NOVOSTI

Slovenija ozbiljno razmatra uspostavu novog nacionalnog avioprijevoznika

Kako javlja portal EX-YE Aviation News slovenska Vlada sljedeći mjesec planira odlučiti o uspostavi novog nacionalnog prijevoznika kako bi se ojačala zračna povezanost zemlje. Izgleda da se zbog veličine tržišta Slovenija nije pokazala kao atraktivno tržište za druge aviokompanije koje bi adekvatno zamijenile nekadašnjeg nacionalnog prijevoznika Adria Airways.

<strong>Slovenija ozbiljno razmatra uspostavu novog nacionalnog avioprijevoznika</strong>
Photo: Nikola Kovacevic

Zbog malog broja odgovarajućih linija građani Slovenije su se suočili s negativnim posljedicama slabe zračne povezanosti s drugim državama te su često bili primorani tražiti alternativu za putovanja u obližnjim zračnim lukama.

Kako bi se provela analiza trenutnog stanja slovenskog zračnog prometa i posljedica propasti nacionalnog prijevoznika Adria Airwaysa koji je ranije proglasio bankrot nakon 58 godina postojanja, osnovana je stručna radna skupina s ciljem donošenja procjene postoji li osnova za ponovno uspostavljanje novog nacionalnog prijevoznika.

Prema preliminarnim informacijama izgleda da je propast Adria Airwaysa u znatnoj mjeri negativno utjecala na slovensku ekonomiju, a pogotovo na sektor turizma koji je izgubio preko 150 milijuna eura.

Stručna radna skupina koju je osnovala Vlada kako bi utvrdila mogućnost uspostave novog nacionalnog prijevoznika završila je svoj zadatak, a njezine će nalaze sljedećih tjedana pregledati Ministarstvo infrastrukture, nakon čega će ih prezentirati cijeloj Vladi.

U svojim ranijim komunikacijama slovenski ministar infrastrukture je iskazivao svojevrsnu potporu za uspostavu novog nacionalnog prijevoznika.

Budući da je za provedbu odluke o uspostavi nacionalne aviokompanije potrebno i značajno financijsko ulaganje ostaje za vidjeti postoji li dovoljna politička volja u Sloveniji za uspostavom novog nacionalnog avioprijevoznika.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar