TRIP REPORT

Ryanair: Zagreb – Milano Bergamo – Zagreb

Dugoiščekivani dolazak najvećeg europskog low-cost diva, Ryanair-a, dočekan je u Zagrebu s oduševljenjem svih nas koji smo jedva čekali uskočiti na naš prvi let nakon pandemije. U nastavku vam donosim više detalja o inauguracijskom letu, iskustvu letenja u ‘novom normalnom’ te još pokoji budžet savjet na destinaciji iz perspektive jednog studenta.

Ryanair: Zagreb – Milano Bergamo – Zagreb

U zračnoj luci, let Zagreb – Milan Bergamo

Dolazak u Zračnu luku Zagreb, kao i inače, shuttleom Pleso Prijevoza kao najpovoljnijom i najpristupačnijom opcijom svakih pola sata s autobusnog kolodvora. Check-in otvoren 2 sata prije leta bez pretjeranih gužvi. Jedina novost zasada je da čak i putnici koji su obavili online check-in i imaju samo ručnu prtljagu moraju svejedno doći na check-in šalter radi provjere dokumenata potrebnih za let (ovisno o destinaciji i restrikcijama na snazi; nama je to bio negativni antigenski Covid test ne stariji od 48h za ulazak u Italiju). Zašto je jako važno napraviti online check-in i sve što trebate znati odlučite li se letjeti Ryanair-om pročitajte u sljedećem odlomku u nastavku teksta.

Nakon što smo obavili taj dio, slijedi uvijek manje ugodan security check, ali skupa s graničnom kontrolom je prošao glatko i dosta brzo. Tako da smo imali preko sat vremena za uživanje u Duty-free shopovima i iščekivanje slijetanja našeg zrakoplova koji je za to vrijeme po prvi put poletio iz Milana prema Zagrebu! Naime, naš let upečatljivog broja FR6000 je ne samo jedan od prvih letova Ryanair-a iz Zagreba, već prvi let iz Zagreba za Milan Bergamo ikada! Ukrcaj je prošao uz relativno distanciranje i popraćen medicinskim maskama koje Italija zahtjeva za let. Naš Boeing 737-800 nije bio baš pun – pogotovo s obzirom na promotivne cijene leta. Sjedalo do prozora bilo je jako isplativo s obzirom na prizore.

Ryanair: Zagreb – Milano Bergamo – Zagreb

Panoramski pogled na pistu i metropolu u pozadini odmah pri polijetanju pa dalje redom: Karlovac, gorska Hrvatska, Istra i okolni otoci, Venecija i cijela laguna, jezero Lago di Garda, a s druge strane Alpe! S obzirom da su sjedala do nas sva bila prazna sam uspio s obje strane zrakoplova uhvatiti poglede! Slijetanje u Milano tj. Bergamo je bilo malo strmije i nemirnije s obzirom na dosta brdovit pristup pisti radi blizine Alpi.

Po slijetanju smo imali prilike vidjeti veliki broj Ryanairovih zrakoplova što niti malo ne čudi s obzirom na to da je Milano Bergamo Airport treća najprometnija zračna luka Italije, a Ryanair čini većinu tog prometa. Ono što me neugodno iznenadilo je da svi dokumenti za ulazak u državu koje smo morali online ispuniti (aplikacija Ryanaira te uputi u sve to) su bili nevažeći tj. trebalo ih je ponovno ispuniti u pisanom obliku uz pomoć osoblja koje ne zna ni osnove engleskog. Nakon toga smo bez problema prošli granicu, ušli u državu i započeli svoj odmor!

Povratak iz Milana u Zagreb

Na naše ugodno iznenađenje pri povratku, na odlaznom terminalu osoblje je puno bolje pričalo engleski te sam uz njihove kratke upute bez problema obavio self baggage drop-off tj. svoju već online checkiranu torbu predao na let bez potrebe za čekanjem na šalterima. Sve što je potrebno za ovaj proces je QR kod na boarding pass-u kojeg je dovoljno imati u njihovoj aplikaciji sa sobom. Pomoću njega se isprinta tag za prtljagu s kojim se ide na self service šalter gdje se opet skenira i kod i tag, a prtljaga postavlja na traku. U roku od svega par minuta prtljaga je predana i spremni smo za security check i graničnu kontrolu koji su ponovno prošli bez ikakvih poteškoća.

