TRIP REPORT

Trade Air: Pula – Split

Nakon nekoliko dana u Istri bilo je vrijeme za nastavak ljetnog đira po obali. S obzirom na to da smo iz Istre svoj godišnji odmor nastavili u Dalmaciji, u obzir je došla samo jedan način putovanja – ponovno linija Trade Aira, ovog puta iz Pule za Split.

Trade Air: Pula – Split

S obzirom na to da putovanje automobilom ili autobusom traje zaista dugo između dva spomenuta grada, zrakoplov koji na ovoj liniji leti svega 50-tak minuta zaista je najbolja opcija. Cijena karte – 350 kuna!

Stigli smo u pulsku zračnu luku svega sat vremena prije polijetanja zrakoplova. S obzirom na to da Pula u tom razdoblju nije imala drugih letova, zračna je luka bila poprilično prazna. Prijavili smo se na let, predali prtljagu i dobili svoje ukrcajne propusnice, ponovno boarding pass koji kaže da sami birate sjedalo u kabini zrakoplova.

Ljubazna gospođica na check-inu uputila nas je prema međunarodnim izlazima. S obzirom na to da smo ranije putovali iz Pule prema Zagrebu domaćim letom Croatia Airlinesa, znamo da se putnici uglavnom usmjeravaju na domaći gate koji je u potpunosti odvojen od međunarodnih. Djelatnica nam je objasnila kako zračna luka u svakom trenutku kada je to moguće (kada nema međunarodnih letova) putnike Trade Aira šalje na međunarodne izlaze s obzirom na to da su isti bolje uređeni od domaćeg izlaza, a uz to su i klimatizirani, što je, s obzirom na temperaturu od 36 stupnjeva na dan kad smo mi putovali (usred kolovoza), gotovo pa imperativ. Ovaj je potez pulske zračne luke zaista hvalevrijedan, zadaju si određenu komplikaciju u prihvatu i otpremi putnika za letove Trade Aira kako bi putnici imali što bolje putničko iskustvo!

Trade Air: Pula – Split

Uspjeli smo predati prtljagu zaboravivši (da, dogodi sei nama…) na tekućine u ručnoj prtljazi koje ne bi mogle proći sigurnosni pregled. Kako za letove Trade Aira Croatia Airlines vrši nadzor putničkih tokova i zrakoplova na domaćim linijama, jedna vrlo ljubazna djelatnica hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, gospođa Suzana, učinila nam je veliku uslugu i vratila predanu prtljagu natrag na šalter kako bi riješili ovaj problem. Hvala joj puno na tome, vjerujemo da će ovo i pročitati!

Zrakoplov Trade Aira iz Pule za Split je i ovog puta bio potpuno pun. Na gateu broj dva pričekali smo ukrcaj u zrakoplov, a mi smo pratili svaki korak prihvata i otpreme zrakoplova, od cisterne INA-e do ukrcaja prtljage. Nakon što je pozvan boarding spustili smo se na stajanku zračne luke i prošetali do našeg zrakoplova, u tom trenutku jedinog u pulskoj zračnoj luci. Već pola sata kasnije u Pulu je sletio ruski Aeroflot iz Moskve, Lufthansa iz Frankfurta, Air Serbia iz Beograda i drugi.

Trade Air: Pula – Split

Boarding je bio ubrzo gotov a mi smo nakon nekoliko minuta taksiranja već bili iznad istarskog poluotoka.

Ovog puta let je bio nešto turbulentniji, no ništa što bi prestrašilo putnike na samom letu. Nakon polijetanja sa staze 09 ubrzo smo preletjeli mali otočić Galijolu na kojem se nalazi svjetionik, zatim Unije pa redom: Mali i Veli Lošinj, Ilovik, Silbu, Ist i Molat. Put nas dalje vodi uz Dugi otok, sve do Kornata!

Iznad Otoka Piškere zrakoplov je promijenio smjer i krenuo se približavati obali, a negdje u toj visini iz zrakoplova su svi putnici imali odličan pogled na Vransko jezero pored Pakoštana.

Let je dalje išao preko Žirja, Primoštena, Rogoznice a kod Marine smo već bili vrlo nisko, pa je Trogir s jedne te Čiovo s druge strane bilo kao na dlanu. Po već standardnoj proceduri, kada vjetrovi to dozvoljavaju, sletjeli smo u Zračnu luku Split, na stazu 05, samo 46 minuta nakon polijetanja iz Pule. Ovo je ono što smo pričali, ogromna prednost naspram putovanja autobusom na relaciji Pula – Split!

Sve navedene otoke i mjesta preletjeli smo na visini od svega 2.400 metara, pa je ova linija, uz liniju Rijeka – Split – Dubrovnik na kojoj također prometuje Trade Air, zapravo svojevrstan panoramski let uz cijelu našu obalu! Jedini nedostatak bila je činjenica da zbog vrlo visoke temperature zraka pogled nije bio potpuno čist, fotografije svakako ne mogu dočarati užitak pa svakako preporučujemo jedan let na nekoj od spomenutih linija.

A u Splitu, naravno, gužva! Puna stajanka zrakoplova i putnika. Iskrcali smo se iz zrakoplova, a nakon što nas je svih 18 bilo van Turboleta L410, domaćin nas je preko stajanke otpratio do mosta kojim smo ušli u novi dio terminala splitske zračne luke gdje smo pričekali svoju prtljagu.

Trade Air: Pula – Split

Iako je na ekranu bilo prikazano kako će prtljaga izaći na traku broj 5, to se nije dogodilo, prtljaga je izašla na traku broj 1. Na njoj je pak pisalo da će na tu traku izaći prtljaga s leta koji je stigao iz Frankfurta. Nismo sigurni iz kojeg je razloga došlo do ove zabune u sortirnici zračne luke.

Par trenutaka kasnije našli smo se u dolaznom/odlaznom prostoru Zračne luke Split gdje su stotine putnika stajale u redu za prijavu na svoje letove (a bio je ponedjeljak…).

Trade Air: Pula – Split

I dok smo mi tek stigli na odmor u Split, veliki broj putnika spremao se na odlazak iz ovog našeg predivnog grada, u sljedećih sat vremena Split je imao čak 10 polijetanja prema brojnim europskim gradovima, poput Londona, Munchena, Amsterdama, Pariza i Kopenhagena.

Iz splitske zračne luke shuttle prijevoz odveo nas je u centar Splita gdje smo nastavili svoj godišnji odmor, a zbog gužve u prometu naša je vožnja od zračne luke do centra grada trajala dulje nego sam let iz Pule do splitske zračne luke!

Prostor za preuzimanje prtljage je u Splitu, nakon proširenja terminala, vrlo prostran i ugodan, iako je strop nešto niži. S obzirom na to da je ovaj prostor smješten nešto niže u odnosu na razinu stajanke zračne luke, dok čekate prtljagu možete promatrati parkiranje zrakoplova te ukrcaj odnosno iskrcaj putnika. Tako je, dok smo čekali prtljagu s našeg leta, nastala i sljedeća fotografija – ukrcaj putnika na let Croatia Airlinesa iz Splita za Zurich.

Trade Air: Pula – Split

Bilo je ovo još jedno vrlo pozitivno iskustvo s naše strane – iznimno ljubazno osoblje u pulskoj zračnoj luci, kratak let do Splita te nova, vrlo funkcionalna infrastruktura splitske zračne luke.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar