NOVOSTI

Europska unija i SAD izrazili zabrinutost zbog spajanja Korean Aira i Asiana Airlinesa

Korean Air kao prva i Asiana Airlines kao druga najveća južnokorejska aviokompanija našle su se pod povećalom SAD-a i Europske komisije zbog najavljenog spajanja, odnosno preuzimanja. Naime, u studenom 2020. godine tijekom pandemije koronavirusa, južnokorejska vlada službeno je objavila da će Korean Air preuzeti Asiana Airlines.

<strong>Europska unija i SAD izrazili zabrinutost zbog spajanja Korean Aira i Asiana Airlinesa</strong>

Europska komisija obavijestila je Korean Air o svom preliminarnom stajalištu da bi predloženo preuzimanje Asiana Airlinesa moglo narušiti tržišno natjecanje u sektoru zračnog prijevoza putnika i tereta između Europskog gospodarskog prostora (EEA) i Južne Koreje.

Korean Air i Asiana su prva i druga najveća zračna kompanija u Južnoj Koreji. Upravljaju mrežom domaćih ruta i ruta na kratkim relacijama u Aziji, kao i rutama na dugim relacijama između Južne Koreje i ostatka svijeta.

Kao rezultat preliminarne istrage pokrenute u veljači 2023. godine, Europska komisija je istaknula  zabrinutost kako bi navedeno spajanje moglo:

  • smanjiti konkurenciju u pružanju usluga prijevoza putnika na četiri rute između Južne Koreje i Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske.
  • smanjiti konkurenciju u pružanju usluga prijevoza tereta između cijele Europe i Južne Koreje.

Dodatno, Europska komisija navodi kako bi Korean Air i Asiana Airlines zajedno bili daleko najveći prijevoznici putnika i tereta na tim rutama, a samo spajanje aviokompanija bi moglo ukloniti mogućnost izbora za putnike.

Također, u obrazloženju se navodi i kako je malo vjerojatno da bi ostali konkurenti, odnosno aviokompanije mogle izvršiti dovoljan konkurentski pritisak na spojeni subjekt te bi stoga spajanje potencijalno dovelo do povećanja cijena ili smanjenja kvalitete usluga putničkog i zračnog prijevoza na linijama između EEA i Južne Koreje.

<strong>Europska unija i SAD izrazili zabrinutost zbog spajanja Korean Aira i Asiana Airlinesa</strong>

Kako piše Politiko, preuzimanje Asiana Airlinesa od strane Korean Aira izazvalo je pozornost i dozu zabrinutosti i s druge strane Atlantskog oceana, odnosno u SAD-u.

Naime, Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) razmatra tužbu protiv predloženog spajanja Korean Aira i Asiana Airlinesa jer bi moglo doći do narušavanja tržišnog natjecanja na rutama između Južne Koreje i SAD-a.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a istražuje spajanje Korean Aira i Asiana Airlinesa već oko dvije godine te je jedno od posljednjih tijela vlasti, uz Japan i EU, koje još nije odobrilo postignuti dogovor.

Glavna zabrinutost je što bi predmetno spajanje moglo znatno utjecati na konkurenciju, budući da bi Korean Air i Asiana Airlines zajednički kontrolirali gotovo 100% putničkog prijevoza na linijama između Seula i New Yorka, Los Angelesa, Seattlea. Uz to, imali bi i 80% prometa na rutama između Seula i San Francisca te Honolulua.

Što se tiče Ministarstva pravosuđa SAD-a, izgleda da još uvijek nije donesena konačna odluka o podnošenju tužbe, a postoji opcija i da uopće ne dođe do daljnjih akcija protiv predmetnog spajanja Korean Aira i Asiana Airlinesa.

Otkako je dogovor najavljen, pojavili su se i novi letovi na navedenim rutama u SAD-u. Air PREMIA, novi korejski zračni prijevoznik, počeo je letjeti iz Seula za Los Angeles i Newark, smanjujući zajednički tržišni udio Korean Aira i Asiana Airlinesa.

Ostaje za vidjeti kako će se rasplesti priča oko spajanja dvije najveće južnokorejske aviokompanije te hoćemo li vidjeti charter letove Korean Aira prema Dubrovniku ove ljetne sezone.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar