NOVOSTI

Povratak Aegeana u Zagreb, uskoro u Dubrovnik i Split

Grčki nacionalni avioprijevoznik, Aegean Airlines, prije nekoliko je dana obnovio promet na redovnoj liniji između Atene i Zagreba, a uskoro obnavlja promet i prema Dubrovniku i Splitu.

Povratak Aegeana u Zagreb, uskoro u Dubrovnik i Split
Photo: Aegean Airlines

Grčki Aegean Airlines 29.03. obavio je prvi let u ovogodišnjem ljetnom redu letenja na redovnoj sezonskoj liniji između Atene i Zagreba koja je u prometu bila i u prošle sezone, a prijevoznik je naknadno produžio operacije i u zimu, sve do polovine siječnja ove godine.

Aegean Airlines između dva glavna grada trenutno prometuje dva puta tjedno, srijedom i subotom, zrakoplovima tipa A320. Na samom početku svibnja grčki će prijevoznik povećati broj rotacija s dvije na tri, odnosno nadodati i let ponedjeljkom. 3 tjedna leta najavljena su praktički za cijelu ljetnu sezonu.

Aegean na ovoj liniji planira koristiti zrakoplove tipa A320 i A320NEO, koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 174 odnosno 180 sjedala, pa je na letovima grčkog prijevoznika između Atene i Zagreba do kraja listopada ove godine dostupno više od 31 tisuće sjedala.

Očekuje se da će Aegean, baš kao i prošle godine, produžiti operacije prema Zagrebu i u zimski red letenja, no to bi se trebalo dogoditi u ljeto.

Zagreb i Atenu povezuje i hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, no sa zaustavljanjem u Dubrovniku. Linija će i ove ljetne sezone biti u prometu, od 20. travnja dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, a od 11. svibnja dodaje se i let utorkom.

Aegean u Dubrovniku od svibnja

Grčki će prijevoznik u Dubrovnik po prvi puta ove sezone sletjeti 01. svibnja. Za početak su najavljena dva tjedna leta, a od 11. svibnja tri, svakog ponedjeljka, četvrtka i subote.

Mjesec dana kasnije, 02. lipnja, nadodaje se i četvrti tjedni let, petkom, a od špice ljetne sezone, 04. srpnja, Aegean će na liniji između Atene i Dubrovnika prometovati 6 puta tjedno, odnosno svakog dana osim nedjeljom. Grčki prijevoznik u Dubrovnik će slijetati do samog kraja ljetnog reda letenja, odnosno kraja listopada ove godine.

Kako je spomenuto i ranije, Croatia Airlines također prometuje između Dubrovnika i Atene, od 20. travnja dva puta tjedno, a od 11. svibnja tri puta tjedno.

Croatia i Aegean nisu jedine kompanije koje prometuju između Dubrovnika i Atene. Naime, od kraja svibnja na ovoj će liniji prometovati i niskotarifna Volotea koja najavljuje dva tjedna leta, srijedom i nedjeljom, sve do početka listopada.

Povratak i u Split

Nakon dulje pauze, Aegean Airlines se ove godine vraća i u Zračnu luku Split s redovnom linijom iz Atene koja će u prometu biti dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom.

Za razliku od Zagreba i Dubrovnika, ova će linija s prometovanjem krenuti na početku lipnja, a spomenuta frekvencija održat će se sve do kraja rujna kada će Aegean završiti sezonu u Splitu. Podsjećamo, Aegean je nakon pandemije najavljivao povratak u Split, no to se do ove sezone ipak nije dogodilo.

Uz Aegean, Croatia Airlines će također prometovati direktno između Atene i Splita, jednom tjedno, od 27. svibnja do 23. rujna ove godine, subotom.

Na tri linije prema Hrvatskoj grčki prijevoznik planira koristiti zrakoplove tipa A320 te A320NEO, ranije spomenutog kapaciteta od 174 odnosno 180 sjedala. Prijevoznik u svojoj floti ima po 10 zrakoplova od svakog tipa.

Povratak Aegeana u Zagreb, uskoro u Dubrovnik i Split
Photo: Aegean Airlines

U 2022. godini ovaj je prijevoznik ukupno prevezao 12.5 milijuna putnika te ostvario dobit od gotovo 107 milijuna eura, što je rast od 36% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. Aegean će prema u floti ima 10 zrakoplova tipa A320 te 10 zrakoplova tipa A320NEO.

U ovogodišnjem ljetnom redu letenja prijevoznik će imati više od 140 redovnih linija prema 44 zemlje. Glavna baza ovog prijevoznika je zračna luka u Ateni, no u ljetnim mjesecima značajne su i baze na grčkim otocima, poput Herakliona, Rodosa i Kalamate. Trip reporte naših čitatelja s putovanja ovim prijevoznikom možete pronaći u zasebnoj kategoriji.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar