AVGEEK

KLM sudskom odlukom ipak izbjegao smanjenje letova iz Amsterdama

Nizozemska vlada, kao što je već poznato, odlučila je smanjiti broj letova iz Amsterdama, te time posljedično smanjiti i zagađenje okoliša koje nastaje izgaranjem goriva, ali i bukom. Posljedično je uprava zračne luke odlučila da će od ovogodišnjeg zimskog reda letenja doći do smanjenja broja rotacija zrakoplova, s 500 na 460 tisuća. Više avioprijevoznika, uključujući i nizozemski KLM koji čini oko 60% prometa u Amsterdamu, žalilo se na ovu odluku.

KLM sudskom odlukom ipak izbjegao smanjenje letova iz Amsterdama

Iako su se prijevoznici požalili te tražili komunikaciju sa zračnom lukom i političkim tijelima, sluha za razgovor nije bilo. Prijevoznici su, prije svega KLM, koji na Schipholu ima svoju glavnu bazu, tražili da se zagađenje bukom i izgaranjem goriva značajno reducira zamjenom starijih zrakoplova sa zrakoplovima nove generacije, koji su značajno tiši i koji ujedno zbog novih sustava i tehnologija troše manje goriva bolji za okoliš i ljude, no takav prijedlog nije naišao na plodno tlo.

Više avioprijevoznika, poput Corendona, TUI-a, Delte, KLM-a i EasyJeta, odlučilo je sudskim putem tražiti rješenje a odgovor je stigao prije nekoliko dana. Sud u Haarlemu odlučio je u korist avioprijevoznika te je odluka o smanjenju operacija odbačena uz objašnjenje da ista ne odgovora europskom zakonodavstvu. Ovime su avioprijevoznici iznašli kratkoročno rješenje, jer već ove zime neće biti prisiljeni značajno reducirati svoj red letenja, što bi se, da nije bilo ove sudske odluke, zasigurno dogodilo. To bi prije svega značajno utjecalo na nacionalnog avioprijevoznika, KLM, koji na Schipholu ima svoju matičnu bazu te povezuje Amsterdam s Europom i svijetom.

Zračna luka je otišla korak dalje te će ograničiti noćne letove, odnosno, praktički ih zabraniti, no avioprijevoznici se na ovaj potez nisu pretjerano pobunili.

Prošlog ljeta u ovoj je zračnoj luci u određenim intervalima bio pravi kaos, prije svega jer zračna luka nije osigurala dovoljno radnika na poslovima sigurnosne kontrole putnika i njihove prtljage. Kako se ista situacija ne bi ponovila i ove godine, Schiphol od sada nudi rezervaciju termina za sigurnosnu kontrolu putnika, a istu je moguće rezervirati 3 dana prije planiranog leta. Usluga je trenutno dostupna za sve one koji putuju prema odredištima u Schengenu, dakle i prema hrvatskim zračnim lukama, a slot je moguće zatražiti na ovoj web stranici.

Nakon registracije i odabira vremena, putnik dobiva email potvrdu u kojoj se nalazi QR kod kojeg putnik zatim pokazuje osoblju u zračnoj luci. S obzirom na podatke koje će QR kod prikazati, agenti će putnike usmjeravati na određene linije na sigurnosnoj kontroli, čime se očekuje značajna optimizacija cijelog sustava. Treba spomenuti da, nakon prošle ljetne sezone, značajnih problema i duljih čekanja u amsterdamskoj zračnoj luci do sada nije bilo, pa čak ni u vrijeme oko Božića i Nove godine kada je broj putnika bio na vrlo visokoj razini.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar