NOVOSTI

Zagrebačka zračna luka ovog ljeta u radovima

Na službenoj stranici Hrvatske kontrole zračne plovidbe najavljeni su radovi u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb u ovogodišnjem ljetnom redu letenja.

Zagrebačka zračna luka ovog ljeta u radovima

Hrvatska kontrola zračne plovidbe na svojim stranicama objavljuje niz podataka, između ostalog i one vezane uz radove u hrvatskim zračnim lukama s obzirom da isti, logično, utječu na odvijanje redovnog prometa u samim zračnim lukama. Između ostalog, ranije su najavljeni i radovi u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (objavu možete vidjeti ovdje).

U objavi su navedeni radovi na rulnici F, a radi se o rulnici paralelnoj s uzletno-sletnom stazom koja se proteže praktički njenom cijelom duljinom. U navedenoj se objavi nalazi i prikaz zone radova, a isti prenosimo i u ovoj objavi.

Zagrebačka zračna luka ovog ljeta u radovima
Photo: Hrvatska kontrola zračne plovidbe

U objavi se radovi nazivaju opsežnima, uz očekivano trajanje od 90 dana, u razdoblju od svibnja do srpnja ove godine. Naravno, detalji se uvijek najavljuju zasebno u NOTAM-ima, a isti se objavljuju minimalno 7 dana prije promjena, u ovom slučaju početka radova, kada će sve specifičnosti biti vrlo vjerojatno dodatno opisane, kako bi avioprijevoznici imali što više informacija.

Podsjećamo, i prošle ljetne sezone u zračnoj su se luci odvijali radovi, uglavnom noću, a zbog radova je došlo i do otkazivanja određenih letova na kraće razdoblje. Iako je šira javnost negativno gledala na te radove (a vrlo vjerojatno će tako biti i za ove koji tek slijede), valja napomenuti kako se velik broj radova na uzletno-sletnoj stazi i/ili rulnicama ne može obavljati u zimskim mjesecima, što zbog padalina, što zbog niskih temperatura, pa su zračne luke na određeni način prisiljene takve radove obavljati u ljetnom redu letenja, kada je i promet značajniji u odnosu na zimske mjesece.

Nema sumnje da to zračnim lukama nije u interesu s obzirom na to da u ljetnim mjesecima, zahvaljujući većem prometu ostvaruju i veću zaradu, no alternative praktički i nema.

S obzirom na to da su radovi najavljeni znatno ranije, a brojni su avioprijevoznici u posljednjih nekoliko tjedana najavili povećanje broja operacija prema zagrebačkoj zračnoj luci u ovogodišnjem ljetnom redu letenja, za očekivati je da je zračna luka odobrila povećanje prometa avioprijevoznicima uzimajući u obzir reducirani kapacitet s obzirom na rekonstrukciju spomenute rulnice F.

Preostaje pričekati svibanj i objavu NOTAM-a koji će detaljno opisati radove te potencijalne restrikcije u odvijanju redovnog prometa, no nema sumnje da će u zagrebačkoj zračnoj luci ovog ljeta biti poprilično dinamično, kako zbog značajno većeg broja zrakoplova i linija u odnosu na prošlo ljeto, tako i zbog radova koji će aviokompanijama i samoj zračnoj luci biti dodatni izazov.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar