AVGEEK

Kupila kartu, u zračnoj luci ju obavijestili da nije na letu…

Prije nekoliko dana na našu email adresu zaprimili smo upit jedne putnice koja je zbog neznanja imala problem na svom putovanju. Kako se i ostali putnici ne bi našli u istoj situaciji, odlučili smo se na novi AVGeek članak u kojem ćemo objasniti logiku poslovanja aviokompanija vezanu uz korištenje kupljene povratne karte na određenoj liniji.

Kupila kartu, u zračnoj luci ju obavijestili da nije na letu…

Putnica čiji su podaci poznati redakciji kupila je prije više od mjesec dana povratnu kartu za putovanje na relaciji Berlin – Beč – Zagreb – Beč – Berlin kod Austrian Airlinesa.

Nekoliko dana prije leta iz Berlina za Zagreb preko Beča, putnica je zbog obiteljskih razloga morala promijeniti datum putovanja i u Zagreb doći dan ranije, te je odlučila kontaktirati Austrian Airlines kako bi promijenila svoju kartu.

U tom kratkom roku putnica nije uspjela stupiti u kontakt s aviokompanijom, što u jednu ruku i ne čudi s obzirom na to da sve aviokompanije od izbijanja globalne pandemije bilježe velik broj putničkih zahtjeva za promjenom i otkazivanjem aviokarata, no to svakako nije opravdanje za aviokompaniju. Kako bi ipak stigla na vrijeme u Hrvatsku, putnica je odlučila kupiti jednosmjernu kartu na direktnom letu Eurowingsa iz Berlina za Rijeku dan ranije, te autobusom otputovati u Zagreb. Na taj je način riješila svoj “logistički” problem te je u Zagreb uspjela doći na vrijeme.

Sve je bilo u redu do dana povratnog leta Austrian Airlinesa iz Zagreba za Beč pa dalje za Berlin. Naime, putnica je došla u zagrebačku zračnu luku i otišla se prijaviti na let, no djelatnik ju je obavijestio kako je nema na navedenom letu iz Zagreba za Beč! Putnici naravno to nije bilo jasno s obzirom na to da je kupila povratnu kartu Austrian Airlinesa koja uključuje povratak iz Zagreba za Berlin preko Beča. Nažalost, za nju nije bilo druge opcije nego kupiti potpuno novu kartu za to putovanje. Pitate se zašto? Odgovor je vrlo jednostavan.

Aviokompanije u svojim uvjetima kupnje vrlo jasno propisuju sve uvjete, no većina putnika ta pravila ne čita već na njih pristaje jednim klikom u roku jedne sekunde. U tim uvjetima vrlo jasno piše da kuponi moraju biti korišteni prema zadanom redoslijedu, ako se to ne poštuje – karta se poništava!

Objasnit ćemo to vrlo jednostavno na ovom primjeru. Mlada je dama kupila povratnu kartu Austrian Airlinesa iz Berlina za Zagreb preko Beča. Tu kartu možemo prikazati na sljedeći način:

  • let Berlin – Beč, Austrian Airlines, KUPON 1,
  • let Beč – Zagreb, Austrian Airlines, KUPON 2,
  • let Zagreb – Beč, Austrian Airlines, KUPON 3,
  • let Beč – Berlin, Austrian Airlines, KUPON 4.

Kako je spomenuta putnica iz Berlina doputovala u Rijeku drugim avioprijevoznikom te nije koristila prva dva kupona (1 i 2), odnosno dio karte Austrian Airlinesa na letovima Berlin – Beč – Zagreb, Austrian Airlines je poništio i kupone 3 i 4 (povratni let Zagreb – Beč – Berlin) jer putnica nije koristila spomenute kupone prema zadanom redoslijedu. Iz tog razloga navedena osoba nije bila navedena kao putnica na odlaznom letu kojeg je htjela koristiti.

Ovo nije pravilo Austrian Airlinesa, ovo je pravilo gotovo svih aviokompanija u Europi i svijetu i na njega kao putnici uvijek morate obraćati pozornost! Zašto aviokompanije to rade? Prije svega, kupili ste kartu za točno određeni datum putovanja i kompanija vas na ovaj način prisiljava da putujete na te datume, na točno navedenim letovima. U slučaju da niste iskoristili prvi segment odnosno kupon, kompanija će automatski iskoristiti svoje pravo i poništiti cijelu kartu, čime će, naravno, odmah osloboditi jedno sjedalo na povratnom letu na kojem ste također imali svoje sjedalo te ga vratiti u prodaju i još jednom ga prodati, zapravo će jedno sjedalo prodati dva puta s time da vi nećete imati pravo na povrat sredstava uplaćenih za aviokartu.

Danas su zaista rijetki avioprijevoznici koji dozvoljavaju korištenje povratnog leta u slučaju da niste putovali na planiranom odlaznom letu. Ako se zbog brojnih razloga nađete u situaciji da niste u mogućnosti koristiti odlazni let, no i dalje planirate koristiti povratni, morate stupiti u kontakt s aviokompanijom te im objasniti situaciju, plaćanjem određene naknade (uglavnom je to slučaj) moći ćete koristiti povratni let (kupon) bez problema. Ako to ne napravite, ne morate ni dolaziti u zračnu luku na povratni let, sigurno se nećete naći na listi putnika te ćete morati kupiti novu kartu za vaše putovanje.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar