AVGEEK

Evo što morate znati prilikom kupovine odvojenih karata

Iako je ova tema zrakoplovnim entuzijastima sigurno poznata, s obzirom na broj upita koje smo dobili na ovu temu još uvijek postoji velik broj ljudi koji ne zna dovoljno o kupovini odvojenih karata i zašto takva kupovina može biti najskuplja opcija.

<strong>Evo što morate znati prilikom kupovine odvojenih karata</strong>

Prvo moramo vrlo jasno reći da kupovina dvije odvojene karte istog avioprijevoznika nisu problem, najbolje ćemo to objasniti primjerom. Recimo da putnik iz Zadra kupi kartu za let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Frankfurt, pritom računajući da će iz Zadra do Zagreba putovati cestovnim prijevozom. U međuvremenu su se planovi promijenili i putnik odlučuje kupiti kartu za let Croatia Airlinesa iz Zadra za Zagreb te će zatim presjesti na svoj ranije kupljeni let prema Frankfurtu. Ovakva situacije neće biti problem, djelatnik aviokompanije će prije početka putovanja, na zahtjev putnika mailom ili pozivom, povezati ove dvije karte u jednu, ili će to učiniti djelatnik u Zadru kada putnik dođe na prijavu za let prema Zagrebu. U tom slučaju prtljaga putnika iz Zadra će biti poslana do finalne destinacije, odnosno Frankfurta, pa će putnik u Zagrebu ostati u transferu te samo otići prema izlazu za sljedeći let.

No, vezanje dvije odvojene karte nije uvijek moguće. Primjerice, avioprijevoznici uglavnom mogu povezati karte s letovima onih avioprijevoznika koji s njima dijele članstvo u istoj alijansi. Prtljagu će pak biti moguće poslati do finalne destinacije samo ako su zadovoljena sljedeća tri uvjeta, neovisno o članstvu u globalnim udruženjima avioprijevoznika:

  • dva ili više avioprijevoznika kojima putujete moraju imati potpisan međusoban MITA/BITA sporazum,
  • u zračnoj luci u kojoj presjedate morate imati minimalno propisano vrijeme dovoljno za transfer između dva leta,
  • propisi zemlje u koju putujete omogućuju carinski pregled (ako je isti potreban) na finalnom odredištu.

No prtljaga u ovom članku nije toliko bitna koliko sam putnik. Naime, iako je gore opisano kako povezati dvije odvojene karte, to nije uvijek moguće. Za primjer, određeni broj putnika koristi let Trade Aira iz Osijeka za Zagreb, a zatim nastavljaju putovanje Ryanairom iz Zagreba prema brojnim odredištima u Europi. Kada oba leta idu na vrijeme, ovakve su stvari u redu, no što kada je, primjerice, u Osijeku magla? Tada se otkaže let Osijek – Zagreb a putnik će, s obzirom na dvije odvojene karte, gotovo sigurno propustiti let Ryanaira i nećete imati nikakva putnička prava, poput promjene datuma putovanja, povrata sredstava i sl. Time je samo putovanje završilo i prije nego što je započelo.

Još jedan primjer je let Trade Aira iz Rijeke za Split. Određeni broj putnika koristi ovu liniju kako bi zatim iz Splita putovali Croatia Airlinesom u Rim. Ako putnik kupi kartu kod Trade Aira za Split i zatim kod Croatia Airlinesa za Rim, u slučaju otkazivanja prvog leta, putnik će propustiti let za Split a Trade Air nije dužan osigurati putniku putovanje do finalne destinacije odnosno Rima u ovom slučaju.

No zato Trade Air ima code-share ugovor s Croatia Airlinesom pa kartu za taj isti let iz Rijeke za Split možete kupiti i na web stranici Croatia Airlinesa, upravo kako bi mogli nastaviti putovanje prema nekom od međunarodnih odredišta. Ako se u tom slučaju otkaže let Trade Aira, kompanije će se za vas pobrinuti da što prije dođete do vaše krajnje destinacije, to je njihova obaveza! Dakle, radi se o istom letu, no bitno je tko je izdavatelj same karte, u prvom slučaju je to Trade Air, dok je u drugom to Croatia Airlines.

Poznati legacy avioprijevoznici uglavnom nemaju suradnju s niskotarifnim avioprijevoznicima te nije moguće povezati takve karte, kao što ni niskotarifni avioprijevoznici u pravilu ne nude mogućnost konektiranih letova između sebe. Iako su često najpovoljnije karte upravo kombinacija dva niskotarifna avioprijevoznika, evo primjera zašto to može biti problematično.

Primjerice, let Zagreb – Basel s Ryanairom te zatim let Easyjeta iz Basela za Tenerife. Cijena karata u jednom smjeru iznosi 400 kuna a vrijeme između dva leta u Baselu je 3 sata, zvuči dovoljno. No, zbog niske potražnje Ryanair je otkazao sve letove iz Zagreba za Basel i putnik time gubi svaku mogućnost hvatanja leta EasyJeta iz Basela za Tenerife. Za samog putnika u ovom slučaju nema opcija, osim eventualne kupovine neke druge, nove karte.

Još jedan dobar primjer zašto ovakvo putovanje može biti prekinuto i prije nego što je započelo jest promjena vremena polijetanja. Primjerice, Ryanair je promijenio vrijeme na letovima iz Zagreba za Rim, putnicima je u tom trenutku poslao obavijest i zatražio od njih da prihvate to novo vrijeme polijetanja. Oni koji to nisu htjeli mogli su ostvariti povrat sredstava ili besplatno promijeniti datum putovanja. Za putnike koji putuju direktno između dva grada to i nije velik problem, no što ako planirate nastavak putovanja iz Rima prema finalnoj destinaciji? Kako ćete to izvesti ako vaš let iz Zagreba u Rim dolazi 2 sata nakon što je vaš sljedeći let, primjerice, iz Rima za Palermo poletio? Odgovor je jasan.

U slučaju kada imate jednu kartu na kojoj imate dva leta, poput primjerice, karte KLM-a iz Zagreba preko Amsterdama za Dublin, ako je i jedan od dva leta otkazan ili u kašnjenju, avioprijevoznik će vas prebaciti na prvi sljedeći let kako bi vas doveo na finalno odredište.

Jasno, većina putnika želi prilikom planiranja putovanja izdvojiti što manji iznos za aviokartu te putovati najbržom mogućom rutom, po mogućnosti bez presjedanja. Pritom valja skrenuti pažnju na karte koje nije moguće vezati jer se problemi kod takvih putovanja događaju uglavnom u zadnjem trenutku, kada ste već u zračnoj luci i kada shvatite da vaš prvi let kasni i da nećete uloviti sljedeći. Tada znate da nećete biti na svom finalnom odredištu kada ste planirali, što dovodi i do drugih problema poput povrata sredstava uplaćenih za smještaj i/ili najam vozila pa svakako valja proučiti sve detalje prilikom bukiranja takvih letova.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar