AVGEEK

Koliko slijetanja mogu izdržati avionske gume?

Vjerojatno se manji broj ljudi zapita postoji li mogućnost da avionska guma pukne prilikom slijetanja ili polijetanja? Kako ne bi izazvali nepotrebnu zabrinutost, možemo odmah ustvrditi kako su avionske gume izuzetno izdržljive te po dobrom starom avijacijskom običaju i praksi prolaze česte provjere.

<strong>Koliko slijetanja mogu izdržati avionske gume?</strong>

Odmah je na prvi pogled jasno kako su avionske gume na komercijalnim putničkim zrakoplovima veće u usporedbi s automobilskim gumama. To je zapravo i logično, budući da primjerice Boeing 747-8 ima 18 kotača, a svi zajedno moraju podnijeti maksimalnu težinu polijetanja koja može biti i više od 440.000 kilograma. Određene gume na zrakoplovima mogu podnijeti i masu od 38.000 kilograma!

Koliko su gume na zrakoplovima izdržljive potvrđuje i što bez problema mogu svladati dodir s asfaltom pri prosječnoj brzini slijetanja od 240 km/h do 280 km/h.

Postoji više razloga zašto avionske gume mogu podnijeti ovoliki teret, ali i razne sile i uvjete pri slijetanju. Jedan od njih je i što su avionske gume jako fleksibilne te odlično apsorbiraju trenje. Uz to, ojačane su i snažnim, fleksibilnim materijalima poput Kevlara. Avionske gume zaštićene su i iznutra, odnosno obično se pune dušikom jer je nezapaljiv plin te ne nagriza metalne dijelove aviona. Također, sama avionska guma sastoji se od više slojeva gume koji se radi veće izdržljivosti i boljih značajki slažu u različitim smjerovima.

Što se tiče životnog vijeka možemo reći kako zrakoplovne gume obično nemaju točno određen životni vijek, budući da na njihov vijek trajanja utječu različiti uvjeti poput vremena, teških slijetanja, svojstava piste, ali i samog održavanja avionskih guma.

Bitno je istaknuti da se avionska guma oko kotača može mijenjati, odnosno obnavljati, ali i brusiti kako bi se uklonila sva površinska oštećenja. Takav način održavanja avionske gume pokazao se popularnim, sigurnim, ali i izrazito ekonomičnim.

Kod komercijalnih putničkih zrakoplova neke avionske gume mogu izdržati između 150 i 200 slijetanja dok kod nekih mogu izdržati i do 500 slijetanja prije nego što budu zamijenjene ili popravljene. Dakle, kao što smo ranije ustvrdili na životni vijek avionske gume utječu brojni faktori te se stoga njihov vijek trajanja ne može unaprijed potpuno i precizno odrediti.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar