AVGEEK

Lufthansa jedina iz Europe nudi letove sa B747 prema svijetu

Njemačka Lufthansa, članica Star Alliance grupacije, u ovogodišnjem ljetnom redu letenja jedini je europski avioprijevoznik koji nudi letove zrakoplovom tipa B747 (verzije -400 i -8I) iz Europe prema svjetskim odredištima.

Lufthansa jedina iz Europe nudi letove sa B747 prema svijetu
Photo: Lufthansa

Polako ali sigurno legendardni B747 napušta nebo, prije svega na redovnim komercijalnim linijama s putnicima, u cargo svijetu srećom ćemo ovaj zrakoplov viđati još neko vrijeme. Brojni su prijevoznici već umirovili ovaj tip zrakoplova, no njemačka Lufthansa ovog ljeta ipak nudi niz svjetskih odredišta iz Frankfurta upravo s Boeingom 747.

Najveći broj Lufthansinih odredišta prema kojima će letjeti zrakoplovi tipa B747 nalazi se u Sjedinjenim Američkim Odredištima, njih ukupno 7: New York, Washington, Miami, Chicago, Houston, San Francisco i Los Angeles. Letovi prema spomenutim odredištima najavljeni su svakodnevno. Uz SAD, Lufthansa će s B747 letjeti i prema Vancouveru, Torontu te za Mexico City.

Što se tiče Azije, Lufthansa B747 najavljuje za Seul, Shanghai, Singapur i Tokyo. U špici sezone i zrakoplovi ovog tipa prema spomenutim će gradovima prometovati svakodnevno.

Lufthansin B747-8I od 01. lipnja svakodnevno će dolaziti i u Indiju, u Bangalore, a s početkom ljetnog reda letenja B747-400 svakodnevno spaja Frankfurt i Delhi.

Lufthansa jedina iz Europe nudi letove sa B747 prema svijetu
Odredišta Lufthanse s zrakoplovima tipa B747 u ovogodišnjem ljetnom redu letenja

Što se tiče Južne Amerike, na 11-satnom letu između Frankfurta i Sao Paola već prometuje ovaj tip zrakoplova, kao i na 13-satnom letu između Frankufrta i Buenos Airesa. Jedino odredište Lufthanse na afričkom kontinentu na kojoj prometuje B747 je Johannesburg.

Zanimljivo je i to da ne morate na prekooceanski let da bi putovali s ovim veličanstvenim tipom zrakoplova. Naime, Lufthansa će u razdoblju od početka do 23. travnja 1 tjedno, svake nedjelje, sa zrakoplovom B747-400 prometovati između Frankfurta i španjolske Palme.

Lufthansa jedina iz Europe nudi letove sa B747 prema svijetu
Photo: Lufthansa

U svibnju ove godine najavljeni su letovi istim tipom zrakoplova između Frankfurta i Hamburga i to 02., 04., 11., 18. i 25.05.2023. Kako postoji više dnevnih letova između dva grada, valja spomenuti da će 747 prometovati isključivo na navedene datume na broju leta LH002 i LH009.

Drugi avioprijevoznici ne najavljuju zrakoplove ovog tipa na redovnim linijama prema ili iz Europe. Iznimka je tek južnokorejski Korean Air koji je prije nekoliko tjedana povećao kapacitet na svojoj redovnoj liniji između Pariza i Seula te će od kraja svibnja umjesto zrakoplova tipa B777-300ER koristiti zrakoplove tipa B747-8I.

Lufthansa jedina iz Europe nudi letove sa B747 prema svijetu
Photo: Lufthansa

U svojoj floti Lufthansa ima 27 zrakoplova ovog tipa, njih 8 u verziji -400, te 19 u verziji -8I. Novija verzija -8I ima nešto manji kapacitet od ukupno 364 sjedala, no veći dolet od ukupno 13 tisuća kilometara. Stariji zrakoplovi, verzija -400, nemaju prvu klasu, već poslovnu, premium ekonomsku i ekonomsku, dok zrakoplovi B747 novije verzije imaju i 8 sjedala u prvom razredu.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar