NOVOSTI

U Zagrebu uskoro automatska kontrola ukrcajnih propusnica

U posljednjoj je fazi instalacija uređaja za automatsku kontrolu ukrcajnih propusnica (engl. boarding pass) na putničkom terminalu zagrebačke zračne luke.

<strong>U Zagrebu uskoro automatska kontrola ukrcajnih propusnica</strong>

Na putničkom terminalu zagrebačke zračne luke trenutno se testira sustav automatske kontrole ukrcajnih propusnica, čime će u povijest otići manualna kontrola istih, koja se provodila od prvog dana otvaranja novog putničkog terminala.

Svi oni koji su u posljednjih nekoliko dana putovali iz Zagreba, mogli su primijetiti da je na mjestu gdje agent provjerava ukrcajne propusnice putnika, postavljena i oprema na kojoj će putnici sami uskoro skenirati svoje dokumente i uputiti se na sigurnosni pregled odnosno u štićenu zonu same zračne luke.

Automatska kontrola ukrcajnih propusnica provodi se u većini europskih i svjetskih zračnih luka, u Hrvatskoj je isti sustav aktivan u Splitu, a na samom početku nove godine bit će implementiran i u Zagrebu.

Postavljena su četiri uređaja na kojima će putnici sami skenirati svoje ukrcajne propusnice, pa će protok putnika zasigurno biti brži u odnosu na dosadašnju praksu kada je svaki putnik pojedinačno dolazio pred agenta i jedan uređaj za skeniranje.

Nakon ulaska u Schengen, čija se implementacija u zračnim lukama očekuje na kraju ožujka, putnički će tokovi biti značajno brži za sve one koji budu putovali prema odredištima unutar zone Schengena. Osim što neće biti granične kontrole, manje će se vremena gubiti i na čekanje za pregled ukrcajnih propusnica, što će zasigurno utjecaji na bolje putničko iskustvo svih onih koji budu putovali iz zagrebačke zračne luke.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar