NOVOSTI

Zračna luka Osijek je potpisala sporazum o gradnji putničkog terminala

Zračna luka Osijek je u svojem priopćenju na službenim stranicama (LINK) objavila kako je s izvođačem radova potpisan sporazum za izgradnju novog putničkog terminala u vrijednosti od 11,3 milijuna eura.

<strong>Zračna luka Osijek je potpisala sporazum o gradnji putničkog terminala</strong>
Photo: Zračna luka Osijek

Kako Zračna luka Osijek navodi, predstavnik izvođača radova Ivica Crnković objasnio je da će se projekt rekonstrukcije zgrade sastojati od tri faze i da će radovi obuhvatiti unutarnje uređenje, prilagođavanje zračne luke pravilima Schengena, rekonstrukciju fasade i izradu vanjske nadstrešnice.

Radovi će obuhvatiti površinu od 2.800 kvadratnih metara, a same radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Osijek-Koteks, Projektgradnja i Tramis.

Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos istaknuo je da ovo značajan ugovor za Zračnu luku i cijelu istočnu Hrvatsku te da Zračna luka Osijek može biti jedan od generatora gospodarske i ekonomske promjene istočne Hrvatske, a da je upravo ovaj projekt dobar i kvalitetan pokazatelj da se ide u tom smjeru.

Također, Ivan Kos je dodao kako osim povećanja broja operacija i letova, obnova putničke zgrade, koja je izgrađena davne 1980. godine, bit će ne samo vizualna, već i energetska te tehnička.

<strong>Zračna luka Osijek je potpisala sporazum o gradnji putničkog terminala</strong>
Photo: Dokumentacija o nabavi/Zračna luka Osijek

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako do prije dvije godine iz Osijeka i u Osijek nisu prometovali zrakoplovi na redovnim međunarodnim linijama dok je sada Osijek povezan s europskim središtima kao što su London i München te je time broj putnika povećan za 134 posto u odnosu na 2022. godinu.

Župan Ivan Anušić izjavio je kako Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao suvlasnici itekako prepoznaju potencijal osječke Zračne luke te stoga financiraju i sufinanciraju zračne linije, odnosno povezanost grada Osijeka s Münchenom i Londonom te na razini nacionalnog prometa unutar Hrvatske. Uz to, Ivan Anušić je najavio i otvaranje novih linija u budućnosti.

<strong>Zračna luka Osijek je potpisala sporazum o gradnji putničkog terminala</strong>
Photo: Dokumentacija o nabavi/Zračna luka Osijek

Što se tiče ovogodišnjeg prometa, Zračna luka Osijek, čije su brojke i dalje vrlo skromne, je zahvaljujući dolasku redovne linije za London irskog Ryanaira zabilježila u kolovozu 6.142 putnika što je 4.000 putnika više u odnosu na kolovoz 2022. godine kad je zabilježeno svega 2.142 putnika.

Sveukupno u prvih 8 mjeseci 2023. godine Zračna luka Osijek je zabilježila 24.025 putnika što je 13.773 putnika više u odnosu na prvih 8 mjeseci 2022. godine kad je zabilježeno svega 10.252 putnika.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar