AVGEEK

Ukrcaj na letove TAP Portugala uz pomoć biometrije?

Portugalski nacionalni avioprijevoznik oko čije se najavljivane privatizacije razvila prava drama nastavlja dalje sa svojim svakodnevnim operativnim poslom, ali i ranije započetim projektima. Jedan od projekata na kojem TAP Portugal radi sa svojim partnerom Aeroportos de Portugal (ANA) odnosi se na inovaciju i unaprijeđenje putničkog iskustva na aerodromima u budućnosti.

Ukrcaj na letove TAP Portugala uz pomoć biometrije?
Photo: ThisIsEngineering

Naime, TAP Portugal i ANA zajedno rade na projektu, odnosno rješenju kojem je glavni cilj omogućiti putnicima ukrcaj na let koristeći samo vlastite biometrijske podatke. Ovdje se kako navode u portugalskom nacionalnom avioprijevozniku radi o vrhunskom tehnološkom rješenju koje omogućuje futurističko iskustvo putovanja, uz veću udobnost i uštedu vremena.

Trenutno se projekt odnosi samo na određen broj unaprijed odabranih letova TAP Portugala i to unutar Europe. Projekt se nalazi u prvoj testnoj fazi, a započeo je na aerodromima u Lisabonu i Portu kojima upravlja ANA. Osim aerodromima u Lisabonu i Portu, ANA upravlja s još 8 aerodroma diljem Portugala.

Što se tiče financiranja, Europska unija financira ovaj projekt TAP Portugala i kompanije ANA kroz inicijativu NextGenerationEU, odnosno privremeni instrument za poticanje oporavka u Europskoj uniji.

Kroz ovaj projekt TAP Portugal i ANA nastoje korištenjem biometrijskih osobnih podataka putnika poboljšati iskustvo putnika, budući da putnici više neće morati stalno pokazivati fizičke ili digitalne identifikacijske dokumente, kao i ukrcajne karte tijekom svog boravka u prostoru zračne luke.

Korištenje biometrije prema navodima TAP Portugala također omogućuje povećanje razine sigurnosti. Konkretno, rješenje u zajedničkoj izvedbi TAP Portugala i kompanije ANA će koristiti napredne algoritme za potvrdu identiteta osobe koja se predstavlja tijekom putovanja, uz dodatnu funkcionalnost koja će omogućiti povezivanje imena na ukrcajnoj karti s imenom putnika na identifikacijskom dokumentu.

TAP Portugal i ANA tvrde kako je privatnost zajamčena jer su osobni podaci zaštićeni te se brišu nakon polijetanja zrakoplova.

Dakle, putnici TAP Portugala koji se ukrcaju na odabrane letove za koje se provodi testiranje sada će dobivati poruke od aviokompanije s potrebnim uputama da putem ANA Aeroportos mobilne aplikacije pristupe procesu registracije biometrijskih podataka koji će im omogućiti jednostavnije kretanje i korištenje sustava u zračnoj luci, kao i prolazak sigurnosnog pregleda te samog ukrcaja na let.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar