AVGEEK

Zašto zrakoplovi imaju rupicu na prozoru?

Vjerojatno su se mnogi od vas zapitali zašto zrakoplov ima rupicu na prozoru, odnosno je li to normalno i trebate li zbog toga obavijestiti kabinsko osoblje ili možete u miru nastaviti promatrati prizore kroz prozor. U ovom #AVgeek članku donosimo objašnjenje navedene rupice i koja je njena funkcija. Također, kako bi dobili širu sliku o navedenoj temi pročitajte naš članak o tome zašto zrakoplovi imaju zaobljene prozore.

<strong>Zašto zrakoplovi imaju rupicu na prozoru?</strong>
Photo: Chris Waits/Flickr

Prozori u zrakoplovu sastoje se od 3 dijela, odnosno vanjskog, srednjeg i unutarnjeg sloja. Vanjski i srednji sloj nalaze se ugrađeni u jedan prozorski okvir i rupica se nalazi na srednjem sloju prozora zrakoplova. Također, između vanjskog i srednjeg sloja postoji međuprostor. Srednji sloj ima i funkciju zaštitnog sloja u slučaju da se vanjski sloj prozora ošteti. Treći sloj, odnosno takozvani unutarnji sloj prozora najbliži putničkoj kabini, zapravo je postavljen kao zaštita kako putnici ne bi oštetili srednji sloj prozora. Naravno, za veliki broj ljudi taj treći, odnosno unutarnji sloj prozora može poslužiti i kao naslon za glavu u slučaju duljih letova.

Jedna od temeljnih funkcija rupice na srednjem sloju prozora je spriječiti oštećenja, odnosno puknuća prozora uslijed razlika u temperaturi i tlaku zraka između kabine i vanjske okoline. Također, rupica na srednjem sloju prozora i međuprostor koji se nalazi između vanjskog i srednjeg sloja prozora sprječavaju magljenje i smrzavanje prozora na zrakoplovu.

Dakle, uspinjanjem zrakoplova u visine vanjski tlak zraka i sama temperatura zraka padaju te se stvara znatna razlika u odnosu na uravnoteženi kabinski tlak i temperaturu zraka. Zbog razlike u tlaku zraka trup zrakoplova, ali i prozori zrakoplova su izloženi snažnom fizičkom pritisku.

Upravo zbog toga se vanjski i srednji sloj prozora instaliraju u zajednički okvir s međuprostorom i s rupicom na srednjem sloju prozora kako bi se spriječila oštećenja prozora, ali i kako bi se spriječilo magljenje i smrzavanje prozora.

Možemo zaključiti kako je zapravo rupica na srednjem sloju prozora jedna vrsta regulatora zraka koja spriječava oštećenje prozora, budući da se zrak između srednjeg i vanjskog sloja širi zbog promjena i razlike u tlaki i temperaturi zraka. Dakle, rupica na srednjem sloju prozora omogućuje protok zraka i uravnoteženje tlaka i temperature zraka.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar