AVGEEK

Portugalski predsjednik blokirao privatizaciju TAP Portugala zbog problema s transparentnošću

Kao što smo već ranije pisali (LINK) Portugal planira provesti privatizaciju TAP Air Portugala koja se nalazi u vlasništvu države. No, kako prenose brojni svjetski mediji, uključujući Reuters, portugalski predsjednik je odlučio barem privremeno blokirati cijeli proces privatizacije nacionalnog avioprijevoznika zbog određenih netransparentnosti u samom procesu.

Portugalski predsjednik blokirao privatizaciju TAP Portugala zbog problema s transparentnošću
Photo: Marc Najera

Naime, portugalski predsjednik je u petak blokirao vladin dekret kojim je pokrenuta privatizacija nacionalnog avioprijevoznika TAP Portugala, navodeći kao razlog slabu transparentnost cjelokupnog procesa privatizacije te je izrazio sumnje u buduću ulogu države. Stoga je zatražio hitna pojašnjenja kako bi se cjelokupni proces privatizacije mogao nastaviti.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je kako su TAP Portugal, spasili građani, odnosno porezni obveznici te stoga TAP Portugal ima stratešku vrijednost za zemlju, a samim time mora postojati “maksimalna transparentnost u cijelom procesu”.

Inače, portugalskom nacionalnom prijevozniku ide jako dobro što se oporavka tiče, a isto je potvrdila objava aviokompanije koja je navela kako je došlo do naglog skoka neto dobiti od 62% u trećem tromjesečju 2023. godine na rekordnih 180,5 milijuna eura.

Kako je već ranije pisano portugalska vlada je prije mjesec dana odobrila prodaju najmanje 51% TAP Portugala, ali s namjerom zadržavanja strateškog udjela u nacionalnom avioprijevozniku koji se trenutno nalazi u fazi restrukturiranja vrijednoj 3.2 milijarde eura prema planu odobrenom od strane Europske komisije.

Prema pisanju brojnih svjetskih medija, najmanje 3 velika igrača iz svijeta avijacije su izuzetno zainteresirana za preuzimanje udjela u TAP Air Portugalu. Konkretno, interes za privatizaciju portugalskog nacionalnog prijevoznika izrazili su Lufthansa grupa, Air France-KLM grupa i IAG grupa (tu spadaju Iberia i British Airways), ali i država Brazil s obzirom da TAP Air Portugal ima drugu najveću mrežu letova između Europe i Južne Amerike. Konkretno, u najavi za ljeto 2024. godine, TAP Air Portugal planira povezati Portugal s čak 11 gradova u Brazilu i obavljati 91 let tjedno prema ovoj južnoameričkoj državi.

Što se tiče izjava i poteza portugalskog predsjednika, na iste je u svojoj izjavi reagirao i portugalski premijer Antonio Costa koji je izrazio spremnost razmotriti navode i izraženu zabrinutost portugalskog predsjednika.

Ostaje za vidjeti kako će se odvijati postupak privatizacije TAP Portugala u narednom razdoblju te tko će postati dioničar ove prilično atraktivne aviokompanije.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar