AVGEEK

Air France preuzeo 20. zrakoplov tipa A220

Francuski nacionalni avioprijevoznik, Air France, nastavlja obnovu svoje flote najmodernijim zrakoplovima nove generacije, u flotu je prije nekoliko dana stigao jubilarni, 20. po redu zrakoplov tipa A220-300.

Air France preuzeo 20. zrakoplov tipa A220
Photo: Air France

Air France nastavlja s obnovom svoje flote modernim zrakoplovima. Do 2030. godine zrakoplovi tipa A220 sačinjavat će čak 70% flote ovog avioprijevoznika (trenutno 7%), zahvaljujući ambicioznom planu obnove teškom čak milijardu eura na godišnjoj razini. Kompanija je prije nekoliko dana došla do simboličnog rezultata, u flotu je stigao 20. primjerak ovog tipa zrakoplova.

Zrakoplov registarske oznake F-HZUU iz Kanade je stigao u Pariz 30. ožujka, a već je 01. travnja obavio svoj prvi komercijalni let između Pariza i Londona. Do kraja 2025. godine Air France će u svojoj floti imati 60 zrakoplova tipa A220-300, a s očekivanih 15 preuzimanja svake godine, ovo je ujedno i najbrža obnova flote u povijesti Air Francea.

Iz kompanije ističu da je ovo odličan zrakoplov za njihove potrebe, koji između ostalog omogućuje 10% manje troškove po sjedalu u usporedbi s zrakoplova tipa A318 i A319. Između ostalog, ističe se i u ekološkom smislu s obzirom na to da štedi oko 20% goriva te emitira 20% manje CO2. Uz to, motori zrakoplova su 34% tiši u odnosu na spomenute tipove zrakoplova.

Air France preuzeo 20. zrakoplov tipa A220
Photo: Air France

Zrakoplovi tipa A220-300 u floti francuskog avioprijevoznika imaju kapacitet od 148 sjedala u 2-3 konfiguraciji, što garantira sjedalo do prozora ili prolaza za čak 80% putnika. Sjedala su najšira s obzirom na ostale uskotrupne zrakoplove, a kabina je opremljena i individualnim USB utorima tipa A i C za punjenje mobilnih uređaja ili tableta. Zrakoplovi ovog tipa imaju i značajno veće spremnike za ručnu prtljagu iznad sjedala.

U ovoj ljetnoj sezoni zrakoplove tipa A220 nećemo redovno viđati na linijama francuskog prijevoznika prema odredištima u Hrvatskoj, no s obzirom na to da će u budućnosti doći do zamjene flote, nema sumnje da ćemo ovim tipom zrakoplova putovati iz Pariza prema Zagrebu, Splitu ili Dubrovniku. Air France ovim tipom zrakoplova već prometuje prema određenim zračnim lukama u susjedstvu, poput Venecije ili Milana, a povremeno se mogu vidjeti i u Budimpešti.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar