AVGEEK

Portugal planira odobriti privatizaciju TAP Air Portugala

Portugalski premijer Antonio Costa je najavio kako se na sjednici Vlade zakazanoj 28. rujna planira usvojiti zakonodavni okvir kojim će se omogućiti privatizacija nacionalnog avioprijevoznika TAP Air Portugala koji se trenutno nalazi u državnom vlasništvu.

<strong>Portugal planira odobriti privatizaciju TAP Air Portugala</strong>
Photo: Fabian Joy

Unatoč privatizaciji Portugalska vlada namjerava zadržati strateški udio u nacionalnom avioprijevozniku koji se trenutno nalazi u fazi restrukturiranja vrijednoj 3.2 milijarde eura prema planu odobrenom od strane Europske komisije.

Prema pisanju brojnih svjetskih medija, uključujući Reuters, najmanje 3 velika igrača su izuzetno zainteresirana za preuzimanje udjela u TAP Air Portugalu. Konkretno, interes za privatizaciju portugalskog nacionalnog prijevoznika izrazili su Lufthansa grupa, Air France-KLM grupa i IAG grupa (tu spadaju Iberia i British Airways).

Osim navedenih avio grupacija, kako javlja ch-aviation.com, Brazil je također raspravljao mogućnost o ulasku države u vlasničku strukturu TAP Air Portugala kako bi zajedno s europskim i portugalskim partnerima mogao zadovoljiti interese vlastitih državljana i Brazila.

Interes Brazila za sudjelovanjem u privatizaciji portugalskog nacionalnog prijevoznika ne treba čuditi, budući da nakon Iberie koja pripada IAG grupi, TAP Air Portugal ima drugu najveću mrežu letova između Europe i Južne Amerike. Štoviše, u najavi za ljeto 2024. godine TAP Air Portugal planira povezati Portugal s čak 11 gradova u Brazilu i obavljati 91 let tjedno prema ovoj južnoameričkoj državi.

<strong>Portugal planira odobriti privatizaciju TAP Air Portugala</strong>
Photo: Etienne Jong

TAP Air Portugal s glavnim hubom u Lisabonu i s gotovo cijelom flotom koju čine zrakoplovi tipa Airbus A320 i A330 svakako predstavlja veoma interesantnu akviziciju za potencijalne ulagače koji bi time dobili odličnu bazu za najkraće i najisplativije transatlantske letove iz Europe.

Osim što se nalazi u fazi rekonstrukcije, prema izlaganju portugalskog premijera Antonia Coste, TAP Air Portugal je prevezao 7.98 milijuna putnika u prvoj polovici 2023. godine što predstavlja povećanje od 30% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine te vraćanje na 96% prometa u istom razdoblju predpandemijske 2019. godine. Dodatno, TAP Air Portugal je u prvoj polovici 2023. godine ostvario neto dobit u iznosu od 23 milijuna eura zahvaljujući uspješnoj turističkoj sezoni.

Što se tiče TAP Air Portugala i letova prema hrvatskim zračnim lukama, portugalski nacionalni prijevoznik je nakon 5 godina pauze u ljetnoj sezoni 2022. godine ponovno spajao Zagreb i Lisabon srijedom, petkom i nedjeljom. Nažalost, sa završetkom prošlogodišnje ljetne sezone TAP Air Portugal se nije ponovno vratio u Hrvatsku ove sad već skoro gotove ljetne sezone 2023. godine.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar