AVGEEK

Zašto zrakoplovi imaju zaobljene prozore?

Svi ljubitelji sjedala do prozora, a i oni koji tu i tamo vole pogledati preko ramena, mogli su primijetiti kako zrakoplov ima zaobljene prozore. Možda je netko i pomislio kako je šteta što zrakoplov nema lijepe i velike prozore kao što su prozori na kući ili u stanu. Definitivno bi pogled, ali i fotografije prizora kroz takve velike četvrtaste prozore bile znatno ljepše i atraktivnije. No, postoji jako dobar razlog zašto zrakoplovi imaju zaobljene i za većinu relativno male prozore. Stoga, u nastavku donosimo objašnjenje zašto su se zrakoplovni inženjeri odlučili na ovakvo rješenje.

<strong>Zašto zrakoplovi imaju zaobljene prozore?</strong>

Kako su komercijalna zračna putovanja doživjela svoj procvat sredinom 20. stoljeća, odnosno kako je rastao broj putnika i zrakoplova, tako su rasli i sami troškovi prijevoza. Stoga, zrakoplovne tvrtke su zbog smanjenja troškova prijevoza putnika počele letjeti na većim nadmorskim visinama, budući da je gustoća zraka znatno niža te na taj način zrakoplov u letu ima manji otpor te troši znatno manje goriva. Također, let na višim nadmorskim visinama omogućuje i izbjegavanje nepotrebnih turbulencija te pruža putnicima znatno veći komfor. No, kako bi putnici mogli preživjeti letove na preko 10 000 metara nadmorske visine, trebalo je osigurati povoljne uvjete u putničkoj kabini u pogledu visine tlaka zraka i same kakvoće zraka.

Dakle, bile su potrebne promjene u pogledu dizajna i konstrukcije zrakoplova kako bi se omogućilo sigurno letenje na višim nadmorskim visinama. Zbog osiguranja povoljnog tlaka zraka u putničkoj kabini trup zrakoplova je poprimio cilindričan oblik. Ovakav oblik trupa zrakoplova pokazao se kao sigurno i dobro rješenje, budući da je mogao izdržati unutarnji pritisak tlaka zraka, odnosno regulirani tlak zraka u putničkoj kabini.

Ispočetka, prozori na zrakoplovu nisu bili prilagođeni novom dizajnu zrakoplova te su ostali četvrtastog oblika. Nažalost, ispostavilo se kako su četvrtasti prozori bili jedan od glavnih uzroka u tri nesreće koje su doživjeli putnici prvih mlaznih komercijalnih zrakoplova de Havilland Comet, 1953. i 1954. godine.

Naime, kako se zrakoplov uzdiže u visinu, tako se vanjski tlak zraka značajno smanjuje u odnosu na tlak zraka u putničkoj kabini te se stvara osjetna razlika između unutarnjeg i vanjskog tlaka zraka što utječe i na sam trup zrakoplova, odnosno materijale od kojih je izgrađen. Dakle, uslijed razlike unutarnjeg i vanjskog tlaka zraka stvara se pritisak na trup zrakoplova, a četvrtasti prozori su se pokazali kao dodatna prepreka koja pridonosi neravnomjernoj raspodjeli pritiska na trup zrakoplova. Ispostavilo se kako se pritisak koncentrira na kutove četvrtastih prozora i uzrokuje stvaranje pukotina koje su bile i kobni uzrok ranije spomenutih nesreća.

Oblik zrakoplovnih prozora je ostao isti i kod modernih zrakoplova upravo zbog ranije spomenutih sigurnosnih razloga. No, zato su se zaljubljenici u sjedala do prozora sigurno razveselili kad su vidjeli veličinu prozora na Boeingovim Dreamlinerima.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar