TRIP REPORT

Trade Air: Zagreb – Osijek – Pula

Nakon našeg posljednjeg trip reporta o letu iz Zagreba za Brač, početkom kolovoza odletjeli smo po prvi puta u Pulu iz Zagreba preko Osijeka, na domaćem letu Trade Aira. Bio je to ujedno naš prvi let na PSO linijama Trade Aira o kojima smo detaljno ranije pisali, do sada smo u Pulu uvijek letjeli Croatia Airlinesom iz Zagreba preko Zadra.

Trade Air: Zagreb – Osijek – Pula

Trade Air na domaćim linijama ne nudi opciju online check-ina, pa smo se na let prijavili u zračnoj luci, na prvih nekoliko šaltera Croatia Airlinesa koje Trade Air koristi za svoj let iz Zagreba za Osijek.

Check-in je bio gotov u roku jedne minute, a prtljagu smo predali i poslali sve do Pule, dok je djelatnica na šalteru mogla izdati boarding pass samo do Osijeka.

Iako je bilo rano ujutro (07:20), u zračnoj luci nije bilo gužve, što je prije globalne pandemije uvijek bio slučaj. Sigurnosni pregled prošli smo vrlo brzo, te se uputili prema izlazu broj 10. Na njemu je već bila djelatnica zračne luke, nas dvoje te još 5 putnika, dakle ukupno 7 putnika na jutarnjem letu iz Zagreba za Osijek.

Ono što je bilo čudno jest činjenica da je djelatnica pozvala putnike na ukrcaj u autobus koji će nas odvesti do zrakoplova povikavši samo “Osijek!”, bez službene objave na razglasu što i nikako ne ostavlja dobar dojam s obzirom na to da je među putnicima bilo i stranaca. Nešto poput “Poštovani putnici, započinjemo ukrcaj za let Trade Aira prema Osijeku” zaista ne bi uzelo puno vremena i zvučalo bi profesionalnije, po mogućnosti i na engleskom jeziku. 7 putnika u autobusu je bilo u roku sekunde, a zatim je uslijedila 5-minutna vožnja na staru stajanku zagrebačke zračne luke gdje nas je čekao zrakoplov L410 Van Aira kojeg Trade Air ima u najmu za spomenute domaće linije.

Trade Air: Zagreb – Osijek – Pula

Zrakoplov ima 19 sjedala i zaista je mali, ljubazna stjuardesa dočekala nas je u zrakoplovu te nas uputila da se smjestimo u prve redove, zbog balansa samog zrakoplova. Zrakoplov je stariji, što se može vidjeti po njegovoj unutrašnjosti koja podsjeća na autobuse od prije 20-tak godina.

Poletjeli smo prema Osijeku a let je trajao svega 30 minuta. Stjuardesa nas je također uputila da budemo vezani tijekom cijelog leta s obzirom na to da je zrakoplov mali te da se potencijalne turbulencije značajnije osjete na manjem zrakoplovu. Let je ipak protekao mirno, zrakoplov je nešto bučniji, no ne i bučniji od ostalih turboprop zrakoplova koje često susrećemo na kraćim letovima unutar Europe.

Po slijetanju u Zračnu luku Osijek potrebno je izaći iz iste (ne ostaje se u “transferu”) te se ponovno javiti na šalter za prijavu putnika gdje nam je ljubazna djelatnica izdala novi boarding pass za let iz Osijeka za Pulu.

Bio je ovo ujedno naš prvi let prema odnosno iz Zračne luke Osijek i možemo reći da infrastrukturalno sve izgleda vrlo dobro. Radi se o vrlo maloj zračnoj luci no sve funkcionira odlično, a realno, s obzirom na količinu prometa, ni nema potrebe za većim prostorom.

Let prema Puli je bio pun (19 zauzetih sjedala), a nakon što je završen check-in svih putnika, djelatnica je prekontrolirala ukrcajne propusnice te pustila putnike na sigurnosni pregled koji je također prošao brzo i glatko.

Nakon toga nalazite se na samom izlazu a kada su svi putnici ušli na sami gate, ljubazna djelatnica Petra otvorila je vrata i ispratila putnike do samog zrakoplova.

Trade Air: Zagreb – Osijek – Pula

Zračna luka Osijek ima i mali kafić koji ima i dio za pušače, a iako u cjeniku stoji i hrana, ista nije bila dostupna. Ukrcali smo se ponovno u zrakoplov, sjeli u prvi red, a nakon što se u kokpit od kojeg smo odijeljeni zavjesom smjestilo i letačko osoblje, bili smo spremni za polijetanje.

S obzirom na to da kabina ovog zrakoplova nije pod tlakom, zrakoplov leti poprilično nisko, na visini od 2 do 3 tisuće metara, pa je pogled, malo je reći, fantastičan.

sat vremena od slavonske ravnice, preko središnje Hrvatske i Gorskog Kotara do Jadranskog mora. Prelijetanje Krka u visini Baške a zatim spuštanje preko Cresa prema Zračnoj luci Pula.

Trade Air: Zagreb – Osijek – Pula

Nakon svega sat vremena iz Osijeka smo sletjeli u pulsku zračnu luku. Tek što smo sletjeli zazvonio je telefon a s druge je strane bila ljubazna gospođa Tiziana, voditeljica odnosa s javnošću pulske zračne luke, zaželjevši nam dobrodošlicu u Pulu.

Nakon što smo napustili zrakoplov uputili smo se prema baggage claimu gdje smo u vrlo kratkom roku preuzeli prtljagu, a slijetanje u Pulu završili smo na terasi kafića ispred terminalne zračne luke u ugodnom razgovoru s gospođom Cvek i gospodinom Ražemom.

Naše je putničko iskustvo bilo itekako pozitivno (izuzmemo li iz priče Zagreb), s obzirom na to da smo i u Osijeku i u Puli naišli na zaista ljubazno i profesionalno osoblje koje je ovo putovanje učinilo još ugodnijim.

O cijeni karata na domaćim linijama Trade Aira već smo pisali, radi se o povoljnim cijenama i nema dvojbe da ćemo i u budućnosti koristiti ove letove. Valja svakako napomenuti kako je i stjuardesa na oba leta bila vrlo ljubazna, profesionalna i uslužna prema svim putnicima, što ovom malom zrakoplovu i kratkom putovanju dodaje još jednu pozitivnu notu.

Pozivamo vas da nam svoja putnička iskustva dostavite mailom na našu službenu adresu info@croatianaviation.com! Vaše ćemo priče rado objaviti i podijeliti s našim čitateljima.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar