NOVOSTI

Ponovno štrajk u njemačkim zračnim lukama

Četiri njemačke zračne luke u ponedjeljak će raditi sa smanjenim kapacitetom, više od 350 letova je otkazano zbog planirane 24-satne obustave rada osoblja zaduženog za sigurnosne provjere, objavio je u subotu sindikat Verdi.

Ponovno štrajk u njemačkim zračnim lukama

Radi se o nastavku sindikalne akcije koja je nedavno paralizirala zračni promet na 24 sata u više njemačkih zračnih luka, uključujući i dvije najveće, Frankfurt i Munchen.

Zbog štrajka osoblja koje radi na sigurnosnim pregledima putnika, prtljage i tereta, očekuje se da će kašnjenja biti velika, a brojna otkazivanja su već potvrđena. Podsjećamo, sindikat traži povećanje plaća i bolje uvjete rada za svoje članove. Iz odnosno prema četiri njemačke zračne luke, Berlinu, Bremenu, Hamburgu i Hanoveru otkazano je više od 350 letova, što će posljedično utjecati na više od 100 tisuća putnika.

Podsjećamo kako u slučaju štrajka osoblja avioprijevoznici nisu dužni osigurati alternativni način putovanja putnicima, no mnogi putnicima koji imaju kupljene karte prema odnosno iz spomenutih zračnih luka nude mogućnost besplatne promjene datuma putovanja ili povrat sredstava uplaćenih za samu aviokartu.

Sindikat Verdi tvrdi kako radni uvjeti trenutno nisu zadovoljavajući, pritom ističući velik broj prekovremenih sati osoblja te niske plaće. U slučaju da njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, radnici okupljeni oko spomenutog sindikata nastavit će se boriti za bolja prava i u sljedećim tjednima, pri čemu se ne isključuje mogućnost ponovnog štrajka u velikim čvorištima u Njemačkoj, poput Munchena i Frankfurta. Podsjećamo, prekid rada u dvije spomenute zračne luke prije nekoliko tjedana zaustavio je na tisuće putnika i generirao značajne financijske gubitke avioprijevoznicima.

Štrajkovi su bili sastavni dio prošle ljetne sezone, a očekuje se da će se djelatnici zračnih luka i aviokompanija za bolja prava pokušati izboriti i ovog ljeta. Jasno je, njihov se glas najbolje čuje upravo ljeti, kada je putnička potražnja na visokoj razini i kada kašnjenja i otkazivanja letova još značajnije utječu na financijsko stanje kompanije.

Ovog ponedjeljka kada krene 24-satni štrajk u četiri spomenute zračne luke neće doći do otkazivanja letova prema hrvatskim zračnim lukama s obzirom na to da direktnih linija trenutno nema, no brojni su putnici već dobili obavijest o otkazivanju letova prema spomenutim aerodromima s obzirom na to da putnici iz Hrvatske prema njima trenutno putuju preko drugih zračnih luka, poput Beča, Munchena, Frankfurta, Amsterdama, Pariza i drugih.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar