AVGEEK

Turkish Airlines razmišlja o kupovini čak 355 Airbus zrakoplova!

Gotovo nestvarno zvuči brojka o narudžbi čak 355 zrakoplova o kojoj su razgovarali predstavnici turske nacionalne aviokompanije Turkish Airlines i europskog konzorcija za proizvodnju zrakoplova Airbus.

<strong>Turkish Airlines razmišlja o kupovini čak 355 Airbus zrakoplova!</strong>
Photo: Kevin Hackert

Iako još nema potvrde konkretne narudžbe i kupnje, kako prenose brojni strani mediji predmet pregovora na sastanku koji se održao u Istanbulu, 11. studenoga, bili su sljedeći tipovi Airbus zrakoplova:

  • 75 širokotrupnih zrakoplova tipa A350-900,
  • 15 širokotrupnih zrakoplova tipa A350-1000,
  • 250 uskotrupnih zrakoplova tipa A321neo,
  • 5 teretnih (cargo) zrakoplova tipa A350F.

Uz gore navedene tipove zrakoplova, pregovori između Turkish Airlinesa i Airbusa su izgleda već službeno zaključeni po pitanju ranije pregovaranih 10 širokotrupnih zrakoplova tipa A350-900.

Ranije ove godine, odnosno u svibnju 2023. godine, Turkish Airlines je već najavio svoju namjeru kako aviokompanija planira naručiti sveukupno 600 novih zrakoplova koji bi se dostavljali kroz razdoblje od 10 godina.

Uz pregovore o narudžbi zrakoplova, Turkish Airlines je također imao pregovore s kompanijom Rolls Royce u vezi usluga održavanja zrakoplovnih motora, kao i nabavke rezervnih motora i dijelova, naročito u odnosu na širokotrupne zrakoplove tipa Airbus A350.

Video: Airbus A350 Turkish Airlines (YouTube)

Ostaje za vidjeti kakav će eventualni dogovor sklopiti Turkish Airlines i Airbus, ali ako Turkish Airlines ostane pri najavljenoj narudžbi, tada će definitivno ova narudžba biti jedna od najveća u povijesti avijacije.

Uz to, izvršenjem navedene narudžbe, Turkish Airlines bi postao aviokompanija s najvećim brojem Airbus A350 zrakoplova u svojoj floti i to na svjetskoj razini.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar