AVGEEK

Ryanair kupuje još 300 novih zrakoplova!

Niskotarifni Ryanair sklopio je narudžbu s Boeingom za dodatnih 300 zrakoplova tipa 737 MAX 10, ukupne vrijednosti 40 milijardi američkih dolara. Pregovori između ovog poznatog prijevoznika i Boeinga trajali su još od 2019. godine a sada su i finalizirani.

Ryanair kupuje još 300 novih zrakoplova!

Ryanair je potvrdio narudžbu dodatnih zrakoplova tipa 737 MAX. Michael O’Leary, CEO Ryanair grupacije, potvrdio je da je kompanija predala narudžbu za dodatnih 300 zrakoplova spomenutog tipa.

Irski niskotarifni avioprijevoznik trenutno u svojoj floti ima zrakoplove tipa MAX8200, što je zapravo modificirana verzija tipa MAX 8. Modifikacija se uglavnom odnosi na činjenicu da verzija MAX8200 ima dodatne izlaze za slučaj opasnosti te je kapacitet zrakoplova povećan do 197 sjedala.

Ryanair je potvrdio da je novi zrakoplovi tipa Boeing 737 MAX 10 imati kapacitet od 228 sjedala, dakle 21% više od postojećih zrakoplova B737-800. Uvođenje novih zrakoplova u flotu očekuje se u razdoblju od 2027. do 2033. godine. Polovica narudžbe odnosi se na povećanje flote i širenje na tržištu, dok će drugom polovicom zamijeniti starije zrakoplove koji su trenutno u prometu.

CEO aviokompanije nije zadovoljan s činjenicom da će zbog većeg kapaciteta na svojim letovima morati imati 5 članova kabinskog osoblja (na svakih 50 putnika 1 član kabinskog osoblja), te smatra da četvero članova posade i dalje može odraditi cijeli let u smislu servisa, no smatra da bi četvero ljudi moglo reagirati i u slučaju nekog sigurnosnog problema ili bilo kakave ugroze. Na sreću, EASA kao krovno tijelo ima pravilo koje avioprijevoznik neće moći izbjeći te će na letovima na kojima ima više od 200 sjedala Ryanair morati imati ukupno pet članova kabinskog osoblja.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar