NOVOSTI

Jednosatni štrajk pilota nizozemskog nacionalnog avioprijevoznika (KLM)

Piloti aviokompanije KLM Royal Dutch Airlines najavili su za 25. rujna 2023. godine privremeni prekid obavljanja dužnosti u trajanju od 1 sata. Naime, piloti okupljeni oko sindikata Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) još su prošli tjedan najavili kako će u cilju postizanja boljih uvjeta prestati obavljati sve dužnosti u periodu od 11:00 do 12:00 sati po lokalnom vremenu.

Jednosatni štrajk pilota nizozemskog nacionalnog avioprijevoznika (KLM)
Photo: Marieke Verhoeven

Kratkotrajna obustava svih aktivnosti trebala bi utjecati na letove koji su zakazani u popodnevnom terminu, budući da će piloti koji se trebaju odazvati na dužnost između 11:00 i 12:00 sati odgoditi sve svoje pripremne radnje za 1 sat.

Prema objavi portala NL Times, očekuje se kako će se štrajku odazvati 3.200 pilota, ali prema objavi sindikata VNV svega 15 odlaznih letova s aerodroma Schiphol trebalo bi biti odgođeno kao posljedica štrajka.

Ovaj bi se štrajk mogao smatrati uvodnim, budući da su piloti okupljeni oko sindikata VNV najavili kako se očekuju daljnje akcije i štrajkovi, moguće već 2. listopada 2023. godine, ako se ne postigne dogovor s predstavnicima aviokompanije.

Što se tiče zahtjeva pilota, VNV navodi kako se zahtjevi odnose na povećanje godišnje plaće u iznosu od 6% kako bi se odgovorilo na sve veću inflaciju, ali i poboljšanje drugih uvjeta poput prilagodljivijeg rasporeda letenja i slobodnih sati te veću uključenost pilota u donošenje odluka o rasporedu broja pilota po pojedinom letu.

Što se tiče letova nizozemskog nacionalnog avioprijevoznika prema i iz Hrvatske, najavljeni štrajk ne bi trebao utjecati na najavljene letove za 25. rujna 2023. godine, odnosno na sljedeće letove:

  • KL 1938 (Zagreb – Amsterdam) s planiranim polaskom iz Zagreba u 06:25,
  • KL 1943 (Amsterdam – Zagreb) s planiranim polaskom iz Amsterdama u 14:05,
  • KL 1944 (Zagreb – Amsterdam) s planiranim polaskom iz Zagreba u 16:40,
  • KL 1939 (Amsterdam – Zagreb) s planiranim polaskom iz Amsterdama u 20:45.

KLM nema zakazanih letova u ponedjeljak iz ostalih zračnih luka u Hrvatskoj prema kojima leti (Split, Dubrovnik).

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar