AVGEEK

Što je vodeni pozdrav u zračnom prometu?

Za one koji ne znaju, a zanima ih, donosimo odgovor na ovo pitanje. Ne zna se točno gdje je i kada ovaj običaj ušao u praksu u avioindustriji, no krenuo je u pomorskom prometu, iz ceremonije krštenja brodova i obilježavanja novih pomorskih ruta. U 90tim godinama prošlog stoljeća Salt Lake City započeo je obilježavanje umirovljenja kapetana Delta Airwaysa na ovaj način, pa se pretpostavlja da se ova ceremonija u tom trenutku uvela gotovo kao pravilo u avioindustriju.

Što je vodeni pozdrav u zračnom prometu?
Photo: Rijeka Airport

Vodeni pozdrav jest ceremonijalni događaj u avioindustriji gdje se zrakoplov po slijetanju u zračnu luku polijeva vodom iz vatrogasnih vozila. Vatrogasna vozila opremljena vodenim topovima parkirana su jedno nasuprot drugog, uglavnom uz taxiway u zračnoj luci (ponekad i prilikom ulaska zrakoplova na parking poziciju). U trenutku kada zrakoplov dođe na taxiway, dva će vozila svojim vodenim topovima stvoriti vodeni luk iznad zrakoplova i time odati priznanje nekom bitnom događaju. Vodeni pozdravi organiziraju se iz nekoliko razloga:

  • Prvi ili posljednji let određene aviokompanije u neku zračnu luku,
  • Prvi ili posljednji let određenog zrakoplova,
  • Prvi let određenog tipa zrakoplova,
  • Umirovljenje kapetana ili kontrolora leta.

Vodeni pozdrav jasan je znak poštovanja, časti i zahvalnosti u avioindustriji i svi oni koji rade u ovoj industriji znaju koliko je ovaj događaj poseban. Naravno, s obzirom na to da je rijedak, događaj je interesantan i putnicima koji u zračnoj luci s terminala mogu promatrati što se događa na zračnoj strani zračne luke. Kapetani će ovaj događaj najaviti putem razglasa u putničkoj kabini nakon slijetanja kako bi putnicima bilo jasno o čemu se radi.

U hrvatskim je zračnim lukama ovaj događaj relativno čest, osobito na početku ljetnog reda letenja kada mnogobrojne aviokompanije uvode nove linije prema našim zračnim lukama.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar