NOVOSTI

Za sedam dana prvi let Pegasusa između Istanbula i Zagreba

Točno za 7 dana, 18. siječnja, s prometovanjem kreće nova linija Pegasus Airlinesa između Istanbula i Zagreba.

Za sedam dana prvi let Pegasusa između Istanbula i Zagreba
Photo: Pegasus

Kako smo ranije i ekskluzivno najavili, 18. siječnja s prometovanjem kreće nova linija Pegasus Airlinesa između Istanbula i Zagreba, radi se ujedno i o prvoj novoj liniji za zagrebačku zračnu luku u ovoj godini, ali i o dolasku potpuno novog avioprijevoznika u glavni grad Hrvatske.

Pegasus Airlines je turski niskotarifni avioprijevoznik koji do sada nije imao redovnih linija prema Hrvatskoj, iako prometuje na nizu linija u regiji, no dolaskom u Zagreb po prvi puta ulazi na hrvatsko tržište.

Za sedam dana prvi let Pegasusa između Istanbula i Zagreba

Prijevoznik prometuje na redovnim linijama iz zračne luke Sabiha Gokcen, koja se lokacijski nalazi na azijskoj strani, te je nešto udaljenija od centra Istanbula u odnosu na glavnu istanbulsku zračnu luku koja se lokacijski nalazi u Europi i s koje prema Zagrebu prometuje nacionalni avioprijevoznik Turkish Airlines.

Prvi dolazak zrakoplova Pegasus Airlinesa u Zagreb očekuje se 18. siječnja u 15 sati i 20 minuta, a povratak prema Istanbulu 55 minuta kasnije, u 16 sati i 15 minuta.

Linija će krenuti s prometovanjem s dva tjedna leta, svakog četvrtka i nedjelje, a isti broj tjednih rotacija Pegasus planira i za ljetni red letenja, od kraja ožujka do kraja listopada ove godine.

Avioprijevoznik ostavlja mogućnost povećanja broj tjednih rotacija na ovoj liniji već u ovogodišnjem ljetnom redu letenja, ovisno naravno o putničkoj potražnji, no s obzirom na to da je linija nova, ne treba iznenaditi ako povećanja u ljetnim mjesecima ipak ne bude.

Na liniji između dva grada Pegasus najavljuje zrakoplove tipa A320 te A320neo koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 180 odnosno 186 sjedala u putničkoj kabini, ne nudeći pritom business klasu što je i očekivano od strane jednog niskotarifnog avioprijevoznika.

Na više od 80 rotacija do kraja listopada ove godine, Pegasus će između Zagreba i Istanbula ponuditi nešto više od 29 tisuća sjedala (s trenutnim planom od dva tjedna leta), dok će primat prema Istanbulu ostati na strani dugogodišnjeg korisnika zagrebačke zračne luke, Turkish Airlinesa, koji će ovog ljeta, kako smo već najavili, određenim danima između dva grada prometovati i tri puta dnevno.

Za sedam dana prvi let Pegasusa između Istanbula i Zagreba
Photo: Pegasus

Prilikom kupovine aviokarata na stranici Pegasusa, putnicima je dostupno više opcija, od osnovne najjeftinije karte koja uključuje tek jedan komad ručne prtljage, do najskuplje karte koja uključuje i predanu prtljagu, odabir sjedala, snack na letu te opciju promjene datuma putovanja. Razlika između najpovoljnije i najskuplje opcije iznosi i više od 50 eura po smjeru.

Nema sumnje da na tržištu poput zagrebačkog ima dovoljno mjesta i za Turkish i za Pegasus, uostalom, radi se o različitim business modelima a spomenuti će prijevoznici, s obzirom na potražnju, u nadolazećoj ljetnoj sezoni bez problema puniti zrakoplove prema i iz zagrebačke zračne luke.

4 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

  • Kad novinar doslovno prevede strani članak, Sabina Gokcen je sad bliže centru Istanbula od novog glavnog istanbulskog aerodroma..pa ne slijeću više na Ataturk koji je bio u samom gradu..

    • Sabiha Gokcen je bliže centru Istanbula nego Istanbul Airport. Do centra od Sabihe ima 48 kilometara, odnosno 50 ako računamo vožnju preko Bospora. Od Istanbul Airporta do Bospora ima 54 kilometra. Novi aerodrom je napravljen podosta daleko od grada upravo zbog toga što je uzeto u obzir da će se Istanbul širiti na sve strane u narednih 30-40 godina, pa je ostavljeno dovoljno kilometara praznog prostora. Kada je napravljen Sabiha Gokcen aerodrom, okolo su sve bile livade i njive. Danas je Sabiha potpuno okružena zgradama, naseljima, industrijskim blokovima. Isto će se desiti novom aerodromu, megalopolis raste super brzo. A aerodrom Ataturk je također bio na kraju svijeta kada je izgrađen, danas je blokiran stambenim naseljima koja mu onemogućavaju bilo kakvo širenje. Čak je možda novi aerodrom i preblizu gradu, uzimajući u obzir projekciju razvoja Istanbula.