NOVOSTI

U tri hrvatske zračne luke uskoro dolazi konkurencija!

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo započela je proces izbora drugog pružatelja zemaljskih usluga za tri hrvatske zračne luke – Zagreb, Split i Dubrovnik. U skoroj budućnosti pružatelj usluga više neće biti limitiran na jednoga, pa će u tom smislu završiti i dugogodišnji monopol koji su dosadašnji pružatelji usluga imali.

U tri hrvatske zračne luke uskoro dolazi konkurencija!

Proces koji je započeo još 2019. godine, ali je zatim uskoro zaustavljen zbog izbijanja globalne pandemije, ponovno je aktivan. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo započela je proces u kojem će se za tri hrvatske zračne luke raspisati natječaj za drugog pružatelja zemaljskih usluga (eng. ground handling). Naime, nakon što zračna luka pređe brojku od 2 milijuna prihvaćenih i otpremljenih putnika u jednoj godini, potrebno je raspisati natječaj i na jedan način otvoriti tržište te ukinuti postojeći monopol.

Sama aerodromska infrastruktura pripada zračnoj luci pa avioprijevoznici uslugu parkinga, korištenja infrastrukture i slijetanja plaćaju zračnoj luci. Primjerice, u Zagrebu je to Međunarodna zračna luka Zagreb. Sve ostale usluge spadaju pod ground handling, odnosno pružatelja zemaljskih usluga, a taj posao u Zagrebu obavlja samo jedna kompanija – turski Havaš. Havaš je otkupio i promijenio ime starom pružatelju usluga koji je bio sjedinjen sa zagrebačkom zračnom lukom.

Za usporedbu, u Splitu i Dubrovniku pružatelj svih usluga je do sada bila sama zračna luka, no u idućih nekoliko mjeseci dva će se procesa morati jasno izdvojiti.

Hrvatska Agencija započela je cijeli proces, obavila konzultacije s avioprijevoznicima, te će do kraja prosinca raspisati međunarodne natječaje za pružatelja usluga u sve tri spomenute hrvatske zračne luke. Na natječaj će se moći javiti i veliki pružatelji zemaljskih usluga koji posluju na brojnim europskim zračnim lukama, a očekuje se da će pobjednici natječaja biti uvedeni u posao već na početku sljedeće ljetne sezone.

U tri hrvatske zračne luke uskoro dolazi konkurencija!

Ukidanje monopola koji je do sada postojao u tri velike hrvatske zračne luke bit će veliki korak naprijed za hrvatsku avioindustriju, prije svega jer će se dolaskom konkurencije i postojeći pružatelji usluga morati prilagoditi kako bi opstali na tržištu i bili konkurentni. Ovo će ujedno biti i odlična prilika za sve one koji rade u avioindustriji (ili imaju iskustva ali u njoj ne mogu naći posao), jer će novi pružatelji usluga trebati zaista velik broj radne snage, osobito one s iskustvom, kako bi u kratkom roku mogli započeti s radom.

Kako je u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku dostupan samo jedan pružatelj usluga, isti su imali veliku prednost jer su, s obzirom na monopol, sami mogli korigirati cjenik usluga (izuzev Zagreba koji za promjenu cjenika mora tražiti odobrenje korisnika, s obzirom na to da je glavna zračna luka u zemlji), a avioprijevoznici jednostavno nisu imali drugi izbor pružatelja.

Najveći problem za postojeće pružatelje usluga bit će ljudstvo koje već desetljećima radi isti posao a do sada nikada nije imalo konkurenciju. Bit će potreban velik zaokret kako bi u budućnosti mogli parirati suparniku na istom tržištu. Kako neslužbeno doznajemo, za sve tri spomenute hrvatske zračne luke postoji interes od više pružatelja usluga, pa je neupitno da će do velikih promjena zaista i doći.

U ostalim hrvatskim zračnim lukama; Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru i Braču, pružatelji usluga su zračne luke koje će nastaviti poslovati bez konkurencije. S obzirom na trenutne brojke putnika na godišnjoj razini to se tako skoro neće promijeniti, a po logici stvari prva sljedeća koja bi mogla vidjeti tu pozitivnu promjenu je Zračna luka Zadar koja je u 2022. godini prihvatila i otpremila preko milijun putnika.

2 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

  • Mislim da do drugog handlera u ZGu nece biti nista, bar u dogledno vrijeme, jer u kolektivnom ugovoru stoji da ce postojeći koncesionar, Turci odnosno Francuzi (nositelji koncesije) morati sa periodičnim povećanjem brojem putnika morati i nadograđivati postojeći terminal na jednu, pa na obje strane, proširenje same stajanke, sto iziskuje golemi novac koji ce morati ukucati i onda kroz nekoliko godina napustiti! Radije doziraju kompanije oko dolazaka, dižu takse i cijene svega u nebesa samo da kompanije ne dodu.. ovako kako trenutno je im je najbolje i tesko da ce biti kakvih pomaka u Zagrebu!

    • to je jedna prica, a drugi hendler je druga prica nevezana uz koncesionara. U onom momentu kad je predeno 2 milijuna putnika u godini dana, ide proces za objavu natjecaja za drugog pruzatelja zemaljskih usluga. Dapace, proces stvarno i traje, pokrenut je od strane Agencije, i ovog ljeta natjecaji idu van i za Zagreb i za Split i za Dubrovnik tako da ce se to sljedeceg ljeta zaista i dogoditi.