ANALIZE

Zagreb, Split, Dubrovnik i Rijeka zadržali su povezanost Hrvatske s međunarodnim odredištima!

Zimski red letenja se prilično već osjeti u hrvatskim zračnim lukama, naročito našim morskim zračnim lukama gdje je sezona sad već dovoljno davno završila, a samim time su prestale i redovne linije. Unatoč tome, valja napomenuti i pohvaliti kako su ipak naše 4 zračne luke, odnosno sada Zračna luka Franjo Tuđman, Zračna luka Sveti Jeronim, Zračna luka Ruđer Bošković i Zračna luka Rijeka, uspjele zadržati konekcije prema međunarodnim čvorištima i ove nedjelje, a samim time i poveznicu prema daljim destinacijama. Svakako je po broju odlaznih i dolaznih nedjeljnih letova, kao i po broju međunarodnih odredišta, prednjačila Zračna luka Franjo Tuđman u kojoj su Croatia Airlines i Ryanair imali pune ruke posla.

Zagreb, Split, Dubrovnik i Rijeka zadržali su povezanost Hrvatske s međunarodnim odredištima!
Photo: J. Škof (Croatia Airlines)

Zagreb

Zagreb je ove nedjelje zabilježio 108 rotacija na linijama komercijalnih putničkih zrakoplova. Uz to, iz Međunarodne zračne luke Zagreb moglo se letjeti prema više od 25 međunarodnih odredišta, kako unutar Europske unije tako i van Europske unije.

Frankfurt je odredište prema kojem je tradicionalno zabilježen najveći broj odlaznih dnevnih letova, konkretno 3 leta Croatia Airlinesa i 2 leta Lufthanse, odnosno sveukupno 5 odlaznih letova iz Zagreba prema Frankfurtu.

Što se tiče prekooceanskih linija i letova, tu je i dalje stara priča, odnosno Zagreb u zimskom redu letenja nema prekooceanskih letova, a zadnja je bila sezonska linija Air Transata između Toronta i Zagreba.

Od avioprijevoznika, u Zagrebačkoj zračnoj luci najzaposlenija je bila Croatia Airlines koja je prometovala prema više inozemnih odredišta među kojima su München (2 dnevna leta), Rim (via Split), Copenhagen, Beč (2 dnevna leta), Amsterdam, Frankfurt (3 dnevna leta), Pariz (Charles de Gaulle), Zürich (2 dnevna leta), Skopje (2 dnevna leta), Sarajevo (2 dnevna leta), Brussels (Zaventem) i Mostar.

Od domaćih linija Croatia Airlines je prometovala prema Dubrovniku, Splitu te na liniji koja spaja Zagreb, Zadar i Pulu.

Od ostalih zrakoplovnih prijevoznika najzaposleniji je bio Ryanair koji je Zagreb povezao s odredištima kao što su Pariz (Beauvais), London (Stansted), Karlsruhe Baden, Brussels (Charleroi), Gothenburg, Basel Mulhouse, Dublin, Malta, Milano (Bergamo), Malaga, Eindhoven.

Od ostalih avioprijevoznika, prema i iz Zagreba prometovali su i British Airways (London), Austrian Airlines (Beč), KLM (Amsterdam, 2 dnevna leta), Air France (Pariz), Turkish Airlines (Istanbul, 2 dnevna leta), LOT (Warsaw), Qatar (Doha, 2 dnevna leta), Air Serbia (Beograd, 2 dnevna leta), Lufthansa (Frankfurt i München, po 2 dnevna leta), Eurowings (Stuttgart, Köln).

Split

Što se tiče naše najprometnije morske zračne luke, najveća vijest ovog tjedna, a i nedjelje je novo ime splitske zračne luke. Kao što ste to imali prilike već više puta čuti i pročitati, uključujući i na web stranici Croatian Aviation, splitska zračna luka je u petak, 8. prosinca, dobila novo ime i sad se zove Zračna luka Sveti Jeronim, po zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije.

Dakle, ove godine su čak dvije hrvatske zračne luke dobile novo ime i to dvije hrvatske najprometnije morske začne luke Split i Dubrovnik koje sada nose imena Zračna luka Ruđer Bošković (Dubrovnik) i Zračna luka Sveti Jeronim (Split).

Glede samog prometa te odlaznih i dolaznih letova, ove nedjelje nije baš bilo prometno u Splitu, kao što to obično biva preko zime, ali je svejedno Split uspio zadržati poveznicu s međunarodnim čvorištima.

Zračna luka Sveti Jeronim imala je 6 dolaznih i 7 odlaznih letova na redovnim zimskim linijama.

Split je bio povezan s Münchenom, Frankfurtom i Rimom letovima nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlines. Uz linije Croatia Airlinesa, Split je još jedino zabilježio međunarodni let Eurowingsa na liniji prema Stuttgartu.

Od domaćih destinacija Split je bio povezan letovima Croatia Airlinesa sa Zagrebom, konkretno 3 dnevna leta.

Dubrovnik

Naša treća najprometnija, odnosno najjužnija zračna luka koja je također kao što smo već pisali promijenila ime u Zračna luka Ruđer Bošković, ove je nedjelje uspjela zabilježiti 1 rotaciju prema međunarodnim odredištima. Zahvaljujući nacionalnom avioprijevozniku, Croatia Airlines, Dubrovnik je bio povezan 1 dnevnim letom s Frankfurtom.

Od domaćih destinacija, Dubrovnik je baš kao i Split, bio povezan sa Zagrebom, ali je za razliku od Splita imao sveukupno 4 odlazna leta prema glavnom gradu Hrvatske.

Ostale hrvatske zračne luke

Glede redovnih linija u ostalim hrvatskim zračnim lukama, jedino je Rijeka zabilježila međunarodni promet dok su Zadar i Pula zabilježili letove na redovnim domaćim linijama. Konkretno, Croatia Airlines je prometovala na međunarodnoj liniji između Rijeke i Münchena te na domaćoj liniji koja spaja Zagreb, Zadar i Pulu. I na kraju, Osijek i Brač nisu zabilježili letove na redovnim linijama ove nedjelje.

2 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar