NOVOSTI

Turskih Airlines slavi 90. obljetnicu i više od milijardu prevezenih putnika

Turkish Airlines 20. svibnja 2023. slavi 90. obljetnicu svog osnutka, a može se sa sigurnošću reći kako aviokompanija ima mnogo razloga za veselje s obzirom na postignute rezultate. Ranije u travnju 2023. godine aviokompanija je već ostvarila jedan izvanredan uspjeh, budući da je dosegla brojku od milijardu prevezenih putnika.

<strong>Turskih Airlines slavi 90. obljetnicu i više od milijardu prevezenih putnika</strong>

U svojoj dugogodišnjoj povijesti, Turskih Airlines je doživio brojna postignuća, ali i određena razdoblja ne tako uspješnih godina.

Putovanje Turkish Airlinesa započelo je još davne 1933. godine sa svega 5 zrakoplova i 30-ak zaposlenika. Prvi prekomorski let, iako za današnje pojmove prilično kratak, Turkish je izveo 1947. godine na liniji između Istanbula i Atene, a u narednim godinama flota se povećala na preko 30 zrakoplova.

Pod imenom Turskih Airlines, u 1955. godini aviokompanija se pojavila i na listi članica Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA). Prve turbo-propelerne zrakoplove aviokompanija je uvrstila u svoju flotu uzevši 5 Vickers Viscount zrakoplova 1958. godine.

Godine 1961. piloti Zihni Barin i Nurettin izveli su prvi let Turkish Airlinesa na relaciji Turska-Sjedinjene Američke Države preletjevši Atlantski ocean u zrakoplovu F-27 na 30-satnom letu od SAD-a do Istanbula.

U doba mlaznih zrakoplova Turkish je ušao 1967. godine sa zrakoplovom DC-9, a u narednim godinama flotu su pojačali zrakoplovi DC-10, Fokker F28 i Boeing 707.

<strong>Turskih Airlines slavi 90. obljetnicu i više od milijardu prevezenih putnika</strong>

Razdoblje 70-ih i dijela 80-ih godina je bilo dosta turbulentno vrijeme za aviokompaniju, a obilježilo ga je nekoliko otmica zrakoplova i stravična zrakoplovna nesreća. Naime, dana 3. ožujka 1974. godine, zrakoplov McDonnell Douglas DC-10 srušio se u šumu Ermenonville, izvan Pariza, usmrtivši svih 346 putnika u zrakoplovu.

Nakon nestabilnijeg razdoblja uslijedila su dodatna ulaganja u aviokompaniju te podizanje razine sigurnosti, ali i obnove zrakoplovne flote.

Prvi Airbus tipa A310 pridružio se floti 1985. godine, a početkom 90-ih godina aviokompanija je već letjela i sa zrakoplovima Boeing 737, Airbus A340, BAe 146. Turskih Airlines se pridružio Star Alliance zrakoplovnom udruženju u 2008. godini.

Kao i sve ostale aviokompanije, Turkish Airlines se morao suočiti s posljedicama uslijed brojnih ograničenja uvedenih uslijed pandemije koronavirusa, no već 2021. godine je krenuo u oporavak.

U siječnju 2021. godine Turskih je već opsluživao 208 odredišta u usporedbi s 317 odredišta u razdoblju prije početka pandemije, a u veljači 2021. godine postaje najveći zrakoplovni prijevoznik u Europi po broju putnika.

Danas Turkish Airlines leti u preko 120 različitih zemalja sa svog novog aerodroma u Istanbulu te broji flotu od 414 zrakoplova.

Što se tiče letova prema i iz Hrvatske, Turskih Airlines leti dva puta dnevno na liniji između Zagreba i Istanbula, a tijekom ljetne sezone jednom dnevno leti i na liniji između Dubrovnika i Istanbula.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar