolovoza počinje školovanje za iduću grupu od 12 mehaničara te se planira još jedno školovanje (za 12 mehaničara) na početku 2025. godine. Također, potkraj ove godine planiran je nastavak školovanja inženjera u našem Tehničkom školskom centru (TŠC) i to nakon što TŠC dobije odobrenje Part147 od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za provođenje školovanja za novi tip zrakoplova u floti.

Četiri inženjera školovana su u Toulouseu za definiranje/procjenu strukturnih oštećenja zrakoplova na tečaju A220 A/C structure repair manual. Oni će u TŠC-u nastaviti interno školovati sve licencirane mehaničare za A220,  a zatim i za ostale djelatnike koji će raditi na novim zrakoplovima (tečaj A220 A/C structure repair manual). Pet mehaničara i jedan inženjer završili su u Sjedinjenim Američkim Državama tečaj BSI PW1500G za motore na novim zrakoplovima. U pripremi je odlazak još jedne grupe na školovanje u PW/US za boroskopiju motora. Također, planira se i školovanje mehaničara za strukturu tijekom iduće godine.

Kompanija će jedno određeno vrijeme u floti imati tri različita tipa zrakoplova, A220, A320 te Q400. Kakav će to pritisak stvoriti na održavanje?

Održavanje tri tipa zrakoplova u floti zasigurno predstavlja veliki izazov za organizaciju. U ciljevima Sektora tehničkih poslova Croatia Airlinesa definirano je proširenje svih dosadašnjih ovlaštenja CAMO, PART145 i PART147 i na novi tip zrakoplova. Sukladno tome u tijeku su organizacijske pripreme u vidu školovanja ljudi, proširenja skladišnih kapaciteta te osiguranja dobave rezervnih dijelova, materijala i alata za novu flotu kako bismo osigurali podršku operaciji novog tipa (A220). Želio bih istaknuti da je i u proteklim godinama Sektor tehnike konstantno proširivao opseg radova i ovlaštenja, što je jamstvo da će se i ovo veliko kvalitativno i kvantitativno proširenje scopa uspješno odraditi.

S obzirom na veliku razliku u godinama, koliko se razlikuju zrakoplovi iz dvije obitelji, A320 i A220?

Obitelj A320 stara je preko 30 godina, a u svoje vrijeme bila je vrlo napredna što se tiče novih tehnologija. U današnje vrijeme A220 je zrakoplov nove generacije s novim tehnologijama i materijalima, što se očituje u poboljšanim performansama i sigurnosti zrakoplova te bitno poboljšanim ekološkim karakteristikama u vidu smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 te niže razine buke. Teško je u par riječi sažeti razlike po sistemima zrakoplova, no ukratko bih izdvojio sljedeće:

Kod strukture i konstrukcije najviše su korišteni Aluminium-lithium legure i to za trup zrakoplova, te CFRP (Carbon Fibre Renforced Polymer) za krila i rep zrakoplova.

Motor PW1000 serije, a u našem slučaju PW1521G3 motori, doživjeli su veliki napredak uspoređujući ga sa CFM 56 5B i V2500 motorima, kojima je opremljena obitelj A320. Osnovna razlika je što su konvencionalni motori bili pogonjeni s izravnim pogonom kroz osovinu te je odnos fenske struje i core struje bio u odnosu 5:1, dok novi motor ima odnos 12:1, što u prijevodu znači manje rada za veću snagu (potisak) motora.

Oprema zrakoplova A220 također je modernizirana u odnosu na obitelj A320. Veze između kompjutora su unaprijeđene s AFDX vezama, koje su višestruko brže nego prijašnje ARINC veze, kompjutori uglavnom prate i nadgledaju sve sisteme, prate i po potrebi rekonfiguriraju  da bi se održala sigurnost zrakoplova te smanji napor za posadu. Ono što će biti vidljivo svakom putniku je prostrana kabina, s konfiguracijom sjedala 3+2 po redu, kako bi se osiguralo više mjesta i udobnosti. Pretinci iznad glava putnika (overhead bins) su puno veći te se u njih može staviti puno više ručne prtljage. Kokpit je moderan i jednostavan, uglavnom je sve automatsko, što smanjuje napor posade.

Hoće li line maintenance za A220 biti dostupan i u drugim stanicama u Hrvatskoj gdje Croatia Airlines noći, poput Splita i Dubrovnika?

Treba istaknuti da smo dosad proširili svoje Part145 ovlaštenje za novi tip zrakoplova koje sada uključuje linijsko održavanje u bazama Zagreb, Split i Dubrovnik. To će u narednom razdoblju biti dostatno da podrži operaciju A220 zrakoplova, no kako će vrijeme odmicati i povećavati se flota A220 zrakoplova, plan je da se osigura linijsko održavanje i u ostalim bazama kao što je to slučaj i s trenutnom flotom.

Croatia Airlines odrađuje određene radove odnosno checkove za druge prijevoznike, hoće li kompanija ponuditi tu uslugu u budućnosti drugim prijevoznicima i za tip A220?

U planu poslovanja Sektora tehničkih poslova je zadržavanje svih ovlaštenja za obitelj A320, a s proširenjem scopa na A220 bit ćemo u mogućnosti ponuditi svoje usluge trećim osobama.

Prije otprilike godinu dana, potvrđeno je kako će Croatia Airlines na novoj floti A220 koristiti Pratt and Whitney motore. Koliko je zahtjevno održavanje istih, razlikuje li se u odnosu na motore na postojećoj A320 floti?

Mnogo se priča o aktualnom stanju održavanja novih PW motora. Kao što je već spomenuto u tekstu, radi se o motorima nove generacije i znatno poboljšanih karakteristika u odnosu na prethodne generacije motora, te se konstantno radi na povećanju njihove pouzdanosti. Iz tog razloga su i provedena (a i planiraju se nova) specijalistička školovanja za tehničko osoblje. Što se tiče rezervnih motora, oni su osigurani s proizvođačem motora sukladno iskustvenim preporukama Pratt&Whitneya. Prvi rezervni motor trebao bi biti zaprimljen u našu bazu otprilike istodobno s dolaskom prvoga novoga zrakoplova.

Diljem svijeta prijevoznici se muče s nabavkom rezervnih dijelova za gotovo sve tipove zrakoplova još od razdoblja pandemije, kakvo je stanje s dostupnosti dijelova za A220?

Globalne poteškoće u dobavnim lancima, koji uzrokuju manjak dijelova za zrakoplove, odražavaju se i na nabavu dijelova za tip A220. Većinu izazova inicijalne nabavke rezervnih dijelova za flotu otklonili smo uz pomoć glavnog dobavljača dijelova za Airbus A220. Knjiga narudžbi A220 zrakoplova indicira da će se raditi o dominantnom tipu uskotrupnog zrakoplova u narednom desetljeću pa stoga očekujemo da će se s povećanjem svjetske i europske flote A220 značajno smanjiti poteškoće s dobavom rezervnih dijelova za taj tip zrakoplova.