NOVOSTI

U Puli se srušio sportski zrakoplov, zračna luka zatvorena za promet

Danas oko 12 sati i 25 minuta u Zračnoj luci Pula došlo je do zrakoplovne nesreće. Zrakoplov tipa Pipistrel Virus SW srušio se pri polijetanju iz zračne luke Pula nedaleko od uzletno – sletne staze, pri čemu je dvoje ljudi koji su bili na navedenom zrakoplovu izgubili život.

U Puli se srušio sportski zrakoplov, zračna luka zatvorena za promet
Photo: Goran Sebelic, Cropix

Nakon nesreće zračna je luka objavila NOTAM te je do daljenjeg zatvorena za sav promet, a na mjestu nesreće očevid će obaviti Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu te pokušati pronaći razlog nesreće. Zrakoplov je prema planu leta trebao letjeti prema Ljubljani.

Razlog nesreće je nepoznat, a nagađati o njenom razlogu bi bilo neprofesionalno. Zrakoplov se nakon polijetanja ubrzo srušio i zapalio, a unatoč brzoj reakciji vatrogasne službe Zračne luke Pula dvoje putnika, stranih državljana, nije imalo šansu za preživljavanje.

Dva zrakoplova Croatia Airlinesa i let Trade Aira koji su danas trebali sletjeti u Pulu su preusmjereni na alternacije, a putnici su preusmjereni na autobuse do drugih zračnih luka iz kojih nastavljaju svoje putovanje. Pula je, prema trenutno dostupnim informacijama, zatvorena sigurno večeras do ponoći, no ovisno o tijeku istrage, postoji mogućnost i produljenja zatvorenosti.

Zbog spomenute zatvorenosti, otkazan je večernji let Croatia Airlinesa iz Zagreba prema Puli, kao i jutarnji polazak sutra iz Pule prema Zadru odnosno Zagrebu. Pulska zračna luka sutra u najavi ima dva redovna dolaska, domaći let hrvatskog nacionalnog prijevoznika te let Ryanaira za Brussels Charleroi, koji u ovom trenutku još nisu otkazani.

Ovo je prva zrakoplovna nesreća u povijesti Zračne luke Pula, a o nesreći se oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture:

“Poštovani predstavnici medija, slijedom informacije o zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila danas u Zračnoj luci Pula, u kojoj su život izgubile dvije osobe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovim putem izražava duboko žaljenje i sućut zbog ovog nesretnog događaja.

Do nesreće je došlo, kako je i priopćila Zračna luka Pula, oko 12.30 sati pri polijetanju zrakoplova manjeg tipa. Prema informacijama s kojima raspolažemo, u tijeku su službena postupanja, a istragu o uzrocima ove nesreće provest će Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, čiji su istražitelji na putu prema Puli”.