Ryanair: Zagreb – Milano Bergamo – Zagreb

Let je bio već dosta puniji od prošlog, prošao glatko uz pokoji oblak koji je zaklanjao pogled. Vrijeme samog leta je otprilike 45 minuta. Na letu se ne dijeli više katalog u sklopu mjera već se prije leta može skinuti preko njihove aplikacije te na taj način kupiti nešto tijekom leta s obzirom da se inače ništa ne dobiva besplatno, a sva plaćanja se vrše isključivo karticama (ili NFC opcijom pametnih telefona).

Što morate znati o Ryanairu:

Ryanair je trenutno aviokompanija s najviše prevezenih internacionalnih putnika na svijetu i najveća europska niskobudžetna aviokompanija te nudi letove kojima se za samo par desetaka eura nađete na drugom kraju Europe. Da bi cijene letova mogle biti toliko niske, koriste svaku priliku za dodatnu zaradu. Ono što morate pripaziti odlučite li se bukirati jedan od njihovih letova jest to da obavezno odradite online check-in i imate svoj boarding pass ili u isprintanom obliku ili u njihovoj aplikaciji. Aplikacija je jako user friendly i pogotovo korisna u današnjim uvjetima radi obavijesti o restrikcijama tako da je svakako preporučam. Za uslugu check-ina na šalteru morati ćete platiti dodatnih 50€!

Također, u najjeftiniju tarifu je uključena samo mala torba tj. ruksak, dok se sve ostalo dodatno plaća (od 10€ nadalje). Ukoliko želite rezervirati određeno sjedalo, pripremite se za još par eura troška, u suprotnom dobijete nasumično odabrano sjedalo 2 dana prije leta. Velika prednost ovih letova je što im cijena ostaje ista i ako uzmete samo jedan smjer tako da daje više mogućnosti organiziranja putovanja, koje sam ja iskoristio do maksimuma na jednom od svojih putovanja o kojem više uskoro!

Milano kao vikend odredište:

Vikend getaway u Milanu je premašio očekivanja! Jedna od svjetskih metropola mode je, očekivano, grad visokog standarda. Međutim umjesto u skupe hotele izaberite opciju privatnog smještaja (npr. Airbnb) negdje izvan užeg centra i već je vidljiva ogromna razlika u budžetu. Grad je izvrsno povezan javnim prijevozom za koji se mogu kupit jednodnevne ili višednevne karte radi isplativosti, samo nikako ne kupovati MilanoCard jer nije u funkciji! (Dobit ćete povrat novaca naknadno.) Također, malo izvan centra grada cijena u restoranima naglo pada te se pizza bez problema može naći za 7€, a bezglutenska za 8€. Ja sam na strogoj bezglutenskoj dijeti iz medicinskih razloga, ali to u Italiji nije nikakav problem usporkos karakterističnim jelima poput paste i pizze. Tražite restorane sa naljepnicom Talijanske Udruge Celijakičara AIC (Associazione Italiana Celiachia) koji su provjereni, a takvih je srećom većina! I uživajte u svojoj sigurnoj pizzi!

Ryanair: Zagreb – Milano Bergamo – Zagreb

TOP 5 MUST-SEE:

  • Duomo katredrala – najveća gotička katedrala na svijetu,
  • galerija Vittorio Emanuele II – predivan plavi stakleni strop obasjava prolaz između nekih od najprestižnijih svjetskih dućana i restorana,
  • Toranj Bosco Verticale – samoodrživi neboderi u najbogatijoj četvrti, prepuni drveća,
  • Naviglio Pavese – kanal prepun restorana i barova s obje obale i žive atmosfere savršene za tople ljetne večeri na otvorenom,
  • Starbucks Reserve Roastery – najveći Starbucks u Europi sa cijelokupnim procesom izrade kave vidljivim za sve kavoljupce.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar