AVGEEK

Raste broj privatnih letova, u Hrvatskoj u 2022 godini preko 5.600 letova

U Večernjem listu objavljen je zanimljiv članak s brojnim podacima vezanim uz privatno zrakoplovstvo. Autorica članka u Večernjem navodi broje statističke podatke.

Raste broj privatnih letova, u Hrvatskoj u 2022 godini preko 5.600 letova

Raste broj privatnih letova u Europi, hrvatsko tržište pritom nije izuzetak. Prema podacima instituta CE Delft, 2020. godine u Hrvatskoj su evidentirana 1192 privatna leta, 2021. godine njih oko četiri tisuće, a 2022. godine čak 5642.

“Privatni letovi godinama zapinju za oko ekološkim udrugama pa je Greenpeace izračunao da su privatni letovi iznad Europe lani proizveli gotovo 3,4 milijuna tona CO2, dvostruko više nego godinu prije. Usporedbe radi, ta količina proizvedenog ugljikova dioksida odgovara količini dioksida koju u svom svakodnevnom životu stvori 555 milijuna Europljana. Privatnim se letovima najviše koriste bogataši i poslovni ljudi u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji. Zahvaljujući pritisku javnosti Francuska je lani prva u EU zabranila domaće letove na udaljenostima koje se mogu prijeći za manje od 2,5 sata. Zabrana se odnosi na tri rute: Pariz Orly za Nantes, Lyon i Bordeaux. Ako se poboljša željeznička linija, uskoro bi se zabrana mogla proglasiti i za rute Paris Charles de Gaulle do Lyona ili Rennesa.” navodi se u Večernjem.

Što se tiče Hrvatske, najveći broj privatnih letova zabilježila je u prošloj godini zagrebačka zračna luka s ukupno 1932 odlazna leta, a pritom je najčešće odredište privatnih zrakoplova iz glavnog grada Hrvatske bio Beč, ukupno 191 put. Na drugom mjestu je ruta Zadar – Bratislava te na trećem Zagreb – Verona. 23 puta zrakoplovi su letjeli između Dubrovnika i Tivta, a između Pule i Portoroža čak 25 puta. Rekorder je linija između Zadra i Splita na kojoj su privatni zrakoplovi letjetli 51 puta, što i ne čudi jer se privatni zrakoplovi u Splitu ljeti praktički ne mogu parkirati, pa prelijeću na parkiranje u zadarsku zračnu luku koja je u prošloj ljetnoj sezoni imala ponešto slobodnog kapaciteta za parking privatnih zrakoplova.

Večernji dalje navodi: “Najviše privatnih zrakoplova poletjelo je lani u Velikoj Britaniji, s nešto više od 90.000 letova, a slijedi je Francuska s gotovo 85.000 letova. Paris – London, Nica – London i Nica – Ženeva tri su najčešće rute kojima se u Europi letjelo privatnim zrakoplovima. Više je tisuća letova koji su korišteni na udaljenosti kraćoj od stotinu kilometara, a rekorder je London – Farnborough, koji su međusobno udaljeni samo 62 kilometra, a između dva mjesta bilo je više od 1300 privatnih letova. Na drugom je mjestu linija Zürich – Basel s više od dvjesto privatnih letova. Nije naodmet spomenuti da je lani netko 159 puta letio od Nice do Cannesa, koji su udaljeni samo 33 kilometra! Lani je evidentirano oko 1200 privatnih letova iznad Slovenije, a netko je od Maribora do Graza letio privatnim zrakoplovom 47 puta, a bilo je i 14 letova od Ljubljane do Trsta.”

Velik udio u privatnim letovima u Hrvatskoj otpada na Jung Sky o kojem smo pisali prije nekoliko dana, privatnoj hrvatskoj aviokompaniji specijaliziranoj za privatnu odnosno business avijaciju, a koja je prije nekoliko dana povećala svoju flotu dolaskom trećeg zrakoplova u svoju zagrebačku bazu. Nema sumnje, ovog će ljeta broj privatnih letova u Hrvatskoj sigurno rasti.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar