AVGEEK

Što su IFR i VFR pravila letenja?

Možda ste se pitali kako komercijalni zrakoplovi navigiraju između polazne točke i odredišne točke. Upravlja li pilot zrakoplovom, primjerice Airbusom A320 na redovnom letu iz Zagreba za Frankfurt, pomoću vizualnih referenci na terenu (crkvi, gradova, rijeka i slično) ili pak pomoću nekog „sofisticiranijeg“ sustava navođenja kako bi dosegao konačno odredište? Na koji način zrakoplov sleti primjerice na stazu 04 – Zračne luke Zagreb bez ikakvih vizualnih referenci tla do svega par sekundi prije slijetanja?

<strong>Što su IFR i VFR pravila letenja?</strong>
Photo: Charlie Page/The Points Guy

Piloti često nisu u mogućnosti vidjeti sve gradove i planine iznad kojih lete zbog meteoroloških uvjeta. Ne volimo kad nam letovi kasne zbog vremenskih neprilika, a sigurno ne bi voljeli čuti pilota koji nam govori da let kasni zbog toga što se pilot ne može pravilno orijentirati, budući da iz kokpita ne svide svi gradovi i orijentiri na putovanju. Letenje putem vizualnih orijentira zahtjeva visoku koncentraciju što bi za letove između dalekih destinacija bilo gotovo nemoguće. Budući da vremenske prilike, odnosno neprilike uvelike utječu na sam let zrakoplova, bitno je prvo pojasniti kakvi su to VMC i IMC uvjeti letenja.

Koja je razlika između VMC i IMC uvjeta letenja?

Visual Meteorological Conditions (skraćeno VMC) su meteorološki uvjeti za letenje s povoljnom vidljivošću, odnosno meteorološki uvjeti koji su isti ili veći od propisanih minimuma vidljivosti te su kao takvi povoljni za pilote i dopuštaju im letenje uz pomoć vizualnog orijentiranja i održavanja razmaka prema tlu i drugim zrakoplovima.

S druge strane, Instrument Meteorological Conditions (IMC) su takvi nepovoljni meteorološki uvjeti za letenje koji traže da piloti lete primarno uz korištenje instrumenata, budući da su uvjeti vidljivosti ispod utvrđenih minimuma.

Sad kad smo riješili meteorološke uvjete, prijeđimo na režime letenja. Možemo reći kako postoje dva režima letenja, a to su VFR i IFR.

Što je VFR a što IFR?

Visual flight rules (skraćeno VFR) je režim letenja s vidljivošću i odnosi se na upravljanje zrakoplovom prema vidljivom položaju horizonta, zemlje i udaljenih oblaka. Režim za let s vidljivošću (VFR) uglavnom se primjenjuje na manjim, privatnim i sportskim zrakoplovima (npr. Cessna 172, Cessna 182 ili Cessna 152). Zrakoplovom kojim se upravlja pod režimom letenja s vidljivošću (VFR) ne može se odobriti polijetanje, slijetanje i ulaz u zonu zračne luke ako je: baza oblaka ispod 450 metara i vidljivost pri zemlji manja od 8 kilometara. Letovi zrakoplova pod režimom vidljivosti u pravilu se ne odobravaju noću, iznad razine leta FL200 (6100m) ili iznad većih vodenih površina ili pustinja.

Instrument flight rules (skraćeno IFR) je režim letenja uz pomoć instrumenata i IFR-om se smatraju svi letovi zrakoplova kojima se upravljanje obavlja uz pomoć instrumenata smještenih u kokpitu zrakoplova, što znači da zrakoplov mora biti opremljen instrumentima za letenje, radio uređajima za dvostruku radio vezu kao i radionavigacijskim uređajima. IFR režim letenja primjenjuje se uglavnom na većim komercijalnim zrakoplovima (npr. Airbus A320, De Havilland Canada Dash 8, Boeing 737, Boeing 747, Airbus A330 ili Airbus A380) prilikom „rutnog“ letenja. IFR letenje zahtjeva posebnu dozvolu uz redovitu dozvolu za upravljanje zrakoplova letačkog osoblja. IFR let se ne može odobriti ispod određene visine leta, to su ovi slučajevi: iznad brdovitog terena najmanje 600 metara iznad najviše zapreke i iznad ravničarskog terena najmanje 300 metara iznad najviše zapreke. Pilot zrakoplova je dužan popuniti plan leta prije samog leta, a tijekom leta mora emitirati izvještaj o položaju zrakoplova i razini leta (flight level) pri prelijetanju određenih točaka.

Predloženi plan leta s vidljivošću (VFR FLIGHT PLAN) će biti odobren samo ako su zadovoljavajući meteorološki uvjeti, dok će predloženi plan leta uz pomoć instrumenta (IFR FLIGHT PLAN), uz ostale uvjete biti odobren bez obzira na to jesu li meteorološki uvjeti pogodni za letove VFR ili IFR.

U konačnici može se reći kako je glavna svrha IFR-a sigurno letenje zrakoplova u složenijim meteorološkim uvjetima. Budući da se IFR letovi često odvijaju bez vizualnih referenci na tlu, potrebna su sredstva i instrumenti za navigaciju zrakoplova osim isključivo vizualnog promatranja kroz prozore kokpita. Pilotima je na raspolaganju veliki broj navigacijskih pomagala kao i satelitski GPS/GNSS sustavi koji znatno olakšavaju letenje u složenim vremenskim uvjetima.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar