NOVOSTI

Španjolska uvodi zabranu letova na kraćim rutama unutar zemlje

Španjolska je još jedna u nizu zemalja koja uslijed zelenih politika i postavljenih ciljeva planirati uvesti određena ograničenja i u sektoru avio industrije. Kao posljedica navedenog, Španjolska uvodi zabranu letova koji traju manje od 2 sata i 30 minuta na rutama unutar zemlje gdje postoji mogućnost korištenja željezničkog prijevoza.

Španjolska uvodi zabranu letova na kraćim rutama unutar zemlje
Photo: Mika Baumeister

Bitno je napomenuti kako se zabrana letova ne odnosi na domaće letove u slučaju da su isti konekcija u sklopu međunarodnih linija.

Ova zabrana je dio mjera koje su sadržane u klimatskom akcijskom planu, a koji je ranije usvojila španjolska vlada. Predmetna mjera zabrane letova na kraćim domaćim rutama se razmatra još od 2021. godine.

Gotovo identičnu mjeru je usvojila i Francuska u svibnju 2023. godine prema kojoj je također uvedena zabrana za letove na kraćim domaćim rutama gdje je vrijeme letenja kraće od 2 sata i 30 minuta, a uz to postoji i alternativa u vidu željezničkog prometa.

Prvotni prijedlog španjolske vlade je trebao obuhvatiti sve letove na domaćim linijama gdje je trajanje leta kraće od 4 sata te postoji mogućnost željezničkog prijevoza. Prema prvotnom prijedlogu više od 50.000 godišnjih letova bi bilo pod zabranom ako je suditi po studiji koji je ranije objavila Ecologistas en Acción.

Budući da prvotni zahtjev nije usvojen, a da je trenutno predloženi tekst novog propisa još uvijek podložan dodatnim izmjenama ostaje za vidjeti koliko će ruta u konačnici biti pogođeno ovom zabranom.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar