ANALIZE

Prometna nedjelja na tri obalna aerodroma

Prvog vikenda u travnju značajno se povećao promet u obalnim zračnim lukama, prije svega u Splitu, Zadru i Dubrovniku. Samo ove nedjelje, 02. travnja, Split ima 18 rotacija.

Prometna nedjelja na tri obalna aerodroma

Prošlog je vikenda na snagu stupio ljetni red letenja, a s početkom travnja, pred blagdan Uskrsa, već tradicionalno raste booking na linijama prema obalnim zračnim lukama jer vrijeme oko Uskrsa predstavlja sami početak ljetne predsezone.

Nedjelja u Zračnoj luci Split

Ove nedjelje iz Splita se može direktno prema 12 gradova, od čega je 11 u inozemstvu. Osim Zagreba, radi se o direktnim letovima prema Amsterdamu, Parizu, Londonu, Dublinu, Baselu, Frankfurtu, Beču, Rimu, Stuttgartu, Munchenu i Helsinkiju. U Splitu uz niskotarifne avioprijevoznike poput EasyJeta, Vuelinga , Ryanaira i Eurowingsa, prometuju i poznati legacy prijevoznici, poput Lufthanse, Austrian Airlinesa, KLM-a, Finnaira i Croatia Airlinesa.

Prometna nedjelja na tri obalna aerodroma
Direktni letovi iz Splita 02.04.23.

Na današnjim linijama prema i iz Splita raspoloživo je ukupno gotovo 5 tisuća sjedala, što je solidna brojka za sami početak travnja, a važna je činjenica da je Split već sada povezan s velikim europskim čvorištima poput Munchena, Frankfurta, Amsterdama i Beča. Podsjećamo da je Split i ove zime imao svakodnevne letove prema prva tri velika grada.

Buđenje u Dubrovniku

Dubrovačka zračna luka ove zime nije imala značajnijeg prometa pa je s početkom ljetnog reda letenja zaista došlo do nagle promjene u usporedbi s prethodnim mjesecima. Samo ove nedjelje Zračna luka Dubrovnik imala je 24 rotacije zrakoplova na linijama prema 14 gradova u inozemstvu, te dodatno i liniju prema Zagrebu s pet polazaka iz Dubrovnika.

Dubrovnik je ove nedjelje direktno povezan sa velikim hubovima poput Frankfurta, Istanbula, Londona, Beča, Amsterdama, Munchena i drugih, pri čemu se najveći broj letova odnosi na odredišta u Velikoj Britaniji, što ne čudi s obzirom na to da je Dubrovnik vrlo popularno odredište britanskih turista u Hrvatskoj.

Prometna nedjelja na tri obalna aerodroma
Direktni letovi iz Dubrovnika 02.04.23.

British Airways danas ima dva leta između Londona (Zračna luka Gatwick) za Dubrovnik, na istoj liniji prometuje i EasyJet, koji također leti između Dubrovnika i Bristola. Popularni leisure prijevoznik, Jet2.com, Dubrovnik je ove nedjelje povezao sa Londonom (Zračna luka Stansted) te Leedsom i Manchesterom.

Španjolski Vueling leti iz Dubrovnika za Barcelonu i Rim, charter prijevoznik Freebird spaja najjužniju zračnu luku s Billundom i Lyonom, a tu su još i Lufthansa za Munchen, KLM za Amsterdam, Austrian za Beč, LOT za Varšavu, Ryanair za Dublin te Eurowings Discover za Frankfurt. S najvećom njemačkom zračnom lukom Dubrovnik je danas povezala i Croatia Airlines.

Ryanairovo proljeće u Zadru

Zahvaljujući prije svega Ryanairu, zrakoplovi su stigli i u zadarsku zračnu luku. S početkom ljetnog reda letenja Ryanair je obnovio više sezonskih linija, no ipak valja istaknuti kako su brojne linije odgođene za početak svibnja ili lipnja, što prošle godine nije bio slučaj.

Osim Ryanaira, u Zadru su danas prisutna i dva domaća avioprijevoznika, Croatia Airlines i Trade Air. Prva prometuje na liniji između Zagreba, Zadra i Pule, a druga je Trade Air koja nedjeljom povezuje Osijek, Zadar i Rijeku.

Prometna nedjelja na tri obalna aerodroma
Direktni letovi iz Zadra 02.04.23.

Sve ostale letove, njih ukupno 8, ima irski niskotarifni prijevoznik Ryanair. On je danas Zadar povezao s Dublinom, Memmingenom, Pragom, Goteborgom, Gdanjskom, Poznanom, Wroclawom i Varšavom. Samo je na Ryanairovim linijama prema i iz Zadra dostupno nešto više od 3 tisuće sjedala.

Ostali još u zimskom snu

Ostale zračne luke na obali, Pula, Rijeka i Brač, još uvijek spavaju zimski san. Pula je danas imala tek dva međunarodna leta Ryanaira prema Londonu i Dusseldorfu, Rijeka je pak imala tek jedan let Trade Aira za Zadar, dok Brač danas nije imao redovnih komercijalnih letova.

Iz tjedna u tjedan avioprijevoznici će uvoditi svoje sezonske linije prema svim obalnim zračnim lukama, a osobito prema Splitu, Dubrovniku i Zadru koje u ljetnim mjesecima generiraju najveći broj putnika.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar