ANALIZE

Pula u ožujku manje od 3 tisuće putnika, naručena studija za produljenje USS?!

Zračna luka Pula u ožujku ove godine prihvatila je i otpremila ukupno 2.921 putnika, gotovo duplo više nego prethodnog mjeseca. Rezultat je bolji i u odnosu na ožujak prošle godine.

Pula u ožujku manje od 3 tisuće putnika, naručena studija za produljenje USS?!

Pulska je zračna luka u ožujku ove godine prihvatila i otpremila ukupno 2.921 putnika, što je 900 putnika više nego istog mjeseca prošle godine. Pula ni u prošlosti nije bilježila značajno bolje rezultate u ožujku, tek je 2018. godine zabilježena značajnija brojka od 5 tisuća putnika.

U prva tri mjeseca ove godine Pula je prihvatila i otpremila 6.440 putnika, što je za gotovo 2.200 putnika više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

S obzirom na to da Zračna luka Pula u predstojećoj ljetnoj sezoni nema značajnijih najava novih linija kao ni povećanja broja tjednih frekvencija na postojećima, jasno je da će rezultat iz 2019. godine kada je kroz ovu zračnu luku prošlo više od 777 tisuća putnika i ove godine biti nedostižan.

Podsjećamo, između Pule i Zadra na kraju 2019. godine razlika u broju prihvaćenih i otpremljenih putnika bila je svega 23 tisuće u korist Zadra. Nakon globalne pandemije Pula se nije uspjela vratiti na staru poziciju, dok je to pošlo za rukom Zadru, koji je na kraju 2022. godine imao nevjerojatnih 705 tisuća putnika više od Pule!

Direktorica zračne luke prije nekoliko dana izjavila je za Glas Istre sljedeće: “Zračna luka Pula naručila je analizu studije za pomaknuti prag, što znači da se istražuje mogućnost produljenja uzletno-sletne staze do 3.200 metara za prihvat long-haul letova, odnosno letova prema zapadnoj prekooceanskoj obali. Na trenutnoj stazi od 2.954 metra za to nedostaje 250 metara.”

Uzimajući u obzir broj linija koje će pulska zračna luka imati ovog ljeta te financijske i druge rezultate iz 2022. godine, ulaganje sredstava u analizu produljenja uzletno-sletne staze zbog potencijalnog prihvata širokotrupnih zrakoplova na long-haul linijama je, blago rečeno, neozbiljno, prekooceanske linije iz SAD-a nemaju ni daleko veće zračne luke u pulskom okruženju.

Upravi zračne luke imperativ bi trebalo biti bolje povezivanje Pule u ljetnim redom letenja, povećanje broja rotacija na linijama prema hubovima poput Frankfurta, Munchena i Londona, pokušati privući nizozemski KLM ili Air France, a ne maštati o redovnim linijama prema SAD-u. Uprave hrvatskih zračnih luka s vremena na vrijeme izlaze u medije i u fokus stavljaju direktne letove prema Americi, Pula nije prva ni jedina.

Za kraj, pulska se zračna luka samo može nadati da će zrakoplovi ove ljetne sezone biti značajno bolje popunjeni jer rasta kapaciteta gotovo da i nema. Uspije li Pula doći do pola milijuna putnika u ovoj godini to će već biti veliki uspjeh, no poslovni rezultat će na kraju svakako ponovno biti negativan.

Grafikon s godišnjom i mjesečnom statistikom Zračne luka Pula možete provjeriti OVDJE.

5 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

  • blazeni gospodin Radmilo. Ok, nije bilo pandemije u njegovo vrijeme ali su nove linije samo dolazile, zracna luka je radila cudo. Doticna direktorica koja je dosla iz financija pojma nema o avioindustriji sto se pokazalo i nakon lockdowna. Sramotno na sto je spala pulska zracna luka, koga placa za savjetovanje nije ni cudo, tim radom bi se trebale pozabaviti institucije…

    • Hahah to je tek priča ko ih savjetuje i s kim surađuju. Točka na i propasti jedne zračne luke. Čudi me da broj putnika nije još i manji.

  • Blage veze ona nema. Pula ce imati Ameriku, mos mislit, nema daily ni let za neki hub ni ljeti, kamo li zimi. Bacanje love, sramota.