AVGEEK

Air Belgium obustavlja sve putničke linije i otkazuje zakazane letove

Zanimljiva sudbina neobične aviokompanije je iznjedrila još jednu (ne)očekivanu vijest, budući da je rukovodstvo belgijske aviokompanije, Air Belgium, odlučilo prestati s obavljanjem svih zakazanih putničkih letova. Naime, sukladno odluci uprave belgijski zrakoplovni prijevoznik planira se u potpunosti okrenuti prema teretnim (cargo) letovima i ACMI (aircraft, crew, maintenance and insurance) najmu zrakoplova ili „mokrom“ najmu zrakoplova.

Air Belgium obustavlja sve putničke linije i otkazuje zakazane letove
Fotografija: Koenn07/Wikimedia Commons

Kako je aviokompanija navela u svojem priopćenju i na službenoj web stranici (LINK) otkazuju se svi letovi od 3. listopada 2023. godine, dok se svi oni s ranijim datumom planiraju izvršiti prema najavljenom redu letenja.

Do odluke o ukidanju putničkih linija došlo je uslijed niza ranijih vanjskih čimbenika poput COVID-19 pandemije, rata u Ukrajini, rasta cijena goriva, inflacije te smanjenja potrošačke sposobnosti, koji su oslabili ekonomsku moć kompanije, ali i trenutne nestabilne društveno-ekonomske i geopolitičke situacije.

Nakon niza vanjskih čimbenika i loših poslovnih rezultata Air Belgium je od travnja 2023. godine usmjerio svoje aktivnosti prema dva glavna putnička odredišta: Južna Afrika i Mauricijus. Uz navedene putničke aktivnosti, aviokompanija se okrenula prema prijevozu tereta i ACMI najmu zrakoplova.

Stoga, ne treba čuditi činjenica kako se rukovodstvo belgijske aviokompanije odlučilo na novu poslovnu strategiju i zaokretu prema B2B (Business to Business) aktivnostima.

Dakle, kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja te sačuvalo trenutnih 500-tinjak radnih mjesta, nova strategija će imati fokus na:

  • prijevozu tereta i ACMI najmu zrakoplova ili „mokrom“ najmu zrakoplova,
  • prestanku poslovanja u komercijalnom putničkom segmentu,
  • pokretanju sudskih postupaka koji bi omogućili reorganizaciju kompanije uz mogućnost postizanja dogovora s vjerovnicima o načinima namire postojećih dugova.

Rukovodstvo i vlasnici belgijskog prijevoznika nadaju se kako ponovna reorganizacija i promjena poslovne strategije mogu spasiti ovu mladu aviokompaniju i dovesti je do boljih poslovnih rezultata.

Air Belgium – kratak presjek povijesti

Air Belgium osnovan je 27. svibnja 2016. godine.

Aviokompanija je imala namjeru povezati Belgiju s Kinom, odnosno destinacijama kao što su Hong Kong, Beijing, Shanghai, Xi’an, Wuhan, Zhengzhou i Taiyuan.

Zbog niza problema s ishođenjem potrebnih odobrenja početak operacija je zabilježen tek 2018. godine.

Svoj prvi posao Air Belgium je odradio sa zrakoplovom Airbus A340-300 u vlastitim bojama, ali u ime Surinam Airways na relaciji između Amsterdama i Paramariba.

Inauguracijski let Air Belgium je planirao za 25. travnja 2018. godine između Brusselsa i Hong Konga, no zbog ranije navedenih problema isti je odgođen za 3. lipnja 2018. godine.

Ubrzo nakon pokretanja nove putničke linije, aviokompanija je prvo najavila prekid letova između Brusselsa i Hong Konga tijekom zimskih mjeseci da bi ubrzo u potpunosti odustala od navedene linije.

Potom su uslijedili brojni pokušaji uvođenja novih profitabilnih putničkih linija prema Kini, a kasnije i prema Africi i Americi, no bez značajnijeg uspjeha. Neslavan početak poslovanja nažalost se nije zaustavio te je aviokompanija u narednim godinama, a osobito krajem studenog 2022. godine došla i na rub ekonomske propasti i stečaja.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar