AVGEEK

Ključna poruka EU projekta OLGA sa konferencije u Zagrebu: održivost je dostižan cilj!

U putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman danas je, 13. prosinca, održana konferencija EU projekta OLGA na temu zelenih zračnih luka i pametnih gradova.

Ključna poruka EU projekta OLGA sa konferencije u Zagrebu: održivost je dostižan cilj!
Photo: Zagreb Airport

Ovaj događaj pokazao je vrijednost europske i lokalne suradnje u postizanju održivosti. U tom procesu ključno je da zračne luke, gradovi i regije rade na zajedničkoj viziji, a to je očuvanje okoliša i poboljšanje kvalitete života lokalnih zajednica putem pametne mobilnosti, energetske učinkovitosti i mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Kao ključni partner za primjenu ekoloških inovacija razvijenih u EU projektu OLGA, Međunarodna zračna luka Zagreb u okviru projekta organizirala je konferenciju, koja je okupila oko 150 sudionika predstavnika javne uprave, lokalnih zajednica, europskih zračnih luka, različitih partnera iz Hrvatske i Europe, akademske zajednice kao i domaćih i međunarodnih stručnjaka za okoliš i mobilnost.

Projekt OLGA jedan je od najvećih inovacijskih projekata u Europi, a zasigurno i najveći u Hrvatskoj po dodijeljenim europskim sredstvima. Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Huseyin Bahadir Bedir naglasio je da sudjelovanje MZLZ u OLGA projektu potvrđuje predanost kompanije u smjeru dekarbonizacije i poboljšanja učinkovitosti korištenja sredstava iz EU fondova. Želimo usvojiti inovativna rješenja kako bismo poboljšali opredjeljenje prema ekološkim ciljevima i povećali našu suradnju s europskim zračnim lukama, akademskom i lokalnim zajednicama. Naš je cilj učiniti zagrebačku zračnu luku svijetlim primjerom održivosti i odgovorne poslovne prakse kao što je istaknuto i u našem Izvješću o održivosti za 2022.godinu.

Naglašavajući prednosti suradnje na europskoj razini, Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, istaknuo je na konferenciji kako je EU projekt OLGA izvrstan primjer razmjene iskustava i znanja između različitih dionika u Europi. Također je naglasio da Ministarstvo podržava aktivnosti MZLZ-a na području održivosti i zaštite okoliša, izrazivši zadovoljstvo nastojanjima zagrebačke zračne luke u razvijanju partnerstva na različitim razinama i u primjeni ekoloških inovacija, koja rješenja su usklađena s nacionalnim naporima za poboljšanje kvalitete života lokalnih zajednica.

U području mobilnosti, rješenja OLGA-e posebno su primjenjiva na izazove s kojima se susreću gradovi Zagreb i Velika Gorica. U Hrvatskoj su rješenja pametne mobilnosti tek na početku primjene s ambicijom poticanja funkcionalnih urbanih područja, temeljenih na multimodalnim i integriranim prometnim sustavima.

Projekt OLGA doista pokazuje da je EU predvodnik prilagodbe klimatskim promjenama, a to svakako vrijedi i za europske zračne luke i pridružene partnere.

Yannael Billard, glavni koordinator projekta OLGA i viši menadžer za okoliš i energiju u Groupi ADP (Airport de Paris), istaknuo je da su zračne luke vrlo složeni ekosustavi u kojima provedba ekoloških inovacija može biti izazovan proces. Jedan od oblika djelovanja u tom segmentu je i putem EU projekta OLGA zahvaljujući holističkom pristupu. Projekt OLGA će razviti 35 konkretnih inovacija koje će se implementirati u zračnim lukama, partnerima u projektu a koje se mogu replicirati diljem svijeta. Ovo označava početak transformacije zračnih luka u čvorišta mobilnosti bez ugljika, s ciljem postizanja ravnoteže između ekonomskih, društvenih i ekoloških segmenata.

Više o EU projektu OLGA možete pročitati OVDJE.

1 komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

  • meni samo nije jasno kako samoprozvani strucnjak nije na ovoj fotografiji? istinski cudno!